Cum se manifestă sindromul extrapiramidal?
Sindromul extrapiramidal se manifestă ca un spectru de tulburări ale mișcării involuntare, numite și tulburări extrapiramidale. Aceste manifestări cuprind acatizia, distonia, parkinsonismul și diskinezia tardivă.
Acatizia apare sub forma unei neliniști și a unei nevoi imperioase de mișcare, ceea ce duce la acțiuni precum bătutul din degete, agitația sau spasme ale membrelor inferioare. La copii, se poate manifesta prin disconfort fizic, agitație sau iritabilitate generală. Acatizia poate apărea în decurs de câteva ore până la câteva săptămâni de la inițierea medicației care a determinat-o, putând să se intensifice la creșterea dozei de medicament.
Distonia acută implică contracții musculare involuntare, care pot provoca spasme dureroase, afectând mușchii ochilor, gâtului, limbii sau ai sistemului respirator. Aceste reacții apar de obicei în termen de 48 de ore de la începerea tratamentului cu medicamente antipsihotice și sunt mai frecvente la copii și adulți tineri.
Parkinsonismul imită boala Parkinson și se prezintă cu rigiditate musculară, tremor, mișcări lente (bradikinezie) și alterarea posturii sau a mersului. Acestea se manifestă, de obicei, la câteva zile de la începerea tratamentului cu antipsihotice, afectând aproximativ 20-40% dintre pacienți.
Diskinezia tardivă, un simptom extrapiramidal cu debut tardiv, implică mișcări involuntare ale feței, spasme ale membrelor sau modificări ale mersului. Aceasta apare de obicei după cel puțin șase luni de utilizare a medicamentelor.