Tratamentul sindromului de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian se tratează multidisciplinar, în funcție de stadiul afectării nervului și de cauza care a declanșat manifestările clinice.
Tratamentul conservator
În primele stadii ale afecțiunii, tratamentul este conservator și poate include:
- Infiltrații (injecții) cu cortizon;
- Medicamente analgezice și antiinflamatoare;
- Purtarea unei orteze în timpul nopții, pentru imobilizarea încheieturii;
- Exerciții speciale pentru sindromul de tunel carpian, recomandate de un kinetoterapeut, conform unui program de recuperare medicală personalizat;
- Modificarea poziției în timpul lucrului, astfel încât mâna să nu mai fie suprasolicitată când folosim anumite instrumente sau când scriem la calculator.
Un nou tratament minim invaziv ar putea fi reprezentat de injecțiile cu soluție salină în nervul median afectat, sub ghidaj ecografic, pentru a-l separa astfel de țesutul adiacent, care îl apasă. Un studiu recent a demonstrat că această metodă a dus la ameliorarea simptomelor sau chiar la dispariția lor pe termen lung, putând fi astfel o alternativă la infiltrațiile cu corticosteroizi.
Tratamentele conservatoare sunt eficiente însă doar în cazul unor simptome ușoare sau moderate, care apar ocazional. În fazele mai avansate ale sindromului, când funcționalitatea mâinii este vizibil afectată, intervenția chirurgicală este singura soluție.
Watch on YouTube
Tratamentul chirurgical
Operația are ca scop secționarea ligamentului care apasă pe nervul median, pentru a elimina astfel presiunea și, implicit, disconfortul. Intervenția se poate realiza prin două metode: clasic (prin operație deschisă) sau endoscopic (minim invaziv).
Intervenția chirurgicală deschisă presupune o incizie în palmă, deasupra tunelului carpian și tăierea ligamentului, pentru a elibera nervul afectat.
Dacă operația se face endoscopic, atunci chirurgul va introduce în canalul carpian un instrument special, prevăzut cu o cameră video în capăt, pentru a vizualiza interiorul articulației. Apoi, ligamentul va fi secționat prin doar una sau două mici incizii făcute în palmă sau încheietură. Intervenția minim invazivă are mai multe avantaje pentru pacient, deoarece permite o recuperare mai rapidă și durere postoperatorie redusă.
Chirurgul plastician sau chirurgul ortoped vor discuta cu pacientul despre avantajele și dezavantajele fiecărei metode chirurgicale, astfel încât soluția aleasă să fie cea mai potrivită. Este important ca intervenția să aibă loc într-un spital dotat cu aparatură modernă, de ultimă generație și cu personal medical experimentat, care poate realiza cu succes orice tip de operație pentru sindromul de tunel carpian. Rata de succes a intervenției, dacă este efectuată în cele mai bune condiții, este de peste 90%.
Intervenția chirurgicală deschisă presupune o incizie în palmă, deasupra tunelului carpian și tăierea ligamentului, pentru a elibera nervul afectat.
Vindecarea completă a inciziilor durează câteva săptămâni, indiferent de metoda chirurgicală folosită. În câteva luni, ligamentul secționat va crește la loc, dar va lăsa mai mult spațiu pentru nervul median, astfel încât nu va mai exista compresie asupra acestuia.
Un ușor disconfort este posibil să existe mult timp după intervenție, iar pentru o recuperare completă, pacientul trebuie să respecte cu strictețe indicațiile medicului. La început, nu va avea voie să-și solicite prea mult degetele și încheietura, prin urmare utilizarea normală a mâinii va fi reluată treptat, pentru ca ligamentul să aibă timp să se refacă. Cu cât simptomele au fost mai severe, cu atât recuperarea completă va dura mai mult.
Procedurile de fizioterapie și kinetoterapie sunt indicate și după intervenția chirurgicală, pentru a stimula vindecarea și a preveni reapariția sindromului.