Ce este sindromul piramidal?

Sindromul piramidal, sindromul de neuron motor central sau leziunea de tract corticospinal este o entitate clinică neuropatologică, caracterizată de simptome precum spasticitate, hiperreflexie și slăbiciune musculară rezultate în urma unei leziuni la nivelul neuronilor tractului piramidal (la nivel cerebral sau medular), ce afectează controlul voluntar al musculaturii. Vino la SANADOR pentru consultații de neurologie complete și investigații avansate, efectuate cu echipamente moderne!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc

Sindromul piramidal apare în general în urma leziunilor tracturilor corticospinale (de la creier la măduvă) de la nivelul sistemului nervos central.

Cauze frecvente sunt reprezentate de:

  • accidente vasculare cerebrale hemoragice;
  • infarctul cerebral – în special la nivel capsular;
  • leziuni traumatice la nivelul măduvei sau a creierului;
  • scleroza laterală primară;
  • scleroza multiplă;
  • scleroza laterală amiotrofică (boala Lou Gherig).

Factorii de risc pentru a dezvolta sindrom piramidal includ factorii de risc pentru cauzele individuale ce pot conduce la această afecțiune. Câțiva dintre acești factori includ fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, vârsta înaintată, anumiți factori genetici și expunerea la toxice.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă sindromul piramidal?

Sindromul de neuron motor central este caracterizat de o varietate de simptome, datorate lipsei impulsului nervos trimis de la nivelul creierului și al măduvei spinării către mușchi.

Simptomele includ:

  • Slăbiciune musculară – de la ușoară până la severă, uneori cu rigiditate musculară asociată;
  • Hiperreflexie – mușchii se încordează spontan și disproporționat cu efortul, conducând la reflexe exagerate.  Reflexul cutanat abdominal exagerat cu întărirea musculaturii peretelui abdominal de la un simplu stimul tactil este un exemplu frecvent întâlnit.
  • Rigiditate musculară ce îngreunează mișcările libere.
  • Paralizie flască temporară.
  • Hipertonie musculară.
  • Clonus – contracții musculare involuntare, ritmice. Acestea pot apărea la nivelul gambelor, bicepsului, tricepsului, încheieturii sau al maxilarului.
  • Reflex Babinski (plantar) pozitiv – caracterizat prin extinderea degetelor de la picioare la stimularea pielii de pe fața externă a tălpii.

Simptomele sindromului piramidal se pot agrava cu timpul, controlul voluntar al musculaturii devenind din ce în ce mai dificil.

Când sindromul piramidal apare în cadrul unor afecțiuni precum infarctul capsular sau scleroza laterală primară, poate fi însoțit de paralizie contralaterală.  

Lipsa utilizării musculaturii pentru perioade îndelungate de timp poate duce la atrofie musculară.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul diferențial

În diagnosticul diferențial pentru sindromul piramidal sunt incluse diverse afecțiuni ce pot provoca simptome neurologice similare sau care pot include leziuni ale tracturilor piramidale.

Evenimente cerebro-vasculare ce afectează circulația cerebrală pot mima simptomele de sindrom piramidal.

Alte afecțiuni precum bolile neurodegenerative sau paraplegia spastică ereditară, neurosifilisul, infecții ale sistemului nervos central, boli metabolice, lupusul, tumorile cerebrale sau ale măduvei spinării sau boli genetice de tipul leucodistrofiei metacromatice trebuie avute în vedere la momentul stabilirii diagnosticului de sindrom piramidal.

Un examen obiectiv amănunțit ce include un istoric medical extins precum și o examinare neurologică completă sunt necesare pentru a identifica cauză sindromului piramidal. Imagistica de tipul RMN sau CT este esențială pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și descoperirea etiologiei sindromului piramidal.

Complicațiile provocate de sindromul piramidal

Sindromul piramidal este o entitate clinică ce apare în contextul unei patologii. Depinzând de natura acesteia, pot apărea complicații pe termen lung ce impactează calitatea vieții în mod variabil. Dificultățile în controlul voluntar al musculaturii ce apar în leziunile de neuron motor central pot duce la scăderea coordonării, a mobilității și, uneori, la imposibilitatea de a efectua activitățile cotidiene.

Din cauza spasticității prelungite, pot apărea contracturi musculare severe ce în timp vor duce la scurtarea tendoanelor implicate, rigidizând articulațiile. Durerea cronică provocată de spasticitatea musculară este una dintre complicațiile cu cel mai mare impact asupra calității vieții persoanelor ce trăiesc cu acest sindrom. Malnutriția și riscul de aspirație sunt complicații serioase, asociate cu disfagia ce apare în urma controlului slab al musculaturii implicate în înghițire.

Cea mai severă complicație a sindromului piramidal este afectarea musculaturii respiratorii, ce poate merge până la insuficiență respiratorie cu necesitatea de oxigenoterapie adițională. Afectarea mecanismului respirator predispune indivizii afectați, de asemenea, la hipoxemie cronică și infecții respiratorii recurente.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul recomandat

Tratamentul pentru sindromul piramidal depinde de etiologia leziunilor iar recuperarea, dacă are loc, poate varia de la parțială la completă. Tratamentul medicamentos cu miorelaxante, injecțiile cu toxină botulinică pentru rigiditate musculară sau medicamente speciale (edaravonă, riluzol) pentru tratamentul sclerozei laterale amiotrofice sau al sclerozei multiple au rolul de a încetini progresia leziunilor neuronale.

Fizioterapia e o componentă esențială pentru a menține forța musculară și gradele de mobilitate. Terapia ocupațională le permite persoanelor afectate să efectueze sarcinile zilnice precum îmbrăcatul, mâncatul și respiratul cu mai mare ușurință, în ciuda progresiei bolii. Sprijinul social si psihoterapia pot fi utile pentru a gestiona impactul emoțional al invalidității provocate de sindromul piramidal.

Tratamentul afecțiunii care provoacă sindromul piramidal este crucial pentru situațiile în care acesta este posibil. Fie că este vorba despre medicamente modificatoare de boală în cazul pacienților cu scleroză laterală amiotrofică ori despre intervenții de excizare a tumorilor cerebrale, terapiile care țintesc cauza cresc șansele de recuperare a deficitului neurologic.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu sindrom piramidal au acces la consultații amănunțite, realizate de medici experimentați. Investigațiile sunt realizate cu aparatură performantă, ca echipamentele RMN cu putere 3 Tesla, care asigură detalii superioare oricărei alte investigații, și computerele tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri, care furnizează imagini de înaltă calitate, cu doze de iradiere minimă.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii SANADOR tratează sindromul piramidal și cauza acestuia, Spitalul Clinic SANADOR având toate dotările necesare pentru tratamentul afecțiunilor neurologice, inclusiv a infarctului cerebral și AVC-ului hemoragic, precum și diferitelor tipuri de accident vascular. De altfel, Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut, lucru posibil datorită standardelor înalte ale SANADOR și pregătirii echipei medicale.

Pentru fizioterapie, pacienții au la dispoziție Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare SANADOR, unde terapeuți dedicați realizează planuri personalizate, pentru a susține pacienții în procesul de recuperare sau deprindere a unor abilități motorii care să le permită efectuarea activităților zilnice.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR