Ce este sindromul Sjögren
Sindromul Sjögren este o patologie cronică autoimună, de tipul bolilor de colagen caracterizată prin inflamație la nivelul glandelor salivare și lacrimale. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!
Afectarea acestor glande exocrine are ca rezultat uscarea conjunctivei oculare și a mucoasei bucale. Sistemul imun nu recunoaște țesuturile proprii și produce un răspuns imun față de glandele salivare și lacrimale, ceea ce va duce la scăderea producției de lacrimi și salivă. Deși uscarea ochilor și a cavității orale sunt semnele principale din Sjögren, acesta poate să prezinte și manifestări sistemice. Durere articulară, fatigabilitate, afectarea renală, pulmonară sau a sistemului nervos sunt câteva dintre manifestările sistemice care pot să apară în această patologie.
Sjögren poate să debuteze ca o patologie primară sau să acompanieze alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul. Debutul patologiei poate să apară la orice vârstă, însă este mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani. Boala apare mai frecvent la sexul feminin. Examenul clinic, testele de laborator și, în unele cazuri, testele imagistice sunt elementele pe care se bazează diagnosticul sindromului Sjögren. Din păcate nu există un tratament curativ pentru această boală, însă există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și încetinesc evoluția patologiei.
-
021 9699 Programează-te acum!