Sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic

Ce este sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic?

Sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic, sau SIADH, este o afecțiune caracterizată printr-o producție excesivă de hormon antidiuretic. ADH-ul (hormonul antidiuretic, sau vasopresina) este un hormon care controlează cantitatea de apă eliminată prin urină, secreția sa determinând creșterea reabsorbției renale a apei și reținerea acesteia la nivelul organismului. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

ADH-ul este produs de hipotalamus, o structură ce aparține sistemului nervos central. Neuronii hipotalamici produc acest hormon, care este mai departe depozitat la nivelul hipofizei posterioare (neurohipofizei) și eliberat ca răspuns la creșterea osmolarității plasmatice sau la scăderea valorilor tensiunii arteriale. Osmolaritatea reprezintă o măsură a concentrației substanțelor dizolvate în plasmă, în principal electroliți (sodiu, potasiu, clor), uree sau glucoză. Aceste substanțe sunt osmotic active, adică atrag apa, menținând volumul plasmatic.

O creștere a osmolarității plasmatice cauzată, de exemplu, de pierderile de apă din stările de deshidratare sau în caz de hemoragii va promova secreția acestui hormon, care va stimula rinichii să conserve apa. Secreția de ADH va avea ca efect reținerea apei în organism și scăderea osmolarității plasmatice, precum și producerea unei urini mai concentrate. De asemenea, secreția de ADH va avea ca efect creșterea valorilor tensiunii arteriale.

În SIADH, creșterea excesivă a reabsorbției renale a apei va determina diluarea plasmei și scăderea relativă a concentrației substanțelor dizolvate în aceasta, cuantificată prin scăderea relativă a concentrației de sodiu din sânge – hiponatremie relativă sau diluțională. Hiponatremia reprezintă principală complicație a SIADH și este cea răspunzătoare pentru simptomatologia pacientului.  

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc în SIADH

Oricine poate dezvolta SIADH, însă probabilitatea crește cu înaintarea în vârstă, fiind un sindrom rar întâlnit în cazul copiilor. În afară de stările caracterizate de pierderile de apă din organism, există și alți factori ce pot determina creșterea secreției de ADH, precum stările de greață, stres, durerea intensă, hipoglicemia sau administrarea anumitor medicamente.

Sindromul secreției inadecvate de ADH se dezvoltă cel mai adesea ca urmare a unei alte patologii medicale, fiind mai des întâlnit în următoarele situații sau afecțiuni:

  • Administrarea unor medicații precum antidepresive, medicație anticanceroasă (chimioterapie), antidiabetică, opioidă sau antihipertensivă;
  • Afecțiuni ale sistemului nervos central, precum infarct, infecții sau hemoragii cerebrale;
  • Recuperarea după o intervenție chirurgicală efectuată cu anestezie generală, ce determină un stres suplimentar asupra organismului;
  • Intervenții chirurgicale cerebrale efectuate în regiunea hipotalamusului;
  • Cancer – anumite tumori au capacitatea de a produce acest hormon, care va fi secretat în exces de țesutul canceros; exemple de astfel de tumori sunt cele pulmonar, în special cancerul pulmonar cu celule mici, anumite cancere din sfera ORL etc.;
  • Afecțiuni pulmonare – pneumonii, tuberculoză;
  • Abuzul de substanțe interzise.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic

În SIADH, scăderea eliminării de apă din organism determină un exces al acesteia la nivel plasmatic și producerea unei urini foarte concentrate. Excesul de apă va determina diluarea substanțelor dizolvate în plasmă, tradusă printr-o scădere relativă a electroliților plasmatici. Hiponatremia (scăderea relativă a cantității de sodiu din sânge) reprezintă principalul indiciu al dezvoltării unui astfel de sindrom și este cea care determină majoritatea simptomelor, care pot include:

  • Greață și vărsături;
  • Cefalee (durere de cap);
  • Afectarea echilibrului;
  • Crampe;
  • Slăbiciune musculară;
  • Alterarea statusului mental, manifestată prin confuzie, afectarea memoriei, halucinații sau comportament bizar.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicații posibile

Hiponatremia determinată de sindromul de secreție inadecvată a hormonului antidiuretic poate determina următoarele complicații:

  • Convulsii;
  • Comă;
  • Edem cerebral – hiponatremia care se dezvoltă acut, în mai puțin de 48 de ore, este mai severă decât cea care se dezvoltă progresiv, în zile sau săptămâni, întrucât nu oferă timp celulelor țesutului cerebral să se adapteze la noul status volemic; astfel, o cantitate prea mare de apă în plasmă poate determina edemațierea (tumefierea) țesutului cerebral, cunoscută drept edem cerebral; cazurile de edem cerebral masiv se pot complica mai departe prin compresia țesutului cerebral (sindrom de herniere cerebrală), ce poate avea consecințe fatale.

Corecția hiponatremiei prin administrarea prea rapidă de substanțe saline poate determina, la rândul său, lezarea țesutului cerebral, complicație cunoscută drept demielinizare osmotică, datorată diferențelor bruște de osmolaritate.

Diagnosticul de SIADH

Diagnosticul de SIADH va fi suspectat de către medic în urma examinării clinice a pacientului. Acesta va bănui prezența sindromului de secreție inadecvată de hormon antidiuretic pe baza simptomelor de hiponatremie. Deoarece timpul de așteptare pentru rezultatele dozării cantității de ADH din sânge poate depăși 1-2 săptămâni, medicul curant poate indica efectuarea unor investigații care pot demasca prezența SIADH prin detectarea complicațiilor determinate de acesta. Acestea pot fi reprezentate de:

  • Osmolaritatea plasmatică – aceasta va fi scăzută în prezența SIADH, din cauza efectului de diluție asupra volumului plasmatic;
  • Dozarea osmolarității urinare, care va fi crescută, din cauza scăderii eliminării de apă prin urină;
  • Cantitatea de electroliți din plasmă și urină (sodiu, potasiu sau clor) – valorile acestora vor fi scăzute în plasmă și crescute la nivel urinar;
  • Examene toxicologice pentru a detecta prezența unor medicamente sau a unor substanțe interzise în sânge.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic

Indiferent de cauza care a determinat apariția SIADH, primul pas terapeutic va fi oprirea ingestiei (aportului) hidric, pentru a preveni acumularea suplimentară a apei în organism. Medicul îi va oferi indicații pacientului cu privire la cantitatea permisă de lichide, restricția fiind valabilă pentru toate băuturile lichide, inclusiv ceai, cafea sau suc. 

Simptomele severe de tipul confuziei, convulsii sau comă reprezintă urgențe medicale și necesită administrarea rapidă, pe cale intravenoasă a unor soluții cu o concentrație crescută de săruri, pentru a crește osmolaritatea plasmatică și pentru a contracara efectele severe induse de hiponatremie. Acestea se vor administra întotdeauna într-un mediu spitalizat, pentru ca pacientul să fie atent monitorizat, în vederea ameliorării simptomatologiei. În plus, există disponibile anumite medicamente care pot bloca acțiunea ADH-ului la nivelul rinichiului, având ca efect scăderea reabsorbției crescute a apei la nivelul tubilor renali. Acestea se pot administra atât pe cale orală, cât și prin terapie intravenoasă.

În cazul acelor afecțiuni sau situații care au determinat SIADH, tratamentul va fi adaptat în funcție de cauză. De exemplu, pentru tumorile producătoare de ADH va fi indicată intervenția chirurgicală de rezecție a tumorii. De asemenea, în cazul administrării unor terapii care au determinat eliberarea unei cantități ridicate de ADH, medicul va adapta tratamentul, ajustând dozajul sau indicând o o altă variantă de medicație.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări de sindrom al secreției inadecvate de hormon antidiuretic beneficiază de toate investigațiile necesare pentru diagnosticarea acestuia. Atunci când apar semne și simptome severe, este esențială solicitarea de ajutor medical prompt. Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este la dispoziția pacienților la orice oră, 7 zile din 7. Dotat cu dispecerat propriu și flotă de ambulanțe echipate complet, CPU SANADOR asigură servicii medicale în cel mai scurt timp. Organizarea foarte bună, dotările performante și echipa medicală pregătită să întâmpine orice urgență asigură calitatea înaltă a actului medical.

Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR facilitează accesul la consultații interdisciplinare, care pot fi necesare în situații în care SIADH se asociază cu anumite afecțiuni. Astfel, pacientul poate ajusta administrarea anumitor medicamente care cresc secreția de ADH sau beneficia de tratament care țintește afecțiunea care interferă cu secreția de hormoni.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR