Sansele de reusita a tratamentului si a vindecarii cresc cu cat diagnosticul este stabilit mai rapid. Pentru a depista precoce aceasta afectiune, este necesar sa cunoastem cele mai comune semne si simptome cancer. Cu toate acestea, un singur semn sau simptom nu este de ajuns pentru stabilirea unui diagnostic, fiind necesara o analiza amanuntita.

Recunoasterea simptomelor cancerului intr-o faza incipienta creste exponential sansele de supravietuire. Acestea apar in cele mai multe cazuri, lipsind doar in cancerul asimptomatic (silentios), precum cel pancreatic. In stadiile incipiente, va fi nevoie doar de interventie chirurgicala, insa pe masura ce boala avanseaza, vor fi necesare si chimioterapia, radioterapia sau alte terapii anticancerigene.

Semne si simptome cancer - comune la ambele sexe

Chiar daca vei recunoaste un semn sau simptom asociat cancerului, acest lucru nu inseamna neaparat ca suferi de aceasta afectiune. Cauzele de mai jos pot fi efectul altor afectiuni, motiv pentru care este necesar sa mergi la o clinica pentru un control amanuntit, in special daca simptomele persista sau devin mai grave.

Scaderea in greutate

Scaderea involuntara in greutate afecteaza doua din cinci persoane diagnosticate cu cancer. Scaderea a mai mult de 5% din greutatea totala pe durata catorva luni, fara depunerea unui efort sau tinerea unei diete, poate fi un indicativ al cancerului. Se intalneste indeosebi in cazul cancerului pulmonar, al celui de stomac, esofag sau pancreas.

Lipsa apetitului

Pierderea poftei de mancare poate fi determinata de mai multe afectiuni, precum gripa. Acest simptom poate aparea si in cazul unui cancer, prin modificarea metabolismului, dar si in anumite tipuri de cancere in zona abdominala, prin apasarea tumorii pe stomac.

Marirea ganglionilor

De cele mai multe ori, umflarea ganglionilor de la nivelul gatului indica o infectie, insa poate fi un indicator si pentru cancerul la nivel de gat si cap, precum cancerul gurii, al gatului, laringelui sau al tiroidei, dar si in cazul leucemiei sau al limfomului. Metastaza cancerului de san poate determina umflarea ganglionilor din regiunea axilara (subrat). Ganglionii umflati din cauza unui cancer sunt de regula nedurerosi, motiv pentru care este important sa te prezinti la medic daca ai un astfel de ganglion marit si nedureros, care persista mai mult de o saptamana.

Modificari la nivelul pielii

Schimbarile de la nivel epitelial pot fi provocate de anumite tipuri de cancer. Acestea includ inrosirea pielii (eritem), descuamarea (cojirea), inchiderea la culoare sau capatarea unei culori galbene, senzatia de mancarime sau cresterea pilozitatii. In cazul cancerelor de piele, simptomele pot fi alunite care isi modifica aspectul sau ranile care nu se mai vindeca. Acestea isi pot schimba culoarea, forma, dimensiunile sau pot face crusta fara a se vindeca.

Starea de oboseala continua

Este unul dintre cele mai des intalnite simptome in cancer. Acest tip de oboseala nu dispare dupa odihna sau dupa reducerea activitatilor. In cazul in care oboseala este asociata si cu o culoare palida a fetei, poate semnala un deficit de fier (cazul anemiei feriprive). Cu toate acestea, anumite tipuri de cancer, precum cel de la nivelul colonului sau stomacului, pot conduce la pierderi de sange, rezultand anemia si starea de oboseala. Aceasta stare este resimtita si in cazul leucemiei.

Febra

In majoritatea cazurilor, febra vine ca raspuns la o infectie din organism. In cazul cancerului, insa, febra poate aparea in anumite varietati, precum limfomul, leucemia sau cancerele renale si hepatice. De asemenea, febra persistenta poate semnaliza un cancer care a metastazat. Febra asociata cancerului urmareste un anumit pattern (model) pe parcursul unei zile, scazand si crescand la anumite intervale fixe, care se repeta mai multe zile. Mergi la medic in cazul in care febra persista si depaseste 38 °C.

Transpiratii nocturne

Acest simptom poate fi cauza unei infectii sau a unui semn de cancer. In cazul femeilor care au depasit varsta de 45 de ani, transpiratiile nocturne pot fi un indicator al menopauzei.

Tuse

Tusea poate persista in urma unei gripe sau raceli. Cu toate acestea, daca este insotita de alte simptome, precum scaderea in greutate sau oboseala, persistand mai mult de doua luni, poate fi un indicator al cancerului pulmonar. Incidenta acestui tip de cancer este crescuta in cazul fumatorilor. Atunci cand este insotita de expectoratii cu sange, poate indica o infectie la nivelul plamanilor sau un neoplasm pulmonar. Alege sa mergi la medic daca esti in aceasta situatie, mai ales daca fumezi.

Durere

Durerea ca simptom al cancerului apare atunci cand boala s-a raspandit de la zona de origine (a metastazat). In acelasi timp, poate fi un indicator al cancerului osos sau testicular in faze incipiente. Durerea de cap (cefalee) persistenta poate indica o tumoare la nivelul cerebral.

Sange in scaun

Sangele prezent in scaun poate fi un simptom al mai multor afectiuni, precum cancerul colorectal, dar si ulcerul gastric sau inflamarea hemoroizilor. Poti determina sursa sangerarii prin analizarea culorii sangelui. Acesta este mai inchis in cazul sangerarii la nivelul stomacului, putand fi manifestarea ulcerului peptic, sau mai deschis la culoare, in cazul sangerarii la nivelul rectului sau a colonului. Oricare ar fi originea, va trebui sa mergi de urgenta la un consult medical daca apare acest simptom!

Sange in urina

Cele mai multe cazuri de sange in urina sunt de origine benigna. Hematuria (sangele vizibil in urina) poate fi si o manifestare a cancerului renal sau al vezicii urinare. De cele mai multe ori, acest simptom apare in urma unei afectiuni la nivelul tractului urinar, precum pietrele la rinichi, infectii, boala renala, dar si in cazul exercitiilor fizice de mare intensitate.

Simptome de cancer la barbati

Noduli testiculari

Prezenta unui nodul nedureros poate indica un cancer testicular. In acelasi timp, acesta poate aparea ca manifestare in urma unui traumatism, a unei hernii sau a acumularii de fluid. Este greu de stabilit un diagnostic in urma aparitiei acestui simptom, motiv pentru care trebuie sa iti faci o programare la medicul urolog pentru un consult.

Sange in urina sau sperma

Aparitia unui coloratii nespecifice a urinei sau spermei apare destul de rar in cazul cancerului de prostata sau al vezicii urinare. De cele mai multe ori, cauzele sunt benigne, precum infectiile, pietrele la rinichi (calculi renali) sau hiperplazia prostatei. Pentru a identifica sursa sangerarii este nevoie de o analiza specifica a urinei si de alte investigatii.

Durere in timpul ejacularii sau urinarii

Aceste semne pot aparea in cazul infectiei sau a inflamarii prostatei sau a uretrei, dar si in cazul cancerului de prostata. Fa-ti o programare la medic daca durerile persista.

Simptome de cancer la femei

Sangerarea intre menstruatii

Sangerarea aparuta intre menstruatii sau cea care apare dupa menopauza poate fi manifestarea unui cancer vaginal sau de col. In cazul in care apar aceste sangerari, fa-ti o programare la medicul tau ginecolog.

Nodulii mamari

Cazurile in care nodulii de la nivelul sanilor indica un cancer malign sunt rare. In cele mai multe cazuri, acesti noduli sunt chisturi cu lichid sau tumori benigne. Cu toate acestea, nodulii pot fi si o manifestare a cancerului de san, alaturi de simptome cancer precum durerea, modificari la nivelul mamelonului, scurgeri din mamelon sau ganglioni mariti in zona axilei. Mergi la un consult daca observi prezenta nodulilor.

SANADOR