Ce este sindromul de intestin iritabil?

Sindromul de intestin iritabil, cunoscut și sub numele de sindromul de colon iritabil, este o afecțiune foarte des întâlnită, care se asociază cu disconfort abdominal, balonare, dureri abdominale și tulburări ale tranzitului intestinal.

Cei care suferă de această afecțiune se confruntă fie cu tranzit intestinal accelerat (scaune diareice frecvente), fie cu tranzit intestinal încetinit (constipație). Există cazuri în care constipația poate alterna cu diareea. Simptomele sunt în strânsă legătură cu mesele, nu sunt constante și se manifestă timp de săptămâni sau chiar luni.

Watch on YouTube
  • Vino la SANADOR, unde îți punem la dispoziție servicii medicale integrate pentru diagnosticul sindromului de intestin iritabil!

Cauzele sindromului de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil nu are cauze clare. Literatura de specialitate menționează drept posibili factori cauzali existența unui istoric de infecții gastrointestinale virale, bacteriene (infecția cu salmonella, Campylobacter spp etc.) sau parazitare, existența intoleranței la anumite alimente precum intoleranța la gluten, intoleranța la lactoză sau existența unor alergii alimentare.

De asemenea, stresul și anxietatea pot contribui la apariția sindromului de intestin iritabil, precum și utilizarea în exces a antibioticelor, care provoacă modificări ale florei intestinale. Posibile cauze ale sindromului de intestin iritabil pot fi mișcările anormale ale intestinului descrise drept contracții viguroase ale musculaturii intestinului.

Sensibilitatea excesivă a intestinului este descrisă în termeni medicali drept „intestin hiperalgic”.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Factori predispozanți pentru intestinul iritabil

Factorii predispozanți ai sindromului de intestin iritabil sunt cu precădere alimentația necorespunzătoare, vârsta tânără, sexul feminin, sedentarismul, stresul zilnic, tulburările de somn, anxietatea, depresia, tratamentul medicamentos administrat pentru alte afecțiuni, automedicația excesivă și existența unui istoric familial (prezența bolii la rudele de gradul I).

Semnele și simptomele sindromului de colon iritabil

Principalele manifestări ale sindromului de intestin iritabil apar după ingestia anumitor alimente (produse lactate, fasole, varză, băuturi carbogazoase etc.) și se agravează în timpul unor perioade mai stresante din viața de zi cu zi.

Pacienții pot întâmpina durere abdominală cronică asociată cu ingestia de alimente și modificarea numărului scaunelor zilnice. Diareea este un simptom frecvent, ce poate apărea și pe parcursul nopții. Constipația, balonarea și flatulența pot apărea, de asemenea.

Watch on YouTube

Sindromul de intestin iritabil se asociază cu senzație de sațietate, stare de oboseală, balonare, senzație imperioasă de a merge la toaletă mai ales postprandial și, uneori, chiar greață. Pacienții pot observa prezența excesivă a mucusului în scaun.

Alte manifestări ce apar în sindromul de intestin iritabil, dar care nu se asociază cu simptomele digestive, sunt: scăderea în greutate, anxietatea, tulburările de somn, durerile de cap, migrenele, scăderea libidoului, înrăutățirea manifestărilor perioadei premenstruale (sindrom premenstrual) și stările de oboseală asociate cu paloare cutanată, dispareunie.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul sindromului de intestin iritabil

Deoarece nu există un singur test pentru a depista sindromul colonului iritabil, medicul gastroenterolog va exclude alte boli care pot avea simptome similare, printr-o serie de teste diagnostice ce pot fi efectuate integral în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Medicul vă va ruga să descrieți cât mai în detaliu simptomatologia, durata și frecvența acuzelor.

Medicul gastroenterolog va efectua un examen clinic riguros, în urma căruia va recomanda, în funcție de situație, efectuarea de teste de laborator precum teste sanguine de rutină (hemogramă cu formulă leucocitară, VSH etc.), teste serologice pentru excluderea bolii celiace, teste de intoleranță la lactoză, teste pentru identificarea alergenilor și examen coproparazitologic din fecale. Testele specifice pentru sindromul de intestin iritabil sunt calprotectina fecală, lactoferina fecală și proteina C reactivă.

Alte teste utile pentru diagnostic, recomandate de medicul gastroenterolog în funcție de simptomatologie sunt colonoscopia și endoscopia digestivă superioară. De asemenea, radiografia abdominală sau tomografia computerizată sunt teste imagistice de mare ajutor în stabilirea diagnosticului. Echipamentele de ultimă generație din Spitalul Clinic SANADOR vă garantează obținerea unor imagini de o calitate ireproșabilă.

Watch on YouTube

Sindromul intestinului iritabil poate coexista cu alte boli din gastroenterologie (diverticuloză, boli inflamatorii intestinale, enterocolite), neurologie (sindroame migrenoase, sindroame neurovegetative) sau psihiatrie (tulburare depresivă, stres posttraumatic, ipohondrie).

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tratamentul sindromului de colon iritabil

Majoritatea pacienților cu sindrom de intestin iritabil prezintă simptome pe o perioadă lungă de timp, cu intensitate și frecvență variabile. Tratamentul este necesar pentru ameliorarea manifestărilor digestive și non-digestive asociate sindromului intestinului iritabil și, nu în ultimul rând, pentru îmbunătățirea calității vieții.

Tratamentul sindromului de intestin iritabil este variat și de lungă durată. Acesta constă în:

  • Monitorizarea atentă a simptomelor și a factorilor declanșatori;
  • Schimbarea stilului de viață sedentar prin efectuarea de exerciții fizice cu o durată de cel puțin 20 minute, minimum 5 zile pe săptămână;
  • Modificarea dietei alimentare prin planificare alimentară cu ajutorul medicului specialist nutriționist, evitarea alimentelor care declanșează simptomatologia, renunțarea de probă la lactate, la gluten, la alimentele care provoacă balonare, introducerea în alimentație a alimentelor bogate în fibre, hidratare corespunzătoare, scăderea consumului de cafeină etc.;
  • Psihoterapie pentru reducerea anxietății, ameliorarea tulburărilor de somn, asociată cu practicarea unei forme de meditație;
  • Tratament medicamentos recomandat de medicul gastroenterolog (antidiareice, laxative, antidepresive, antispastice, antibiotice, antialgice, probiotice).

Întrebați medicul specialist înainte de începerea oricărui tratament și reveniți la consult în cazul apariției reacțiilor adverse sau în cazul în care simptomatologia persistă.

  • Vino la SANADOR pentru a beneficia de recomandări concrete privind stilul de viață și de monitorizarea atentă a evoluției bolii tale!

Complicații

Pe parcursul evoluției afecțiunii, unii pacienți se confruntă cu modificarea simptomelor manifestate. Constipația cronică sau diareea pot cauza apariția hemoroizilor.

De asemenea, sindromul intestinului iritabil se asociază cu scăderea calității vieții, absenteism la locul de muncă, apariția depresiei sau a altor tipuri de tulburări mentale.

Prevenția sindromului de intestin iritabil

Prevenirea sindromului de intestin iritabil nu este posibilă în cazul în care este moștenită genetic. O vizită la medicul de familie, o dată pe an, te poate ajuta să afli ce este în neregulă cu organismul tău. Totuși, atunci când se cunoaște istoricul familial pozitiv, se pot face teste diagnostice, urmând sfatul medicului specialist.

Dacă diagnosticul de sindrom al intestinului iritabil este cunoscut deja, se recomandă efectuarea unui consult periodic prin vizita la medicul specialist și monitorizarea atentă a simptomelor pe parcursul timpului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR