Sindromul picioarelor neliniștite

Ce este sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite, cunoscut și ca boala Willis Ekbom, este o afecțiune cronică a sistemului nervos, care determină o dorință urgentă și copleșitoare de a mișca membrele inferioare. SANADOR oferă acces la consultații de neurologie realizate de medici foarte bine pregătiți, la investigații avansate și la tratamente personalizate.

Această nevoie de mișcare survine în urma unor senzații neplăcute resimțite la nivelul membrelor, descrise ca mâncărimi, înțepături, pișcături sau ca un șoc electric. Astfel, pacienții cu sindrom Ekbom încep să-și miște membrele inferioare ca să amelioreze aceste senzații neplăcute.

La SANADOR, pacienții au acces la investigații avansate, cum este polisomnografia.

Deși punerea în mișcare a membrelor inferioare reușește să amelioreze simptomele neplăcute pentru o vreme, acestea pot reapărea la încetarea mișcării, ceea ce determină întreruperea frecventă a somnului și, pe termen lung, afectarea calității acestuia.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru sindromul picioarelor neliniștite

În cele mai multe dintre situații, cauza exactă care determină apariția acestui sindrom nu este pe deplin cunoscută. Anumite studii susțin că boala ar putea fi asociată cu o disfuncție a ganglionilor bazali, o parte a sistemului nervos care controlează mișcările voluntare, asigurându-le finețea și coordonarea. Pentru a funcționa corespunzător, ganglionii bazali utilizează o substanță chimică, numită dopamină.

Atunci când nivelurile de dopamină de la nivelul sistemului nervos sunt scăzute, încep să apară anumite mișcări involuntare, cum sunt mișcările de tremor din boala Parkinson. Astfel, pacienții cunoscuți cu boală Parkinson prezintă un risc crescut de a dezvolta sindromul picioarelor neliniștite.

Alți factori implicați în dezvoltarea sindromului pot fi reprezentați de:

  • Ereditate – afecțiunea poate să fie prezent la mai mulți membri în cadrul aceleiași familii, întrucât anumite variante genetice asociate cu dezvoltarea sindromului pot fi transmise de la unul dintre părinți;
  • Deficitul de fier;
  • Sarcinasindromul picioarelor neliniștite în sarcină poate apărea pe fondul schimbărilor hormonale, în special din trimestrul III; în aproape toate cazurile, aceste simptome dispar în prima lună postpartum;
  • Anumite afecțiuni, care determină sindrom Ekbom secundar, precum anemia, sindromul de apnee în somn, boala renală în stadiul terminal sau neuropatia diabetică din diabetul zaharat.
  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite

Majoritatea pacienților cu sindromul picioarelor neliniștite acuză o nevoie urgentă, imperioasă de a-și mișca picioarele, ce prezintă următoarele particularități:

  • Este declanșată de o senzație neplăcută, inconfortabilă la nivelul picioarelor, ce apare cel mai adesea pe timpul nopții, în poziția de decubit (culcată) sau după o perioadă mai lungă de stat în șezut (de exemplu, după o perioadă îndelungată de stat în mașină, în avion sau la teatru); aceste senzații pot apărea și la nivelul membrelor superioare și pot afecta o singură parte a corpului, însă cel mai adesea apar la nivelul ambelor membre inferioare; această senzație poate fi descrisă diferit în funcție de pacient, ca o arsură, înțepătură, pișcătură, furnicătură, zvâcnire, pulsație sau ca și cum ceva s-ar târî la nivelul membrului;
  • Se ameliorează după întinderea sau mișcarea picioarelor (de exemplu, după câțiva pași de mers pe jos);
  • Reapare la încetarea mișcării membrelor;
  • Poate fi agravată de anumiți factori, precum lipsa somnului, stres, consumul excesiv de alcool, cafeină, tutun sau anumite medicații (medicamente de tip antihistaminic, antidepresiv sau antiemetic);
  • Se asociază cu alte afecțiuni – peste 80% dintre persoanele cu SPN prezintă concomitent o altă afecțiune, cunoscută ca tulburare de mișcare periodică a membrelor în somn; aceasta este caracterizată prin mișcări sau tresăriri involuntare ale membrelor inferioare și, uneori, și superioare, ce apar în timpul somnului, la fiecare 15-40 de secunde, uneori pe tot parcursul nopții.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicații provocate de sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul Ekbom poate afecta calitatea vieții acestor pacienți, din cauza impactului negativ al acestor mișcări asupra somnului. Majoritatea persoanelor adorm cu dificultate și își întrerup frecvent somnul, ceea ce poate determina oboseală excesivă pe timpul zilei, afectarea bunei desfășurări a activităților de zi cu zi și, pe termen lung, chiar și depresie. De asemenea, poate să apară durerea de picioare.

Diagnosticul sindromului picioarelor neliniștite

Diagnosticul de sindrom de picioare neliniștite este unul clinic, ce poate fi pus în urma descrierii de către pacient a simptomelor, în timpul unui examen medical efectuat de către medicul neurolog. Acesta va include date despre istoricul medical și familial al pacientului și va fi completat de un examen neurologic și de alte analize a sângelui (de exemplu, dozarea nivelului de fier), efectuate în scopul identificării unor alte afecțiuni ce pot fi implicate în apariția sindromului Ekbom.

Deși diagnosticul este, în mare parte, unul clinic, medicul neurolog poate recomanda efectuarea unor teste de somn (precum polisomnografia), pentru a evalua prezența unor eventuale tulburări ale somnului. Pentru confirmarea diagnosticului de sindrom Ekbom este necesară îndeplinirea a 5 criterii, definite de Grupul Internațional de Studiu al Sindromului Picioarelor Neliniștite (Restless Legs Syndrome Study Group):

  1. Senzația urgentă de mișcare a picioarelor, determinată de senzații inconfortabile de tip înțepături sau furnicături;
  2. Debutul sau agravarea simptomelor în timpul perioadelor de repaus sau inactivitate;
  3. Ameliorarea parțială sau totală a simptomelor după întinderea sau punerea în mișcarea a picioarelor;
  4. Simptomele apar sau se înrăutățesc doar seara sau pe timpul nopții;
  5. Nu există a o altă afecțiune medicală care să explice apariția acestor manifestări.

Sindromul picioarelor neliniștite la copii poate fi dificil de diagnosticat, întrucât aceștia nu reușesc întotdeauna să descrie corespunzător ceea ce simt. În plus, la copii, aceste mișcări pot fi puse pe seama unui sindrom de ADHD (tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție) sau pe seama durerilor din timpul puseelor de creștere.

Tratamentul pentru sindromul picioarelor neliniștite

SPN este încadrat, ca și afecțiune, atât în spectrul tulburărilor de mișcare, cât și în categoria tulburărilor de somn, întrucât simptomele caracteristice sunt declanșate de repaus și de încercarea de a adormi. Deși această tulburare nu poate fi vindecată complet, în prezent există diverse variante de tratament ce pot ameliora simptomatologia acestor pacienți.

Atunci când sindromul picioarelor neliniștite apare pe fondul unei afecțiuni subiacente sau al unor deficite nutriționale (de exemplu, deficit de fier sau anemie), măsurile terapeutice implică, în primul rând, corectarea acestor deficite sau tratamentul afecțiunilor răspunzătoare.

Tratamentul propriu-zis al sindromului picioarelor neliniștite are ca scop ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității somnului. Acesta poate consta în modificarea stilului de viață, cu adoptarea unor comportamente precum efectuarea unor exerciții pentru picioare neliniștite acasă, în scopul ameliorării simptomelor, sau tratament medicamentos specific.

Măsurile de tratament la domiciliu pot include:

  • Efectuarea de exercițiu fizic regulat, de tip aerobic sau stretching de intensitate moderată; de asemenea, poate fi eficient și mersul pe jos sau pedalarea unei biciclete de tip staționar; medicii recomandă evitarea efectuării de exercițiu fizic intens cu câteva ore înainte de culcare;
  • Evitarea sau reducerea consumului de alcool, cafeină sau nicotină;
  • Adoptarea unui stil de viață sănătos prin program corespunzător de odihnă și somn;
  • Masajul picioarelor, aplicarea unor comprese calde sau reci la nivelul picioarelor sau băile calde, măsuri ce pot ameliora simptomele asociate sindromului.

Variantele de tratament medicamentos care s-au dovedit eficiente în ameliorarea simptomelor din sindromul picioarelor neliniștite implică:

  • Agoniști dopaminergici – reprezintă prima linie de tratament în acest sindrom;
  • Medicație anticonvulsivantă;
  • Benzodiazepine sau medicație sedativ-hipnotică – pot fi indicate doar în cazurile severe de SPN, în care alte variante terapeutice nu s-au dovedit eficiente, întrucât prezintă multiple reacții adverse și risc de dezvoltare a dependenței.

Monitorizarea pe termen lung a persoanelor cu sindromul picioarelor neliniștite

Pacientul cu sindrom Ekbom trebuie să fie informat cu privire la parcursul bolii și să fie monitorizat din punct de vedere al eficienței terapiei medicamentoase. Odată cu înaintarea în vârstă, manifestările din sindromul picioarelor neliniștite se pot agrava, fapt influențat și de terapia medicamentoasă.

Aceasta poate determina, de fapt, un efect de “augumentare”, adică simptomele devin mai dese (chiar și pe toată durata zilei) și mai supărătoare, afectând mișcarea tuturor membrelor. Din fericire, acest efect este reversibil și poate fi oprit odată cu întreruperea tratamentului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR oferă pacienților acces la o abordare multidisciplinară și integrată pentru pacienții care se confruntă cu acest sindrom, prin consultații de neurologie efectuate de  medici cu vastă experiență, investigații avansate precum polisomnografia, și teste neurofiziologice, precum electromiografia. Acestea permit identificarea cauzelor manifestărilor clinice și excluderea altor afecțiuni care ar putea provoca simptome similare. De asemenea, pacienții beneficiază de analize de sânge, prelucrate în Laboratoarele SANADOR, esențiale pentru identificarea deficiențelor de fier.

În ceea ce privește tratamentul, SANADOR oferă soluții personalizate, de la terapie medicamentoasă adaptată fiecărui pacient, până la fizioterapie și consiliere pentru îmbunătățirea calității somnului. Prin echipa multidisciplinară și tehnologiile medicale de ultimă generație, SANADOR asigură un management complet al afecțiunii și oferă pacienților o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR