Semne și simptome provocate de APS
Sindromul antifosfolipidic poate fi primar, când se exclud alte afecțiuni autoimune, sau secundar, în contextul unor boli autoimune (cum ar fi lupus eritematos sistemic).
Caracteristicile clinice sunt extrem de variabile, de la prezența asimptomatică a anticorpilor, până la forma cea mai severă, de SAFL catastrofal.
Din punct de vedere al manifestărilor clinice, APS poate fi clasificat în:
1. Sindrom antifosfolipidic trombotic
Cea mai frecventă prezentare este tromboza venoasă profundă. Aceasta duce la embolie pulmonară și hipertensiune pulmonară, însă trombii se pot forma în orice organ/sistem venos (pelvian, renal, mezenteric, hepatic, portal, vena axilară, oculară, sagitală și vena cavă inferioară). Pot fi izolați sau recurenți și pot afecta situs-uri mai puțin asociate altor cauze de tromboză, cum ar fi: sindromul Budd-Chiari, tromboza extremităților superioare, tromboza sinusului sagital.
Tromboza arterială poate afecta orice arteră, indiferent de calibru (de la aortă până la capilare mici). Cele mai frecvente manifestări sunt: atac ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral ischemic. Apariția acestora la pacienții tineri, în absența factorilor de risc pentru ateroscleroză trebuie să ridice suspiciunea de SAFL. Alte localizări ale trombozei arteriale pot include: arterele retiniene, coronare, brahiale, mezenterice și periferice. Apariția trombozei arteriale are un prognostic slab, datorită riscului ridicat de recurență.
2. Sindrom antifosfolipidic obstetrical
Avortul spontan este frecvent la pacientele cu SAFL, în special în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Pierderea gestațională târzie (>20 săptămâni) este asociată cu pozitivitatea de aproape 10% a unuia sau mai multor anticorpi antifosfolipidici.
Factorii de risc pentru rezultate adverse legate de sarcină și avorturi la pacientele cu SAFL sunt: tripla pozitivitate a anticorpilor specifici, pierderea anterioară a sarcinii, antecedente de tromboză, lupusul eritematos sistemic. Alte complicații legate de sarcină includ decolarea de placentă și sindromul HELLP (hemoliză, enzime hepatice crescute, număr scăzut de trombocite). Pacientele care prezintă atât complicații tromboembolice, cât și morbiditate în sarcină sunt cunoscute ca având SAFL trombotic și obstetrical.
3. Sindrom antifosfolipidic catastrofal
Este o formă rară și severă de SAFL, amenințătoare de viață prin complicațiile trombotice multi organ, micro și macrovasculare. Se întâlnește rar, la mai puțin de 1% dintre pacienți. Poate apărea ca eveniment inițial sau la pacienții cu LES și cei cu afectare cardiacă, pulmonară, renală și splenică, având o rată a mortalității ridicată (30-50 %) în ciuda tratamentului. Se caracterizează prin apariția în scurt timp (ordinul zilelor) a trombozelor la nivelul mai multor organe. Sunt afectate arterele mici și medii.
Manifestările clinice sunt dictate de organul afectat:
Unele studii indică o prevalență de până la 80% a afectării valvulare la pacienții cu sindrom antifosfolipidic. Valvele mitrale și aortice sunt cel mai frecvent afectate. La examenul ecografic se evidențiază îngroșarea acestora, noduli și vegetații , anomalii ce pot duce la regurgitare sau stenoză. Infarctul miocardic și emboliile cardiace sunt posibile complicații ale SAFL. Infarctul miocardic fără supradenivelarea segmentului ST, asociat unei angiografii coronariene normale și unui RMN cardiac anormal sugerează SAFL.
Evenimentele ischemice tranzitorii și accidentul vascular cerebral ischemic sunt cele mai frecvente și pot fi recurente. Acestea duc la complicații, precum disfuncții cognitive, convulsii și demență. Pot apărea orbirea, în contextul ocluziei arterei sau venei retiniene, sau surditatea bruscă, secundară hipoacuziei neurosenzoriale.
Trombocitopenia a fost observată la mai mult de 15% din cazuri. Rar s-a întâlnit trombocitopenie severă cu hemoragie. Frecvent se întâlnește testul Coombs pozitiv, dar anemia hemolitică este rară.
Poate să apară hipertensiune pulmonară, în contextul tromboembolismul arterei pulmonare, din tromboza venoasă profundă, precum și hemoragie pulmonară, prin capilarită pulmonară.
Manifestările clasice ale afectării renale (fără a fi specifice) sunt proteinuria, hipertensiunea arterială și insuficiența renală secundară microangiopatiei trombotice. Alte manifestări includ: tromboza arterei renale, cu hipertensiune refractară și atrofie corticală focală.