Ce este sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic?
Sindromul secreției inadecvate de hormon antidiuretic, sau SIADH, este o afecțiune caracterizată printr-o producție excesivă de hormon antidiuretic. ADH-ul (hormonul antidiuretic, sau vasopresina) este un hormon care controlează cantitatea de apă eliminată prin urină, secreția sa determinând creșterea reabsorbției renale a apei și reținerea acesteia la nivelul organismului. Vino la SANADOR pentru tratament modern!
ADH-ul este produs de hipotalamus, o structură ce aparține sistemului nervos central. Neuronii hipotalamici produc acest hormon, care este mai departe depozitat la nivelul hipofizei posterioare (neurohipofizei) și eliberat ca răspuns la creșterea osmolarității plasmatice sau la scăderea valorilor tensiunii arteriale. Osmolaritatea reprezintă o măsură a concentrației substanțelor dizolvate în plasmă, în principal electroliți (sodiu, potasiu, clor), uree sau glucoză. Aceste substanțe sunt osmotic active, adică atrag apa, menținând volumul plasmatic.
O creștere a osmolarității plasmatice cauzată, de exemplu, de pierderile de apă din stările de deshidratare sau în caz de hemoragii va promova secreția acestui hormon, care va stimula rinichii să conserve apa. Secreția de ADH va avea ca efect reținerea apei în organism și scăderea osmolarității plasmatice, precum și producerea unei urini mai concentrate. De asemenea, secreția de ADH va avea ca efect creșterea valorilor tensiunii arteriale.
În SIADH, creșterea excesivă a reabsorbției renale a apei va determina diluarea plasmei și scăderea relativă a concentrației substanțelor dizolvate în aceasta, cuantificată prin scăderea relativă a concentrației de sodiu din sânge – hiponatremie relativă sau diluțională. Hiponatremia reprezintă principală complicație a SIADH și este cea răspunzătoare pentru simptomatologia pacientului.
-
021 9699 Programează-te acum!