Ce este sindromul Felty

Sindromul Felty este o boală autoimună rară, inflamatorie, care se manifestă prin artrită reumatoidă, splină mărită și număr scăzut de neutrofile. La SANADOR, pacienții beneficiază de îngrijire medicală realizată de echipe medicale dedicate, în condiții de maximă siguranță, cu tehnologie performantă.

Sindromul Felty începe cu artrita reumatoidă, provocând dureri articulare și inflamație în articulații. Atunci când se dezvoltă neutropenia și splenomegalia, acestea afectează sistemul imunitar. Neutropenia înseamnă că numărul de neutrofile, un tip de globule albe care ajută la combaterea infecțiilor, este scăzut, iar splenomegalia poate agrava această scădere a neutrofilelor.

La SANADOR, pacienții beneficiază de evaluare medicală completă, pentru stabilirea diagnosticului corect.

Cauze și factori de risc pentru sindromul Felty

Sindromul Felty afectează de obicei doar persoanele cu vârsta între 50 și 70 de ani, însă afecțiunea este de trei ori mai frecventă la femei, la fel ca artrita reumatoidă. Persoanele cu sindrom Felty și artrită reumatoidă sunt aproape întotdeauna seropozitive, având anticorpul ca factor reumatoid prezent, iar cei seronegativi dezvoltă rar acest sindrom.

În artrita reumatoidă, sistemul imunitar produce anticorpi care intensifică inflamația. Deși anticorpii autoimuni nu sunt întotdeauna prezenți în artrita reumatoidă, ei sunt întotdeauna prezenți în sindromul Felty și sunt asociați cu forme mai severe de artrită. Sindromul Felty are o componentă genetică, ceea ce înseamnă că se poate transmite de la părinți la copii.

Neutropenia, una dintre caracteristicele sindromului Felty, apare când măduva osoasă nu produce destule neutrofile sau când acestea sunt distruse de sistemul imunitar. Splenomegalia poate agrava situația, prin eliminarea suplimentară a neutrofilelor.

Splina filtrează celulele sanguine vechi, dar când devine prea mare, poate elimina prea multe celule sanguine. Deși splenomegalia poate apărea la cei cu artrită reumatoidă, nu este întotdeauna prezentă în sindromul Felty, iar sindromul Felty poate apărea și fără splenomegalie.

Cum se manifestă sindromul Felty

Primele semne și simptome care pot să apară la persoanele cu sindrom Felty sunt cele de artrită reumatoidă și se caracterizează prin dureri articulare, tumefierea articulațiilor și rigiditate articulară.

Sindromul Felty se manifestă printr-o splină mărită și printr-un număr scăzut de neutrofile. Persoanele afectate sunt mai vulnerabile la infecții din cauza neutropeniei și pot dezvolta anemie și trombocitopenie.

Uneori, se pot observa manifestări extra-articulare ale artritei reumatoide, cum ar fi noduli reumatoizi în apropierea articulațiilor și mărirea ganglionilor limfatici. De asemenea, ficatul poate să fie mărit și să devină dureros sau palpabil. Pot apărea simptome asociate cu sindrom Sjögren, cum ar fi uscăciunea ochilor și uscăciunea gurii. Alte simptome posibile includ leziuni cutanate și echimoze la nivelul membrelor inferioare, febră, fatigabilitate, scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate fără o cauză evidentă.

Complicațiile provocate de sindromul Felty

În plus față de semnele și simptomele specifice ale sindromului Felty, pot apărea și complicații. Infecțiile sunt frecvente din cauza neutropeniei, afectând în principal pielea și tractul respirator, și pot evolua spre sepsis. De asemenea, riscul de cancer, în special limfomul non-Hodgkin, este crescut în rândul pacienților cu sindrom Felty.

Pacienții pot suferi de anemie, iar un număr redus de trombocite poate duce la tulburări de coagulare și poate crește riscul de hemoragie. Mărirea splinei poate provoca disconfort abdominal și poate crește riscul de rupere a splinei. Sindromul Felty poate cauza și mărirea ficatului, a ganglionilor limfatici, inflamația ochilor și uscăciunea mucoaselor.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul de sindrom Felty        

Sindromul Felty se diagnostichează prin evaluarea pacientului, identificarea artritei reumatoide, neutropeniei și, de obicei, splenomegaliei. Neutropenia este esențială pentru diagnostic. Implicarea severă a articulațiilor și splenomegalia nu sunt întotdeauna prezente și nu sunt necesare pentru diagnostic, dar sunt simptome frecvente ale sindromului Felty.

Evaluarea pacientului începe cu examinarea fizică, care include palparea splinei, a ganglionilor limfatici și a ficatului, precum și verificarea articulațiilor pentru semne de artrită reumatoidă. Ulterior se efectuează analize de sânge pentru a verifica numarul de globule albe si prezența factorului reumatoid. Prezența autoanticorpilor imunoglobulină G poate fi utilă pentru a distinge sindromul Felty de artrita reumatoidă.

Radiografiile articulațiilor sunt utilizate pentru a identifica semne de artrită. Pentru evaluarea splenomegaliei, se pot face ecografii abdominale sau tomografii computerizate ale splinei. De asemenea, biopsia de măduvă osoasă poate fi realizată pentru a exclude alte posibile afecțiuni.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru sindromul Felty

Tratamentul sindromului Felty se concentrează pe tratarea artritei reumatoide, a neutropeniei severe, prevenirea și tratarea infecțiilor. În tratamentul sindromului Felty, se începe adesea cu medicamente antireumatice modificatoare ale bolii, pentru a gestiona artrita reumatoidă, deoarece tratarea eficientă a acesteia poate duce la îmbunătățirea neutropeniei.

Dacă medicația nu ajută la ameliorarea neutropeniei sau dacă există o infecție activă, medicul poate opta pentru alte opțiuni de tratament. Acestea pot include administrarea unui factor de stimulare a granulocitelor pentru a crește producția de neutrofile, tratamente cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și, în cazuri severe, îndepărtarea chirurgicală a splinei, în caz de splină hiperactivă.

Pentru prevenirea infecțiilor, sunt recomandate măsuri preventive, cum ar fi utilizarea unui tratament cu antibiotice cu spectru larg, efectuarea vaccinărilor și îmbunătățirea igienei orale.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici cu experiență, specializați în reumatologie și hematologie, completate de analize realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne. La recomandarea medicului, pot fi efectuate și investigații imagistice avansate, precum examinarea cu RMN 3 Tesla sau tomografie computerizată cu aparat CT 128 slice, pentru informații suplimentare, esențiale pentru un diagnostic precis.

Tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de specificul fiecărui caz în parte, pentru ameliorarea simptomatologiei și prevenirea complicațiilor. Abordarea multidisciplinară și tehnologia de ultimă generație de care dispune SANADOR garantează gestionarea eficientă a unor afecțiuni rare, precum sindromul Felty.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR