Ce este sindromul de impingement al gleznei?
Sindromul de impingement al gleznei apare atunci când țesuturile moi sau dure de la nivelul gleznei sunt prinse între suprafețele articulare, provocând durere la anumite mișcări. Impingementul gleznei poate apărea atât în porțiunea anterioară a articulației gleznei, cât și în cea posterioară, determinând simptomatologie diferită în funcție de localizare.
Articulația gleznei, sau articulația talo-crurală, este formată de porțiunile distale (terminale) ale tibiei și fibulei, cele două oase ale gambei, împreună cu talusul, unul dintre oasele metatarsiene ale piciorului. Este o articulație de tip sinovial, fiind închisă într-o capsulă articulară, care este căptușită pe interior de o membrană sinovială, ce produce un lichid cu rol lubrifiant. O serie de ligamente înconjoară și stabilizează articulația, atât în porțiunea medială, cât și pe cea laterală.
Articulația gleznei permite efectuarea a două mișcări principale: dorsiflexia piciorului, mișcarea pe care o folosim în mersul pe călcâie, precum și flexia plantară, atunci când degetele sunt orientate în jos, mișcare utilizată în timpul mersului pe vârfuri. În mod normal, la nivelul articulației gleznei există niște spații libere, sau recesuri, atât în porțiunea anterioară, cât și în cea posterioară, care permit efectuarea acestor mișcări fără restricții de tip mecanic.
În urma traumatismelor repetate la nivelul gleznei, structurile ce aparțin de țesutul moale (ligamentele, capsula articulară sau membrana sinovială) se pot inflama și îngroșa și pot fi prinse între suprafețele osoase în timpul flexiei dorsale sau plantare, determinând durere și obstrucția mecanică a mișcării.
-
Sindromul de impingement al gleznei necesită tratament medical. Programează-te!