Diagnosticul în disfuncția de nod sinusal
Pentru a diagnostica o disfuncție de nod sinusal trebuie să se efectueze mai multe investigații.
Electrocardiograma (EKG) presupune înregistrarea activității electrice a inimii cu ajutorul unor electrozi care se plasează pe piept și pe membre. La pacienții cu sindrom de sinus bolnav se pot observa următoarele modificări:
- bradicardie sinusală: frecvență cardiacă sub 60 bătăi pe minut;
- pauză sinusală: încetarea activității inimii pentru o perioadă de timp;
- bloc sinoatrial: blocarea impulsului generat de nodul sinusal către atrii;
- sindrom bradicardie-tahicardie: alternanță de ritmuri rapide și lente;
- fibrilație atrială și flutter atrial: pot determina ritmurile rapide din cadrul sindromului bradicardie-tahicardie.
Ecocardiografia poate pune în evidență cauza disfuncției de nod sinusal: insuficiență cardiacă, infarct miocardic, afecțiuni infiltrative (amiloidoză, sarcoidoză), afecțiuni inflamatorii (endocardită, miocardită), afecțiuni cardiace prezente la naștere. De asemenea, poate fi utilizată pentru a evidenția unele complicații ale bolii de nod sinusal: scăderea capacității de contracție a inimii, fibrilația atrială, cheaguri de sânge în camerele inimii.
Monitorizarea Holter ECG reprezintă înregistrarea activității inimii pe o perioadă de 24-72 de ore. Poate fi indicată atunci când pacientul prezintă simptome care sugerează o disfuncție de nod sinusal, dar care nu a fost surprinsă în momentul efectuării unui EKG simplu.
Implantarea unui loop recorder. Dispozitivul loop recorder este un dispozitiv de mici dimensiuni care se implantează sub piele în zona pieptului. Acesta înregistrează activitatea inimii pentru o durată de aproximativ 2 ani. Se indică la pacienții cu simptome care pot sugera sindromul sinusului bolnav, dar care apar rar.
Testul de efort presupune înregistrarea activității electrice a inimii atunci când pacientul efectuează un efort fizic. Poate diagnostica o formă de disfuncție de nod sinusal numită incompetență cronotropă. În mod normal, frecvența cardiacă trebuie să crească în timpul efortului fizic până la un anumit nivel. Incompetența cronotropă apare atunci când frecvența cardiacă nu crește atât cât ar trebui în timpul efortului fizic.
Studiul electrofiziologic se folosește atunci când aritmiile care sugerează boala de nod sinusal nu sunt depistate prin celelalte metode. Studiul electrofiziologic este o metodă minim invazivă care constă în introducerea unor catetere printr-un vas de sânge de la nivelul regiunii inghinale, care sunt direcționate până la nivelul inimii. Această procedură permite înregistrarea din interior a activității inimii și inducerea aritmiilor într-un mediu sigur, pentru a le putea studia.