Metode de tratament pentru sindromul de preexcitație
Tratamentul recomandat pentru pacienții cu sindrom de preexcitație are două obiective: oprirea episoadelor de tahicardie atunci când acestea apar și prevenirea lor.
Oprirea episoadelor de tahicardie se poate face prin trei metode:
Manevrele vagale sunt tehnici prin care se stimulează nervul vag, fapt ce va duce la încetinirea ritmului cardiac. Cea mai cunoscută metodă este manevra Valsalva. În timpul acestei manevre, trebuie să trageți aer în piept și apoi să încercați să expirați cu putere, ținând gura și nasul închise timp de 10-15 secunde. O altă manevră este masajul sinusului carotidian. În timpul acestei manevre, medicul cardiolog aplică o presiune cu degetele în partea laterală a gâtului timp de 5-10 secunde. Masajul sinusului carotidian trebuie evitat la persoanele cu plăci de ateroscleroză la nivelul arterei carotide, deoarece acestea se pot rupe și pot duce la accident vascular cerebral.
În cazul în care manevrele vagale nu opresc episodul de tahicardie, în spital se pot administra unele medicamente, pentru a încetini bătăile inimii. Adenozina se administrează prin injecție intravenoasă și poate bloca semnelele electrice anormale ale inimii.
În cazul în care nici manevrele vagale și nici medicamentele nu reușesc să încetinească ritmul inimii, medicul poate administra un șoc electric la nivelul pieptului pentru a readuce bătăile inimii la un ritm normal. Procedura se numeste cardioversie electrică.
Prevenirea episoadelor de tahicardie se poate face printr-o procedură numită ablație cardiacă și cu ajutorul medicamentelor.
Ablația cardiacă este o procedură intervențională, prin care medicul poate distruge mici zone de țesut care ar putea cauza bătăile anormale ale inimii sau poate întrerupe calea anormală care provoacă sindromul WPW. Această procedură nu se recomandă la toate persoanele cu aritmii, ci doar la persoanele simptomatice, care au anumite aritmii care nu pot fi tratate cu medicamente.
Ablația cardiacă sau terapia ablativă se face într-un laborator de electrofiziologie. Medicul indroduce trei sau patru catetere printr-o venă de la nivelul regiunii inghinale, apoi acestea sunt ghidate prin sistemul venos până la nivelul inimii. După ce cateterele au fost plasate, electrozii de la capetele lor sunt folosite pentru a stimula inima și pentru a localiza calea anormală prin care sunt conduși stimulii electrici. Apoi, medicul va folosi curenți de radiofrecvență sau de energie cu temperatură scăzută pentru a întrerupe calea anormală, iar stimulii vor circula doar pe calea fiziologică.
Medicamentele antiaritmice administrate zilnic pot ajuta la prevenirea episoadelor de tahicardie, prin încetinirea impulsurilor electrice din inimă.