Ce este sindromul de compartiment

Sindromul de compartiment apare atunci când o presiune excesivă reduce fluxul de sânge, care transportă oxigen și nutrienți către mușchi și nervi, provocând dureri extreme. Acest sindrom poate afecta orice grup muscular, dar este mai frecvent întâlnit la nivelul gambelor, brațelor, inclusiv al mâinilor și încheieturilor, dar și la nivelul abdomenului și feselor. La SANADOR, pacienții au acces la consultații multidisciplinare, asigurate de medici cu multă experiență, pentru diagnosticul și tratamentul diferitelor afecțiuni musculoscheletale.

Termenul medical „compartiment” desemnează un grup de mușchi, nervi și vase de sânge, toate acoperite de o fascie, o membrană subțire și fermă. Sindromul de compartiment apare atunci când presiunea suplimentară acumulată într-un compartiment determină mușchii să apese excesiv asupra fasciei.

Experții estimează că sindromul de compartiment acut are o incidență semnificativ mai mare la persoanele cu fracturi osoase, cum ar fi fractura de tibie, fractura de radius, unde aproximativ 10% dintre pacienți dezvoltă acest sindrom.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tipuri de sindrom de compartiment

Există două categorii de sindrom de compartiment:

  • sindromul de compartiment acut, care apare brusc, de obicei după o leziune severă, și constituie o urgență medicală ce necesită intervenție imediată. Dacă nu este tratat prompt, acesta poate cauza leziuni ireversibile ale mușchilor, paralizie sau chiar deces;
  • sindromul de compartiment cronic, cunoscut și sub denumirea de sindrom de compartiment de efort, apare treptat, mai ales după activități fizice intense. Deși nu reprezintă, în general, o urgență medicală, poate provoca dureri semnificative.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cauze și factori de risc pentru sindromul de compartiment

Sindromul de compartiment poate fi determinat de o varietate de factori, inclusiv traumatisme, intervenții chirurgicale, exerciții intense și afecțiuni preexistente. Cele mai frecvente cauze ale sindromului de compartiment acut includ:

  • căderile de la înălțime,
  • accidentele rutiere,
  • fracturile osoase,
  • rănile prin zdrobire,
  • contuziile musculare severe și accidentele sportive.

În plus, poate apărea ca o complicație postoperatorie sau din cauza purtării unui ghips sau a unei atele prea strânse, precum și prin presiunea prelungită exercitată pe un braț sau picior după ce nu s-a mișcat timp de mai multe ore.

Mai rar, sindromul de compartiment acut poate apărea și la nivel abdominal, numit sindrom de compartiment abdominal, în special la pacienții aflați în stare critică și internați la terapie intensivă, când creșterea periculoasă a presiunii abdominale, cauzată de hemoragii sau edeme, conduce la disfuncții organice și amenință viața pacientului.

Suprasolicitarea unui grup muscular, în special prin activități ce implică mișcări repetitive, poate conduce la dezvoltarea sindromului de compartiment cronic. Cauzele includ participarea la activități sportive precum alergarea, ciclismul, înotul, tenisul sau ridicarea de greutăți, care implică mișcări repetitive ale membrelor inferioare sau superioare.

Persoanele sub 40 de ani sunt cele mai predispuse la această formă a bolii, fiind mai active. De asemenea, consumul excesiv de alcool și utilizarea de droguri pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune, iar persoanele cu antecedente de fracturi, intervenții chirurgicale sau traumatisme la nivelul membrelor sunt, de asemenea, predispuse la sindrom de compartiment.

Oricine poate dezvolta sindrom de compartiment acut din cauza leziunilor bruște, iar atleții și cei cu locuri de muncă solicitante fizic sunt mai susceptibili de a-și suprasolicita mușchii și de a dezvolta sindrom de compartiment cronic. În plus, persoanele cu hemofilie și alte tipuri de tulburări de coagulare a sângelui pot avea un risc crescut de a dezvolta boala.

Cum se manifestă sindromul de compartiment

Cel mai frecvent simptom al sindromului de compartiment acut este durerea severă, care nu trece prin ridicarea zonei lezate sau administrarea de medicamente. Alte semne și simptome pot include:

  • senzație de tensiune în mușchi sau prin presiunea nervilor,
  • apariția furnicăturilor și senzație de arsură în pielea din jur (parestezii).
  • prin compresia vaselor, pielea devine palidă, translucidă, iar dacă presiunea este prea mare pulsul dispare.
  • în stadii avansate, poate apărea amorțeală sau paralizie, semne care indică de obicei leziuni permanente.

Durerea sau crampele în timpul exercițiilor fizice sunt cele mai des întâlnite manifestări ale sindromului de compartiment cronic. După încetarea activității, acestea dispar de obicei în 30 de minute. Însă, dacă activitatea care cauzează această afecțiune continuă, durerea poate persista perioade mai lungi. Alte simptome pot include dificultatea de a mișca piciorul, brațul sau zona afectată, amorțeală și apariția unei umflături vizibile în mușchiul afectat.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnosticul de sindrom de compartiment

Diagnosticul sindromului de compartiment începe cu o evaluare detaliată a istoricului medical al pacientului, în cadrul căreia acesta trebuie să explice activitățile efectuate în momentul apariției durerii și a altor simptome, precum și impactul anumitor mișcări sau poziții asupra intensității acestora.

Pacienții prezintă adesea durere severă, edeme și dificultăți de mișcare în zona afectată, semne și simptome care pot varia în funcție de tipul sindromului (acut sau cronic). Medicul va realiza și un examen fizic, palpând zona afectată pentru a evalua sensibilitatea și severitatea durerii, și pentru a exclude alte afecțiuni care pot prezenta simptome similare, precum tendinita sau sindromul de stres tibial.

Dacă există suspiciunea de sindrom de compartiment, medicul poate recomanda efectuarea testelor suplimentare. Radiografiile sunt utile pentru a exclude fracturile, iar testul de măsurare a presiunii în compartimentul muscular implică introducerea unui ac în mai multe locuri din compartimentul muscular, ac conectat la un dispozitiv care monitorizează presiunea.

Pentru sindromul de compartiment acut, intervenția rapidă este esențială, deoarece presiunea crescută poate cauza daune permanente ale mușchilor și nervilor. În caz de confirmare a diagnosticului, este necesară intervenția chirurgicală pentru a reduce presiunea, de obicei printr-o procedură numită fasciotomie.

În cazul sindromului de compartiment cronic, diagnosticul poate include evaluarea simptomelor în timpul exercițiilor fizice, iar medicul va recomanda modificări ale activității fizice sau tratamente conservatoare înainte de a considera opțiunile chirurgicale.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile provocate de sindromul de compartiment

Complicațiile sindromului de compartiment pot fi grave, prezentând riscuri semnificative pentru sănătate, în special în forma acută. În lipsa tratamentului prompt, sindromul poate provoca ischemie (lipsa de oxigen) și necroză (moarte celulară) a țesuturilor afectate, ducând la leziuni permanente ale mușchilor și nervilor. În cele din urmă, neglijarea afecțiunii poate evolua către retracție ischemică și disfuncții neurologice, cunoscute sub numele de sindrom Volkmann.

În cazul sindromului cronic de compartiment, complicațiile nu apar la fel de rapid, dar poate cauza deteriorarea progresivă a mușchilor și nervilor dacă activitatea cauzatoare nu este oprită. Această formă a sindromului este adesea asociată cu exerciții fizice intense și repetate, iar simptomele, precum durerea sau crampele, apar în timpul activității și dispar după odihnă. Ignorarea acestor simptome poate duce la incapacitatea de a efectua activități fizice normale și poate necesita intervenții chirurgicale pentru ameliorarea simptomelor, în special dacă metodele conservatoare nu sunt eficiente.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul sindromului de compartiment

Sindromul de compartiment acut constituie o urgență medicală ce necesită intervenție chirurgicală imediată. În acest context, este efectuată o fasciotomie, procedură ce implică realizarea unei incizii prin piele și fascie pentru a decomprima compartimentul muscular afectat. După ameliorarea edemului și presiunii, incizia este închisă, iar dacă aceasta nu poate fi realizată imediat, medicul poate apela la un grefon de piele prelevat din altă zonă a corpului pentru acoperirea inciziei.

În cazul sindromului de compartiment cronic, îmbunătățirea apare de obicei prin ajustarea obiceiurilor de exercițiu și evitarea suprasolicitării mușchilor afectați. Tratamentul poate include administrarea de medicamente antiinflamatoare pentru reducerea inflamației și durerii, exerciții cu impact redus, fizioterapie pentru creșterea forței și flexibilității mușchilor și utilizarea unor inserte pentru încălțăminte pentru sindromul de compartiment la nivelul picioarelor. Dacă aceste măsuri nu sunt eficiente sau sindromul recidivează, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală.

Cum poate fi prevenit sindromul de compartiment

Sindromul de compartiment acut este imprevizibil și nu poate fi prevenit, deoarece apare brusc, fie din cauza unei leziuni, fie ca o complicație neașteptată. Consultarea medicală de urgență este crucială pentru prevenirea complicațiilor grave asociate.

Însă, în ceea ce privește sindromul de compartiment cronic, prevenția este posibilă și implică evitarea suprasolicitării mușchilor, realizarea unei încălziri corespunzătoare înainte de exerciții și alternarea tipurilor de antrenament. Este, de asemenea, recomandată evitarea exercițiilor pe suprafețe dure, precum betonul sau gresia.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la o gamă completă de servicii medicale, de la consultații specializate, până la imagistică medicală avansată, precum tomografie computerizată cu echipament CT 128 slice și RMN cu aparate 3 Tesla. Aceste examinări sunt esențiale pentru evaluarea detaliată a modificărilor țesuturilor și identificarea precisă.

În cazurile de sindrom de compartiment acut, pacienții se pot adresa la Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR. Intervențiile chirurgicale pot fi efectuate în regim de urgență, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie intensivă de categoria I.

Pacienții au acces la programe personalizate de recuperare medicală, în Departamentul de Medicină Fizică și de Reabilitare SANADOR, în funcție de recomandarea stabilită de un medic specialist. Procedurile de kinetoterapie și fizioterapie sunt adaptate fiecărui pacient în parte, pentru redobândirea completă a funcționalității membrului afectat. Echipa medicală multidisciplinară colaborează permanent, pentru a asigura un management eficient și siguranța pacientului pe întregul parcurs al tratamentului.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR