Ce este sinuzita acută

Sinuzita acută reprezintă inflamația țesuturilor ce căptușesc sinusurile, inflamație care durează mai puțin de 10 zile și care, de cele mai multe ori, nu produce complicații. Sinusurile sunt cavități pline cu aer care, când sunt inflamate, se umplu cu lichid și determină simptomele caracteristice sinuzitei.

Sinuzita acută este produsă cel mai frecvent de infecții bacteriene sau virale. Sinuzita acută la copii apare cel mai frecvent ca o complicație a unei rinofaringite.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de sinuzita acută

Sinuzita acută poate fi – maxilară, frontală, sinuzită etmoidală, sinuzită sfenoidală sau pansinuzită, afectând toate sinusurile. Sinuzita frontală acută se manifestă prin durere la nivelul frunții, deasupra piramidei nazale,  mai puternică la aplecarea în față și atunci când se apasă cu presiune la nivelul sinsurilor. În sinuzita maxilară acută, durerea este prezentă la apăsarea obrajilor, de-o parte și de alta a nasului.

O altă clasificare a sinuzitei acute este în funcție de cauza ce a determinat-o. Virusurile, precum cel gripal, reprezintă cauza cea mai frecventă a inflamației sinusurilor. Bacteriile pot afecta și ele aceste structuri, fiind mai frecvente după infecții virale care scad capacitatea de apărare a organismului.

Exemple de bacterii ce determină sinuzită acută sunt pneumococul, Haemophilus Influenzae (produce gripa) sau Moraxella Catarrhalis, cel mai frecvent. Fungii sunt cauze mai rare de sinuzită și afectează de obicei organismele imunodeprimate.

Cauze și factori de risc

Unul din cei mai importanți factori de risc este un sistem imun afectat de boli precum cancer, HIV sau anumite medicamente, cum sunt glucocorticoizii, care scad capacitatea de apărare a organismului.

Alți factori de risc ce predispun la infecția sinusurilor sunt alergiile respiratorii sau astmul bronșic. Fumatul scade capacitatea cililor din nas de a filtra bacteriile și virusurile și predispune la infecții respiratorii. Deviația de sept nazal poate necesita corecție chirurgicală, dacă predispune la infecții repetate.   

Cum se manifestă sinuzita acută?

Sinuzita acută se manifestă cel mai frecvent prin următoarele semne și simptome:

  • rinoree purulentă – secreții nazale de culoare galben-verzuie;
  • congestie nazală (nas înfundat);
  • durere la nivelul punctelor sinusale faciale – obrajilor sau frunții; durerea este accentuată la aplecarea în față a capului;
  • durere de cap;
  • febră și durere de cap,
  • secreții nazale posterioare – mucusul care picură posterior de la nivel nazal în faringe determină și prezența tusei în tabloul clinic;
  • hiposmie – scăderea capacității de a depista mirosuri;
  • halitoză – miros neplăcut al respirației;
  • febră;
  • stare de oboseală.

Stabilirea diagnosticului

Pentru a diagnostica sinuzita acută sunt necesare mai multe etape. În cadrul anamnezei, pacientul va relata ce semne și simptome are, de cât timp și va fi întrebat ce factori de risc prezintă. Ulterior, medicul orelist va efectua un examen clinic, ce implică evaluarea secrețiilor nazale, a cavității bucale și palparea punctelor sinusale faciale. Diagnosticul de sinuzită acută este unul clinic, însă în anumite cazuri pot fi recomandate investigații suplimentare.

Fibroscopia nazală permite vizualizarea directă a sinusurilor prin introducerea unui fibroscop (un tub subțire) la nivel nazal. Radiografia sau tomografia computerizată arată înlocuirea aerului cu lichid în interior sinusurilor.

Exsudatele nazale sunt recomandate atunci când pacientul prezintă secreții nazale galben-verzui, pentru a identifica bacteria implicată în procesul infecțios. Datorită antibiogramei realizate în cadrul exsudatului, medicul poate stabili tratamentul potrivit, conform sensibilității bacteriei la diferite antibiotice. Testele alergologice sunt de obicei recomandate pentru simptome ce durează peste 12 săptămâni. Biopsia este o investigație invazivă, prin care este recoltat un fragment tisular de la nivelul sinusurilor, pentru teste suplimentare.

Complicațiile sinuzitei acute

Complicațiile sinuzitei sunt rare, dar pot pune viața în pericol. Infecția se poate extinde, determinând celulită preseptală sau orbitală, abcese sau tromboză de sinus cavernos. Sinuzita se poate complica cu afectare intracraniană, cel mai frecvent cu meningită.

Tratamentul recomandat

Tratamentul la domiciliu al sinuzite acute constă în curățarea cavității nazale. Pentru a realiza acest lucru se poate folosi ser fiziologic, apă de mare sau bicarbonat dizolvat în apă călduță. Ulterior, pot fi administrate decongestionante nazale topice, care scad inflamația țesuturilor și ușurează respirația.

Preparatele pe bază de xilometazolină, deși sunt extrem de eficiente, nu trebuie folosite pe o perioadă mai lungă de 5 zile, deoarece crează dependență (fenomen de rebound). Aceste produse ar trebui să fie folosite numai la recomandarea medicului.

Medicația anti-alergică face parte din tratamentul sinuzitei acute la persoane cu antecedente de atopie (alergii multiple sau astm alergic). Tratamentul antibiotic va fi recomandat de medicul ORL, dacă suspectează prezența unei infecții bacteriene.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenită sinuzita acută?

Sinuzita acută poate fi prevenită prin evitarea fumatului și a factorilor alergizanți, prin utilizarea soluțiilor saline pentru curățarea periodică a nasului sau a corticosteroizilor topici, la recomandarea medicului ORL. Normele de igienă, precum spălarea mâinilor și evitarea zonelor aglomerate în perioadele reci, sunt de asemenea măsuri ce reduc incidența acestei boli.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate, la analize de laborator și investigații imagistice complete, pentru diagnosticul rapid și corect al afecțiunilor respiratorii. Medicii specializați în ORL vor recomanda toate testele necesare, pentru identificarea corectă a tipului de sinuzită, astfel încât tratamentul să poată fi stabilit țintit, personalizat, pentru o vindecare cât mai rapidă.

De asemenea, pacienții vor primi toate sfaturile necesare pentru o îngrijire corectă la domiciliu și pentru a preveni pe viitor această afecțiune. Atunci când sunt indicate investigații avansate, precum fibroscopia, SANADOR asigură accesul la proceduri efectuate cu echipamente performante, pentru stabilirea diagnosticului corect.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR