Cauze, factori de risc și factori declanșatori
Sindromul Raynaud apare ca un răspuns exagerat vasoconstrictor (de îngustare a vaselor de sânge) la stimuli precum frig sau stres. În mod normal, în cazul expunerii la temperaturi scăzute, vasele de sânge de la nivelul pielii își îngustează diametrul (fenomenul de vasoconstricție), pentru a reduce pierderea de căldură prin piele. Același răspuns al organismului apare și în perioadele de stres, în scopul conservării oxigenului. În sindromul Raynaud acest răspuns vasoconstrictor este exagerat, ceea ce determină scăderea fluxului de sânge către extremități și ischemie periferică.
Cauza sindromului Raynaud primar nu este cunoscută. În general afectează femeile tinere, cu vârste sub 30 de ani, uneori debutând chiar în perioada de adolescență. Prezența afecțiunii la alt membru al familiei reprezintă un alt factor de risc pentru dezvoltarea sindromului Raynaud. De asemenea, sindromul Raynaud primar apare mai frecvent la persoanele care locuiesc în zone cu un climat rece.
Sindromul Raynaud secundar apare, în schimb, ca o consecință a altei boli, care afectează structura vaselor de sânge. Cele mai frecvente cauze ale sindromului Raynaud secundar sunt:
Alți factori ce pot crește riscul dezvoltării sindromului Raynaud secundar sunt:
- Fumatul;
- Traumatismele mâinilor sau picioarelor – de exemplu, degerăturile, fracturi ale mâinii sau intervențiile chirurgicale la nivelul extremităților;
- Joburile care presupun efectuarea unor activități repetitive cu mâinile, precum scrisul sau cântatul la pian;
- Utilizarea frecventă a ustensilelor care produc vibrații, cum sunt ciocanele pneumatice.
Factorii care pot declanșa un atac Raynaud sunt:
- Expunerea extremităților la temperaturile reci;
- Spălarea pe mâini cu apă rece;
- Anxietatea și stresul emoțional;
- Transpirația care devine rece pe suprafața pielii;
- Manipularea unor obiecte reci, precum un pahar cu gheață.