Ce este sindromul Gilbert?
-
La SANADOR, medicii sunt empatici și dedicați. Programează-te!
Sindromul Gilbert, denumit și sindromul Meulengracht,este o afecțiune de cauză genetică în care organismul produce una dintre enzimele hepatice într-o cantitate mai mică decât în mod obișnuit. Este vorba despre UDP-glucuroniltransferază, o enzimă implicată în metabolismul și eliminarea din organism a bilirubinei și a anumitor clase de medicamente.
Bilirubina este un pigment galben ce rezultă din degradarea celulelor roșii (eritrocitelor) din sânge, prezentă în mod normal în sucul biliar. După aproximativ 120 de zile de viață, celulele roșii sunt degradate și bilirubina este transportată din sânge la nivelul ficatului, unde este metabolizată într-o formă hidrosolubilă (solubilă în apă), care se elimină prin bilă în tractul intestinal. Atunci când această enzimă este deficitară, pigmentul în exces se va acumula în sânge și va oferi o nuanță galben-portocalie pielii și sclerelor, afecțiune cunoscută ca icter.
Sindromul Gilbert determină, în general, creșteri ușoare ale nivelului de bilirubină, care se manifestă prin episoade intermitente de icter, motiv pentru care tratamentul nu este necesar.