Ce este sincopa

Sincopa este denumirea medicală pentru leșin. În cărțile medicale vechi, sub influența denumirilor franceze ale bolilor, sincopa era numită „lipotimie”. La SANADOR, pacienții au acces la o evaluare medicală completă a stării de sănătate, pentru identificarea cauzelor care au dus la sincopă și recomandarea tratamentului necesar.

Aceasta evaluare se face în cel mai modern centru de sincope din România, dotat cu aparatura de ultimă generație, în care lucrează medici experți în sincope, cu o vastă experiență în domeniu.

Sincopa este definită medical ca un simptom manifestat prin pierderea bruscă, tranzitorie și completă a stării de conștiență, însoțită de incapacitatea menținerii tonusului postural, cu revenire spontană și rapidă. Pentru înțelesul general, sincopa sau leșinul reprezintă un simptom, adică o manifestare clinică, nu o boală.

Watch on YouTube

Cum se manifestă sincopa

Definiția medicală a sincopei cuprinde câteva caracteristici care trebuie să fie toate prezente, altfel evenimentul nu se mai numește sincopă. Aceste caracteristici sunt:

  • pierderea completă a stării de conștiență,
  • pierderea tonusului postural, mai pe înțeles – căderea, incapacitatea de a mai menține poziția verticală (în picioare sau așezat),
  • revenirea spontană, rapidă și completă,
  • cauza este scăderea fluxului de sânge la nivelul creierului.

Scăderea bruscă a fluxului de sânge la nivelul creierului se produce fie prin scăderea tensiunii arteriale, fie prin modificarea bruscă a pulsului (prea rapid sau prea lent), fie prin ambele mecanisme combinate.

Cât de gravă este sincopa

Numai medicul cardiolog expert în sincope poate determina dacă o sincopă este gravă sau nu. Gravitatea sincopei consta în probabilitatea ca într-un interval de timp relativ scurt să se repete sau să prevestească un eveniment mai grav, cum este moartea subită.

În general, au un potențial mai mare de gravitate sincopele care se încadrează în următoarele categorii:

  • Apar la persoane care au o boală cardiacă sau o boală cerebrală (de exemplu, au avut accident vascular cerebral).
  • Apar la persoane în vârstă (de regulă, peste 60 ani).
  • Nu sunt precedate de prodrom, cu alte cuvinte înaintea pierderii de conștiență nu există nici un simptom, aceasta se produce brusc, fără avertisment.
  • Sunt soldate cu traumatisme importante, mai ales daca sunt craniene.
  • Apar in timpul efortului.
  • Sunt precedate de palpitații.
  • Apar la persoane în a căror familie există istoric de moarte subită cardiacă.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele sincopei

Sincopa nu este nici accident vascular, nici criză epileptică. Așa cum reiese din cele de mai sus, specialistul care are competența să evalueze un pacient cu sincopă este cardiologul expert în sincope. Acesta este în măsură să stabilească dacă persoana care a leșinat a avut într-adevăr o sincopă sau pierderea stării de conștiență a fost altceva decât sincopă și va îndruma pacientul către specialistul competent.

Cauzele sincopelor pot fi clasificate, în mare, în trei categorii:

  1. Sincope reflexe, care au ca substrat o exagerare a unui reflex normal, fiziologic, de reglare a tensiunii arteriale și a pulsului în funcție de cerințele de moment. Un exemplu clasic pentru asemenea sincopă este cea care se poate produce la recoltarea de sânge pentru analize.
  2. Sincopele cardiace, care sunt întotdeauna produse de o boală cardiacă. O multitudine de boli cardiace acute sau cronice pot avea ca simptom sincopa. Nu rareori bolile cardiace sunt depistate cu ocazia investigațiilor pentru o sincopă. Pe de altă parte, în cazul persoanelor cu boli cardiace deja cunoscute și tratate nu trebuie uitat faptul că medicamentele, atât cele pentru bolile cardiovasculare, cât și cele pentru alte probleme de sănătate, pot produce sincope.
  3. Sincopele prin hipotensiune ortostatică, respectiv prin scăderea importantă a tensiunii arteriale în poziție verticală sau chiar în șezut. Hipotensiunea ortostatică se mai numește și hipotensiune posturală, deoarece apare numai în postura verticală. Această problemă medicală poate fi determinată atât de boli cardiovasculare, cât și de boli neurologice.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ce faci în caz de sincopă

O persoană care a avut o sincopă trebuie să se adreseze unui serviciu medical de urgență, pentru evaluarea imediată a riscului. Această evaluare constă în:

  • Istorisirea detaliată, atât a persoanei care a avut sincopa, cât și a martorilor, dacă există.
  • Un examen clinic complet, efectuat de către un medic.
  • O electrocardiogramă.

În măsura în care această triadă obligatorie nu indică prezența unei boli cardiovasculare semnificative pentru care spitalizarea este obligatorie, urmează evaluarea riscului intermediar, de regulă fără spitalizare. Recomandarea specialiștilor este ca această evaluare să se efectueze ideal într-un interval de o lună după prezentarea la spital.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Analize și investigații indicate după o sincopă

Medicul cardiolog expert în sincope va stabili în urma consultului medical care este planul de diagnostic și tratament personalizat pentru fiecare pacient. În funcție de informațiile culese în timpul consultului, pot fi prescrise diverse investigații, precum:

Cazurile de sincope complexe, la care există suspiciunea și a unei probleme neurologice, sunt extrem de rare și expertul în sincope va evalua pacientul într-o echipă multidisciplinară, împreună cu specialistul neurolog. De aceea, este foarte important ca persoanele care au avut o sincopă să se adreseze întâi expertului în sincope.

Tratamentul persoanelor care au avut o sincopa

Tratamentul pentru persoanele cu sincopa este individualizat în funcție de tipul de sincopă și de problemele concomitente de sănătate. Nu există un tratament standard pentru sincopă în general, deoarece, așa cum s-a menționat mai sus, aceasta nu este o boală, ci un simptom.

În funcție de mecanismul sincopei, există recomandări generale legate de stilul de viață, adaptate, de asemenea, fiecărui tip de sincopă.

La SANADOR, pacienții cu sincope, leșinuri, căderi prin pierderea stării de conștiență beneficiază de toate investigațiile și metodele de tratament conform recomandărilor societăților medicale de specialitate.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR