Ce este sindromul de ochi uscați

Sindromul de ochi uscați este o afecțiune frecventă, caracterizată prin lubrifierea insuficientă a ochilor, din cauza secrețiilor lacrimale inadecvate. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de oftalmologie, la investigații performante și la tratament la cele mai înalte standarde.

Afecțiunea este determinată de diverși factori care perturbă pelicula lacrimală, esențială pentru sănătatea ochilor. Când lacrimile nu asigură o lubrifiere adecvată, suprafața ochiului se poate inflama și deteriora, ducând la disconfort și la posibile tulburări de vedere, cum ar fi vederea încețoșată sau sensibilitatea la lumină (fotosensibilitate).

Cauze și factori de risc pentru sindromul ochiului uscat

Scăderea producției de lacrimi este una dintre cauzele principale pentru uscarea ochilor. În aceste cazuri, glandele lacrimale sunt fie inflamate, fie nu funcționează corespunzător. Această afecțiune, cunoscută sub denumirea medicală de keratoconjunctivită sicca, este adesea legată de îmbătrânire, boli autoimune (sindrom Sjögren, artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic), precum și de tulburări tiroidiene sau deficit de vitamina A.

Anumite medicamente, inclusiv antihistaminicele, decongestionantele, protocoalele de terapie de substituție hormonală și antidepresivele, pot reduce producția de lacrimi, exacerbând simptomele asociate cu uscăciunea ochilor. Desensibilizarea nervilor corneeni poate rezulta din utilizarea prelungită a lentilelor de contact. Și chirurgia oculară cu laser poate diminua producția de lacrimi, deși acest efect este, de obicei, temporar.

O cauză semnificativă a sindromului ochiului uscat este evaporarea excesivă a lacrimilor, adesea din cauza disfuncției glandelor Meibomiene (situate la nivelul marginii pleoapelor inferioare și superioare, unde se găsesc genele), care produc uleiul necesar pentru prevenirea evaporării rapide a lacrimilor. Aceste glande pot fi afectate de blefarită posterioară și de rozacee, afecțiuni care cresc riscul de a dezvolta senzația de ochi uscați.

Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la vânt, fum sau aer uscat, precum și activitățile prelungite care reduc clipitul (cum sunt cititul sau lucrul la computer) pot exacerba evaporarea lacrimilor și apariția sindromului de ochi uscat.

O serie de alți factori mai pot crește riscul de sindrom al ochiului uscat:

  • Vârsta, în special după 50 de ani;
  • Modificările hormonale la femei, cum ar fi cele din sarcină, menopauză sau utilizarea unor metode contraceptive;
  • Dietele sărace în vitamina A și acizi grași Omega 3;
  • Afecțiuni precum artrita reumatoidă, bolile tiroidiene, lupusul, precum și afecțiuni oculare ca blefarita, entropionul și ectropionul;
  • Tratamentul cu anumite medicamente pentru diabet zaharat;
  • Chirurgia oculară, inclusiv chirurgia cu laser (LASIK) și cea pentru cataractă.

Cum se manifestă sindromul de ochi uscat

Sindromul ochiului uscat afectează de obicei ambii ochi, iar manifestările reflectă cauza de bază legată de producția de lacrimi. Un simptom frecvent este senzația de ochi uscați, adesea descrisă ca “senzația de nisip în ochi”.

Acest disconfort este însoțit de o serie de alte simptome, inclusiv senzația de arsură, mâncărime sau înțepături, care contribuie la iritarea și disconfortul general asociate cu această afecțiune. Vederea încețoșată și oboseala ochilor sunt, de asemenea, simptome frecvente, care apar îndeosebi în timpul activităților care necesită concentrare vizuală prelungită. Fotofobia este un alt simptom care poate face ca activitățile zilnice, în special pe acelea care implică folosirea unei lumini puternice, să fie deosebit de neplăcute.

Paradoxal, unul dintre semnele sindromului de ochi uscat este lăcrimarea excesivă. Acest lucru se întâmplă deoarece stratul uleios al filmului lacrimal este insuficient, făcând ca stratul apos să se evapore prea repede. Ca răspuns, glandele lacrimale produc mai multe lacrimi, în încercarea de a compensa, însă aceste lacrimi nu acoperă corespunzător ochiul, exacerbând adesea disconfortul.

Complicații provocate de sindromul ochiului uscat

Uscăciunea ochilor poate duce la mai multe complicații care afectează atât sănătatea ochilor, cât și calitatea generală a vieții.

O complicație semnificativă este riscul crescut de infecții oculare. Lacrimile joacă un rol important în protejarea suprafeței ochilor prin asigurarea unei bariere împotriva microorganismelor dăunătoare. Atunci când producția de lacrimi este insuficientă, acest mecanism de protecție este compromis, făcând ochii mai sensibili la infecții.

O altă complicație gravă a sindromului ochiului uscat netratat este deteriorarea suprafeței oculare. Uscăciunea persistentă poate provoca inflamații și poate duce la zgârierea suprafeței corneei, care, în timp, provoacă afecțiuni mai grave, cum ar fi ulcerele corneene, iar, în cazuri extreme, cecitate (orbire).

În plus față de complicațiile fizice, sindromul de ochi uscat poate reduce semnificativ calitatea vieții persoanei afectate. Disconfortul și iritarea asociate cu senzație de ochi uscat pot face dificilă desfășurarea activităților cotidiene, cum ar fi cititul, utilizarea computerului sau șofatul, în special noaptea. Aceste dificultăți determină frustrare, asociată cu reducerea frecvenței activităților care necesită concentrare vizuală.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Investigații recomandate pentru senzația de ochi uscați

Pentru stabilirea diagnosticului de sindrom de ochi uscați sunt utilizate diverse teste pentru a evalua producția de lacrimi, calitatea lacrimilor și starea generală de sănătate a peliculei lacrimale.

Un test uzual este testul Schirmer, care măsoară volumul de lacrimi produse prin plasarea unor mici benzi de hârtie în pleoapele inferioare. După cinci minute, medicul oftalmolog îndepărtează banda și măsoară cât de mult s-a îmbibat cu lacrimi, pentru ca ulterior să stabilească dacă este afectată secreția lacrimală.

Pentru a evalua calitatea lacrimilor, oftalmologii folosesc adesea coloranți speciali, pe care îi adaugă în picături oculare, scopul fiind de a evidenția suprafața ochiului. Prin observarea modelelor de colorare de pe cornee și prin măsurarea timpului necesar evaporării lacrimilor, pot fi obținute informații despre stabilitatea peliculei lacrimale. Testul timpului de evaporare a lacrimilor este o astfel de metodă de evaluare. Se introduce un colorant în ochi și se măsoară timpul dintre clipire și apariția primei pete uscate pe cornee. Un timp de sub 10 secunde este frecvent un indicator de sindrom de ochi uscați.

Un alt test important este testul osmolarității lacrimale, care măsoară concentrația de particule și de apă din lacrimi. O osmolaritate mai mare indică mai puțină apă în lacrimi, un semn frecvent al sindromului de ochi uscat. În plus, probele de lacrimi pot fi analizate pentru markeri specifici, cum ar fi nivelul ridicat al metaloproteinazei matriceale-9 sau nivelul scăzut al lactoferinei, care pot oferi dovezi suplimentare ale afecțiunii.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Tratamentul recomandat pentru uscarea ochilor

Tratamentul pentru uscăciunea ochilor variază în funcție de gravitatea afecțiunii și de cauzele care stau la baza acesteia. Pentru cazurile ușoare este adeseori suficientă utilizarea regulată a lacrimilor artificiale. Aceste picături ajută la lubrifierea ochilor și la ameliorarea disconfortului.

Pentru cazurile mai persistente sau severe, sunt disponibile mai multe alte opțiuni de tratament. Plug-urile perforate din silicon sunt utilizate pentru a bloca canalele lacrimale, împiedicând scurgerea prea rapidă a lacrimilor. Cu ajutorul lor, este menținută umiditatea la suprafața ochiului și, astfel, în funcție de gravitatea afecțiunii, acestea pot reprezenta o soluție temporară sau permanentă.

Medicamentele au un rol semnificativ în gestionarea sindromului de ochi uscat. Picăturile oftalmologice antiinflamatoare sunt prescrise în mod obișnuit pentru a reduce inflamația și a crește producția de lacrimi. Există, de asemenea, anumite substanțe care stimulează producția de lacrimi și sunt disponibile sub diferite forme, inclusiv pastile, geluri și picături oculare.

În cazurile în care alte tratamente sunt ineficiente, ar putea fi recomandată intervenția chirurgicală. Aceasta ar putea implica obturarea permanentă a canalelor lacrimale printr-o procedură numită cauterizare termică, care utilizează căldura pentru a închide canalele și a reduce pierderea lacrimală.

Tratamentele avansate includ lentile de contact speciale, cum ar fi lentilele sclerale, care protejează suprafața ochiului și ajută la reținerea umidității. Pentru persoanele cu glandele sebacee blocate, care pot exacerba simptomele ochiului uscat, pot fi eficiente compresele calde, dispozitivele cu pulsații termice, terapia cu lumină intens pulsatilă, masajul pleoapelor.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenit sindromul de ochi uscați

Prevenirea sindromului de ochi uscat implică vizite medicale regulate și schimbări în stilul de viață.

Un stil de viață sănătos reduce semnificativ simptomele. De exemplu, pauzele frecvente în timpul sesiunilor lungi la computer, utilizarea umidificatoarelor în medii uscate și evitarea fumului de țigară contribuie la menținerea umidității ochilor. Ochelarii de protecție, cum sunt ochelarii de soare polarizați (pentru activități în aer liber, precum schi, ciclism, canotaj), pot bloca vântul și aerul uscat.

Evitarea fluxului direct de aer de la uscătoarele de păr sau de la ventilatoare și ajustarea ecranului de computer sau de televizor ușor sub nivelul ochilor pentru a reduce evaporarea lacrimilor sunt măsuri ușor de pus în practică. Utilizarea în mod regulat a lacrimilor artificiale, chiar și atunci când nu sunt prezente simptome, poate preveni, de asemenea, senzația de ochi uscați.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de oftalmologie efectuate de medici foarte experimentați și la toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul corect al afecțiunilor oculare. Consultul presupune testare oftalmologică generală, precum și teste specifice.

Tratamentul pentru sindromul ochiului uscat este stabilit individualizat, în funcție de cauza care a produs disconfortul, de severitatea simptomatologiei, precum și de eventuale tulburări de vedere asociate. În plus, pacienții beneficiază de recomandările specialiștilor pentru un stil de viață care să mențină sănătatea ochilor.  

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR