Ce este sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud este o afecțiune vasculară în care aportul de sânge către extremități se reduce brusc, din cauza expunerii la temperaturi scăzute sau la stres. Cel mai frecvent afectează mâinile, însă poate apărea și la nivelul picioarelor, urechilor, nasului sau buzelor.

În timpul unui atac Raynaud, vasele mici de sânge de la nivelul extremităților, de tipul arteriolelor și capilarelor, își reduc brusc calibrul, fenomen numit vasospasm periferic. În consecință, aceste părți ale corpului primesc mai puțin sânge cu oxigen și devin ischemice, ceea ce determină variații ale culorii pielii, amorțeală și senzația de mâini reci. În medie, un astfel de episod durează aproximativ 15 minute.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri

Există două tipuri de sindrom Raynaud:

  • Sindrom Raynaud primar (boala Raynaud) – este o afecțiune independentă, care nu este cauzată de alte afecțiuni ale organismului; este mai frecvent decât sindromul Raynaud secundar, simptomatologia este mai ușoară și poate să dispară chiar și fără tratament;
  • Sindrom Raynaud secundar (fenomen Raynaud) – apare ca o manifestare a altor afecțiuni ale organismului, precum boli autoimune sau de colagen, sau ca reacție adversă la o anumită medicație; este o formă mai severă decât cea primară, deoarece poate determina complicații de tipul ulcerelor vasculare sau gangrenei și debutează mai tardiv decât forma primară, de obicei după vârsta de 40 de ani.

Cauze, factori de risc și factori declanșatori

Sindromul Raynaud apare ca un răspuns exagerat vasoconstrictor (de îngustare a vaselor de sânge) la stimuli precum frig sau stres. În mod normal, în cazul expunerii la temperaturi scăzute, vasele de sânge de la nivelul pielii își îngustează diametrul (fenomenul de vasoconstricție), pentru a reduce pierderea de căldură prin piele. Același răspuns al organismului apare și în perioadele de stres, în scopul  conservării oxigenului. În sindromul Raynaud acest răspuns vasoconstrictor este exagerat, ceea ce determină scăderea fluxului de sânge către extremități și ischemie periferică.

Cauza sindromului Raynaud primar nu este cunoscută. În general afectează femeile tinere, cu vârste sub 30 de ani, uneori debutând chiar în perioada de adolescență. Prezența afecțiunii la alt membru al familiei reprezintă un alt factor de risc pentru dezvoltarea sindromului Raynaud. De asemenea, sindromul Raynaud primar apare mai frecvent la persoanele care locuiesc în zone cu un climat rece.

Sindromul Raynaud secundar apare, în schimb, ca o consecință a altei boli, care afectează structura vaselor de sânge. Cele mai frecvente cauze ale sindromului Raynaud secundar sunt:

Alți factori ce pot crește riscul dezvoltării sindromului Raynaud secundar sunt:

  • Fumatul;
  • Traumatismele mâinilor sau picioarelor – de exemplu, degerăturile, fracturi ale mâinii sau intervențiile chirurgicale la nivelul extremităților;
  • Joburile care presupun efectuarea unor activități repetitive cu mâinile, precum scrisul sau cântatul la pian;
  • Utilizarea frecventă a ustensilelor care produc vibrații, cum sunt ciocanele pneumatice.

Factorii care pot declanșa un atac Raynaud sunt:

  • Expunerea extremităților la temperaturile reci;
  • Spălarea pe mâini cu apă rece;
  • Anxietatea și stresul emoțional;
  • Transpirația care devine rece pe suprafața pielii;
  • Manipularea unor obiecte reci, precum un pahar cu gheață.

Semne și simptome de sindrom Raynaud

În timpul unui atac Raynaud apare schimbarea culorii pielii de la nivelul extremităților afectate. Astfel, la debutul atacului, degetele devin albe, din cauza închiderii vaselor de sânge. Ulterior, degetele devin albastre, din cauza lipsei de oxigen și se simt reci și amorțite. La final, când fluxul de sânge se reia, degetele devin roșii și pacientul poate resimți parestezii (furnicături), dureri cu caracter de înțepătură și senzația de pulsație sau zvâcnire la nivelul degetelor afectate. Nu toți pacienții prezintă toate cele 3 schimbări de culoare ale degetelor în timpul atacului.

În cazul persoanelor ce prezintă atacuri dese și severe de tip Raynaud pot apărea diverse complicații, de tipul ulcerațiilor, mai ales în sindromul Raynaud secundar. Acestea pot fi dureroase și se vindecă greu. De asemenea, în cazul vasospasmului complet, lipsa aportului de oxigen la nivelul extremităților poate determina apariția gangrenei (moartea țesutului).

Stabilirea diagnosticului

Medicul specialist va suspiciona sindromul Raynaud în urma discuției (anamnezei) cu pacientul, în timpul căreia acesta îi va descrie simptomatologia, durata atacurilor și factorii declanșatori ai acestora. Dificultatea diagnosticului va fi diferențierea între sindromul Raynaud primar și secundar. În acest sens, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare, precum:

  • Capilaroscopie – este o metodă de examinare a stării de sănătate a vaselor de sânge mici (a capilarelor) subunghiale prin piele, prin utilizarea unui tip special de microscop, numit videocapilaroscop; atunci când sunt prezente modificări ale vaselor pielii (inflamații sau diverse dilatații) de la nivel periunghial se poate suspiciona prezența unei boli de țesut conjunctiv sau de tip autoimun, ce poate reprezenta cauza sindromului Raynaud secundar;
  • Analize de sânge – prezența unei concentrații crescute de anticorpi antinucleari sau a factorului reumatoid poate indica prezența unei afecțiuni autoimune (lupus, artrită reumatoidă); de asemenea, o viteză crescută de sedimentare a hematiilor (VSH) este un indiciu suplimentar a prezenței unui fond inflamator la nivelul organismului, ce poate fi determinat de prezența unei afecțiuni autoimune.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul sindromului Raynaud

Tratamentul sindromului Raynaud depinde de severitatea acestuia și poate să nu fie necesar în formele ușoare ale sindromului Raynaud primar. Simpla schimbare a stilului de viață și evitarea factorilor declanșatori poate fi suficientă pentru reducerea și chiar dispariția atacurilor Raynaud de tip primar. În cazul sindromului Raynaud secundar, tratamentul afecțiunii de bază care a determinat manifestările vasculare poate reduce severitatea atacurilor și frecvența acestora.

Pentru atacurile severe poate fi indicat tratamentul medicamentos, pe bază de:

  • Blocante ale canalelor de calciu – aceste medicamente permit relaxarea și deschiderea vaselor mici de sânge (capilarelor) și previn apariția complicațiilor de tipul ulcerelor sau gangrenei;
  • Alfa-blocante – prezintă un efect de blocare a acțiunii norepinefrinei, un hormon cu rol vasoconstrictor;
  • Alte medicații cu efect vasodilatator – de exemplu, terapia utilizată în hipertensiunea arterială, pe bază de sartani sau prostaglandine;
  • Aplicarea unor unguente pe bază de nitroglicerină la nivelul extremităților ce prezintă complicații de tipul ulcerelor.

Măsuri de prevenție a crizelor

Pentru prevenirea atacurilor Raynaud se recomandă:

  • Evitarea expunerii la temperaturi reci și menținerea unui mediu cât mai cald la domiciliu;
  • Protejarea extremităților în timpul anotimpurilor reci, prin purtarea de mănuși, fes și șosete groase;
  • Evitarea setării aparatelor de aer condiționat la temperaturi scăzute;
  • Purtarea mănușilor în cazul manipulării produselor din frigider sau congelator;
  • Încălzirea mașinii înainte de utilizare în timpul anotimpurilor reci;
  • Oprirea fumatului;
  • Evitarea consumului de cafea și de substanțe cu o concentrație ridicată de cofeină;
  • Exercițiu fizic regulat pentru îmbunătățirea circulației periferice;
  • Evitarea stresului și efectuarea unor tehnici speciale de relaxare, precum yoga, pentru a reduce frecvența atacurilor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații efectuate de medici experimentați și de investigații avansate, esențiale pentru diferențierea între sindromul Raynaud primar și secundar. Datorită profilului multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR, pacienții cu sindrom secundar au acces rapid la medici cu specializări relevante pentru bolile care îl provoacă, ca imunologi, cardiologi, cardiologi intervenționiști.

În funcție de rezultatele investigațiilor și analizelor, medicii aleg tratamentul potrivit și oferă recomandări pentru schimbarea stilului de viață, astfel încât riscul de apariție al episoadelor de sindrom Raynaud să se reducă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR