Ce este sindromul de impingement al umărului?
-
Sindromul de impingement al umărului necesită tratament medical. Programează-te!
Sindromul de impingement al umărului este o afecțiune caracterizată de îngustarea spațiului subacromial și de fricțiunea coafei rotatorii cu acromionul (marginea superioară a omoplatului, osul din spatele umărului).
Sindromul de impingement al umărului, de impingement subacromial sau sindromul de lovire a umărului este o cauză frecventă a durerii de umăr. Aceasta apare atunci când omoplatul irită coafa rotatorie, grupul de mușchi și tendoane care se atașează de humerus (osul brațului).
Afecțiunea mai este denumită și „umărul înotătorului”, deoarece este frecvent întâlnită la acești sportivi. Pe de altă parte, aceasta afectează adesea și alți atleți care suprasolicită umărul, cum ar fi jucătorii de tenis.
Coafa rotatorie este un grup de patru mușchi (supraspinos, infraspinos, rotund mic și subscapular) și tendoane (țesuturi conjunctive care atașează mușchii de oase), care se regăsesc în jurul articulației umărului. Această structură conectează omoplatul de capul humerusul (osul brațului), permițându-ne să efectuăm mișcări de rotație ale brațului.
Poziția anatomică a coafei rotatorii, care se localizează între cele două oase, face susceptibilă fricțiunea acesteia, presiunea repetată fiind responsabilă de apariția sindromului de impingement. La nivel mondial, se estimează că sindromul de impingement subacromial este cauza simptomelor la 44-65% dintre pacienții care acuză dureri de umăr.