Ce este sindromul post-COVID

Sindromul post-COVID, long COVID sau COVID de lungă durată este o afecțiune cronică, determinată de o infecție virală cu virusul SARS-COV2, cu manifestări care persistă cel puțin 3 luni de la momentul infecției. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici specializați în boli infecțioase, esențiale pentru evaluarea și tratarea corectă a simptomelor persistente post-COVID.

Orice persoană care a fost infectată cu virusul SARS-COV2, indiferent de vârstă, sex sau de gradul de severitate a infecției inițiale, poate prezenta sindrom post-COVID, fiind descris inclusiv un sindrom inflamator post COVID la copii. Studiile recente afirmă că aproximativ 10-35% dintre persoanele care au prezentat boala COVID-19 au dezvoltat sindrom post COVID.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici foarte experimentați și la tratament individualizat.

Cel mai frecvent, persoanele afectate de sindrom post-COVID 19 acuză simptome precum oboseală extremă, afectarea capacității cognitive (descrisă drept „brain fog” sau „ceață în gândire”) și pierderea gustului sau mirosului.

Unele dintre aceste manifestări, cunoscute și drept sechele post-acute de COVID pot fi ușoare, pe când altele pot fi complet dizabilitante pentru persoanele afectate, având un impact semnificativ asupra sănătății mintale și asupra vieții de zi cu zi. De asemenea, manifestările asociate long COVID se pot ameliora și remite, urmând ca apoi să reapară la săptămâni sau luni distanță.

De fiecare dată când o persoană este infectată cu virusul SARS-COV2, riscul de a dezvolta sindrom long COVID crește, motiv pentru care vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne, în continuare, cea mai bună variantă pentru prevenția sindromului long COVID.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru long COVID

Deși inclusiv infecțiile provocate de alte coronavirusuri, precum sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau sindromul respirator acut sever (SARS) au fost asociate cu dezvoltarea unor manifestări și efecte pe termen lung, experții din domeniul medical nu au descoperit încă o singură cauză care explică manifestările asociate long COVID.

Cu toate acestea, există câteva teorii și factori care ar putea contribui la dezvoltarea sindromului post COVID, precum:

  • Virusul ar putea afecta învelișul intern al pereteților vaselor de sânge (endoteliul), determinând creșterea coagulabilității sângelui, cu formarea unor mici cheaguri de sânge (trombi), ce pot afecta circulația sângelui către organele vitale (creier, plămâni);
  • Apariția unui status inflamator sistemic (sindrom inflamator post COVID), asociat cu un răspuns exagerat al sistemului imun, ce determină inflamație generalizată la o perioadă îndelungată de la episodul infecțios inițial; această inflamație exagerată poate fi asociată cu apariția sau agravarea unor boli autoimune, întrucât virusul SARS-COV2 poate stimula excesiv sistemul imun, care poate începe cu atacarea, inclusiv a celulelor și țesuturilor proprii;
  • Persistența virusului în organism – virusul SARS-COV2 poate rămâne în organism o perioadă îndelungată de la infecția inițială, chiar dacă testele care detectează prezența acestuia sunt negative; virusul poate rămâne cantonat inclusiv la nivelul tubului digestiv, de unde poate fi răspândit ușor către alte părți ale organismului; această persistență poate explica de ce această stare post-COVID poate fi prezentă și la săptămâni, luni de la rezoluția infecției;
  • Capacitatea SARS-COV2 de reactivare a altor virusuri persistente în organism, precum infecția cu virusul Epstein-Barr.

Riscul de a dezvolta sindrom long COVID este mai ridicat în rândul următoarelor categorii de pacienți:

  • Pacientele de sex feminin;
  • Persoanele nevaccinate împotriva COVID-19;
  • Persoane care au prezentat o infecție inițială severă cu SARS-COV2, cu necesitate de spitalizare; cu toate acestea, inclusiv infecțiile inițiale minore pot fi asociate cu dezvoltarea long COVID;
  • Persoane cu afecțiuni medicale preexistente, mai ales obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau afecțiuni cardiovasculare.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă sindromul post-COVID 19

Cele mai frecvente sechele post-acute ale COVID-19 sunt reprezentate de:

  • Fatigabilitate (oboseală) extremă, în special după efort;
  • Dispnee (dificultate de respirație);
  • Afectarea capacității cognitive (a gândirii) și a memoriei, descrisă ca „ceață cerebrală”;
  • Alterarea gustului (care poate deveni metalic - disgeuzie) sau a mirosului (cacosmie), până la pierderea totală a mirosului (anosmie) sau a gustului (ageuzie).

Alte manifestări frecvente ale pacienților cu sindrom cronic post-COVID pot include:

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicațiile provocate de COVID de lungă durată

Infecția cu virusul SARS-COV2 poate cauza sau agrava anumite afecțiuni preexistente, încă nediagnosticate. Câteva dintre afecțiunile care pot fi descoperite după long COVID includ:

Diagnosticul de sindrom post-COVID

Diagnosticul de sindrom post-COVID poate fi o provocare, întrucât nu toți pacienții care au prezentat boala s-au și testat în vederea confirmării acesteia, și din cauza ambiguității simptomatologiei, ce poate fi greu de explicat în cazul unora dintre pacienți. Medicii pot pune diagnosticul de sindrom post-COVID în baza istoricului de infecție cu virusul SARS-COV2 și a simptomatologiei descrise de către pacient.

Nu există un singur test specific pentru a diagnostica acest sindrom, ci, mai degrabă, o serie de investigații care evaluează starea de sănătate actuală și care analizează prezența altor afecțiuni ce ar putea reprezenta cauza acestor manifestări.

Aceste investigații pot include radiografie pulmonară, teste de evaluare a funcției respiratorii, analize de sânge, electrocardiogramă (EKG) și diverse testări psihologice pentru evaluarea statusului mental. Este important de știu că aceste investigații pot prezenta valori în limite normale în cazul unora dintre pacienți, chiar dacă aceștia prezintă sindrom long COVID.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru sindrom post-COVID 19

Din cauza faptului că pacienții cu sindrom post-COVID 19 pot prezenta o gamă variată de manifestări, nu există un tratament singular împotriva acestei afecțiuni. Fiecare pacient poate beneficia, în schimb, de o terapie personalizată, cu scopul ameliorării simptomatologiei și de creștere a calității vieții.

În funcție de simptomatologie, tratamentul poate consta în:

  • Terapie medicamentoasă analgezică pentru ameliorarea durerilor de cap;
  • Terapie fizică pentru acei pacienți care prezintă dificultăți de mișcare, dureri articulare sau musculare;
  • Terapie de reeducare a funcției olfactive sau gustative, care constă în stimularea mirosului și gustului prin utilizarea treptată și regulată a unor mirosuri și arome obișnuite; această terapie are ca scop antrenarea creierului pentru a-și reaminti și reînvăța aceste mirosuri și gusturi pierdute;
  • Blocarea ganglionului stelat, una dintre terapiile împotriva durerii, ce are ca scop redobândirea funcției olfactive, prin blocarea unor nervi care percep mirosul în mod eronat;
  • Terapie de reabilitare pulmonară, ce include o serie de exerciții și un program de educare a respirației, pentru a învăța combaterea dificultățile respiratorii de către pacient la domiciliu;
  • Consiliere psihologică în cazul pacienților cu anxietate și alte afecțiuni psihologice asociate sindromului post-COVID.

Recomandări pentru persoanele cu sechele post-acute de COVID-19

Din cauza faptului că boala COVID-19 este considerată, încă, o boală nouă, evoluția pe termen lung a sindromului post COVID nu este pe deplin cunoscută. Managementul simptomatologiei prin terapie individualizată este recomandat pentru îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți și în scopul reabilitării progresie.

În cazul pacienților cu fatigabilitate extremă, este recomandată activitate fizică doar atâta timp cât simptomatologia permite, cu pauze dese pe parcursul activităților zilnice. În cazul acestor pacienți poate fi necesară o perioadă de absență de la muncă sau de la școală, pentru refacerea organismului.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces pacienților la o gamă largă de servicii medicale pentru gestionarea sindromului post-COVID-19. Pacienții beneficiază de consultații de specialitate, de anallize de laborator performante, de investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație și de tratamente personalizate, pentru ameliorarea simptomatologiei și prevenirea complicațiilor.

În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, investigațiile imagistice avansate, precum RMN de 3 Tesla și CT 128 Slice, sunt completate cu spirometrie, pentru detectarea leziunilor pulmonare sau a altor anomalii. În plus, pacienții au acces la programe de reabilitare respiratorie și fizică, esențiale pentru recuperarea funcțională și îmbunătățirea calității vieții.

De asemenea, pacienții beneficiază de consiliere psihologică și de tratament adecvat pentru manifestările neurocognitive și psihologice asociate acestui sindrom. Abordarea integrată de la SANADOR oferă pacienților un plan de tratament personalizat, orientat spre recuperare completă.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR