Ce sunt sinovita și tenosinovita?

Sinovita apare atunci când membrana sinovială sau lichidul sinovial al unei articulații suferă deteriorări. Tenosinovita este tot inflamația membranei sinoviale, dar se referă la membrana care înconjoară tendoanele, nu articulațiile. Așadar, deși ambele implică inflamația unei membrane sinoviale, sinovita afectează articulațiile, în timp ce tenosinovita afectează tendoanele. La SANADOR, persoanele afectate de aceste boli beneficiază de cele mai bune proceduri diagnostice și terapeutice. Programează-te!

Membrana sinovială este o peliculă subțire ce acoperă anumite articulații din corp. Această membrană înconjoară articulațiile, învelindu-le într-un strat de lichid sinovial ce contribuie la protejarea și la mișcarea lor. Ca urmare a deteriorării, membrana sinovială devine inflamată, determinând apariția durerii și a altor simptome în articulații. Orice articulație acoperită de membrana sinovială poate fi afectată de sinovită. Articulațiile predispuse la această afecțiune includ genunchii, șoldurile, umărul, cotul și gleznele.

  • 021 9699 Programează-te!

Tipuri de sinovită și de tenosinovită

Sinovita poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcție de cauzele și caracteristicile sale specifice. Printre acestea se numără sinovita infecțioasă, care apare atunci când o infecție invadează membranele sinoviale ale articulațiilor. Pe de altă parte, sinovita inflamatorie non-infecțioasă se referă la inflamația articulațiilor care nu este cauzată de infecții, ci mai degrabă de procese inflamatorii interne, cum ar fi cele din artrita reumatoidă sau artrita psoriazică.

Pe lângă formele inflamatorii de sinovită, există și variante asociate cu afecțiuni degenerative, cum ar fi osteoartrita. Anumite boli, cum ar fi guta, lupusul sau spondilita anchilozantă, pot, de asemenea, să inducă inflamația membranei sinoviale și să declanșeze simptomele asociate sinovitei.

În plus, există și sinovita siderotică, care apare atunci când se acumulează fier excesiv în articulații, precum și sinovita tranzitorie, care este de obicei temporară și poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi leziunile sau infecțiile.

Există mai multe tipuri de tenosinovită, iar două dintre cele mai frecvente sunt tenosinovita stenozantă și tenosinovita radiocarpiană. Tenosinovita stenozantă apare când ceva îngustează calea prin care un tendon trebuie să alunece în mână sau în degete. Tenosinovita radiocarpiană este o inflamație a membranei sinoviale care înconjoară tendoanele și încheietura mâinii. Această afecțiune poate provoca durere, edem și dificultăți în mișcarea încheieturii mâinii și a degetelor.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Printre cele mai frecvente cauze ale sinovitei se numără artrita, inclusiv artrita reumatoidă, artrita psoriazică și guta. În plus, activitățile care pun o presiune excesivă sau repetitivă asupra articulațiilor, precum suprasolicitarea, pot provoca, de asemenea, inflamație sinovială. Alte cauze ale sinovitei pot include infecțiile articulare, care pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni. Traumatismele fizice, cum ar fi accidentele sau căderile, pot deteriora membrana sinovială și pot declanșa inflamația.

De asemenea, bolile autoimune, cum ar fi lupusul, pot afecta articulațiile și pot determina inflamația sinovială ca parte a reacției imune a organismului. În final, reacțiile alergice pot provoca, de asemenea, inflamația membranei sinoviale, deși aceste situații sunt mai rare.

Factorii de risc pentru sinovită includ prezența afecțiunilor precum artrita reactivă sau bolile autoimune, activități fizice intense și activități care presupun efort manual repetitiv.

Printre cele mai comune cauze ale tenosinovitei se numără suprasolicitarea tendoanelor, care poate apărea în urma unor mișcări repetate sau presiunii excesive asupra articulațiilor. Asemenea sinovitei, infecțiile și traumatismele fizice pot juca, de asemenea, un rol în declanșarea tenosinovitei. Totodată, bolile, precum artrita și diabetul, pot influența și dezvolta tenosinovita.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă sinovita și tenosinovita?

Simptomele sinovitei sunt asemănătoare altor probleme ale articulațiilor. Acestea pot include dureri articulare, căldură localizată în jurul articulației și rigiditate, care poate fi mai accentuată dimineața. Uneori, articulația poate fi umflată. Atunci când sinovita apare la genunchi, pacienții pot prezenta eritem și edem în jurul genunchiului și durere, în special în timpul mișcării. Totodată, poate să apară și lichid în exces în jurul genunchiului.

Asemănător sinovitei, tenosinovita se manifestă prin durere, edem localizat la nivelul articulației, dificultate în mobilitatea zonei afectate și disconfort în timpul mișcării. În plus, poate fi observată o schimbare de culoare în linie dreaptă, de-a lungul unui tendon.

Investigații pentru diagnostic

Primul pas în diagnosticarea sinovitei și a tenosinovitei este examenul fizic. Medicul va discuta cu pacientul despre simptomele pe care le are și va evalua zona afectată, inclusiv mobilitatea și sensibilitatea acesteia. Dacă există suspiciunea unei posibile infecții, medicul poate recomanda analize de sânge pentru a confirma diagnosticul. Ulterior, este posibil să fie necesară o investigație imagistică, cum ar fi radiografia, ecografia sau examenul RMN, pentru a oferi detalii suplimentare despre starea articulației sau a tendonului afectat.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale sinovitei și tenosinovitei

Complicațiile sinovitei includ afectarea permanentă a țesutului articular și a amplitudinii de mișcare a articulației afectate. Acestea sunt mai probabile în cazul sinovitei cronice, care reapare frecvent în timp.

Dacă tenosinovita nu este tratată, tendonul poate suferi daune permanente sau chiar să se rupă. Aceasta poate duce la rigiditatea articulației afectate. În cazuri severe, tenosinovita se poate infecta, necesitând astfel tratament cu antibiotice sau intervenție chirurgicală. Disconfortul și inflamația pot limita capacitatea normală de mișcare a articulației sau zonei afectate.

Metode de tratament

Tratamentul pentru sinovită și tenosinovită variază în funcție de cauza care le-a declanșat și vizează ameliorarea simptomelor. Metodele comune de tratament includ odihnă și evitarea activității care a provocat afecțiunea, utilizarea unui dispozitiv de imobilizare pentru a reduce presiunea asupra articulației sau tendonului afectat și fizioterapie pentru întărirea mușchilor din jurul zonei afectate. În ceea ce privește medicamentele, medicul poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene și/sau corticosteroizi pentru a reduce simptomele și inflamația.

Cum pot fi prevenite sinovita și tenosinovita?

Este important de menționat că sinovita cauzată de artrită este dificil de prevenit, dar pentru a reduce riscul celorlalte tipuri de sinovită, este important să urmăm măsuri preventive. Adoptarea unui regim alimentar și a unui program de exerciții fizice și efectuarea regulată a controalelor medicale ajută la menținerea sănătății, inclusiv a articulațiilor și a membranelor sinoviale.

Pentru a reduce riscul de leziuni la nivelul articulațiilor, este recomandată purtarea de echipament de protecție adecvat în timpul activităților care implică potențiale riscuri pentru articulații, precum muncă sau sporturi. Mediul în care se desfășoară activitățile trebuie să fie lipsit de obstacole care ar putea cauza căderi sau alte accidente. Trebuie evitată urcarea pe suprafețe nesigure, precum scaunele sau mesele.

În plus, în cazul persoanelor cu dificultăți de mobilitate sau care prezintă un risc crescut de căderi, este recomandată folosirea unor dispozitive de asistență, precum bastoane sau cârje. Acestea oferă sprijin suplimentar și pot contribui la menținerea echilibrului în timpul deplasării.

Pentru a reduce riscul tenosinovitei, este recomandată evitarea suprasolicitării tendoanelor în timpul activităților fizice. Totodată, este importantă utilizarea unui echipament de protecție adecvat pentru a minimiza riscul de accidentări sau traumatisme.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu manifestări care ar putea indica existența sinovitei și tenosinovitei beneficiază de consultații asigurate de medici reumatologi experimentați. Investigațiile imagistice sunt realizate la SANADOR cu echipamente performante, ca aparatele RMN cu magneți cu putere 3 T, care furnizează imagini detaliate, de înaltă claritate.

În funcție de rezultatele acestora, medicii prescriu tratamentul adecvat și oferă recomandări pentru ameliorarea manifestărilor și îmbunătățirea sănătății articulare. Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare SANADOR asigură programe de fizioterapie și kinetoterapie personalizate, pe care pacienții le pun în practică sub îndrumarea unor terapeuți specializați, cu înaltă pregătire.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR