Accidentul vascular cerebral este de două tipuri: AVC ischemic acut și AVC hemoragic, primul fiind și cel mai frecvent întâlnit. Indiferent de tip, un AVC este o urgență medicală, care poate cauza, în lipsa tratamentului adecvat administrat la timp, leziuni cerebrale de lungă durată, invaliditate și poate duce chiar la deces.

Cele mai frecvente simptome AVC

Pentru a identifica rapid semnele și simptomele de AVC, poate fi folosită formula F.A.S.T.. Acesta este un test rapid, care determină starea persoanei aflate în pericol. Tratamentul are rezultate bune dacă simptomele AVC sunt descoperite și diagnosticate în aproximativ 3 ore de la apariție. Din acest motiv, este important să fie notată ora la care au fost constatate primele manifestări clinice.

Watch on YouTube

Formula F.A.S.T. este acronim pentru Face (Față), Arms (Brațe), Speech (Vorbire) și Time. Iată cum poate fi folosită:

F - Roagă persoana să zâmbească. Dacă fața este asimetrică sau gura este căzută într-o parte, ar putea indica un AVC.

- Roagă persoana să ridice ambele brațe deasupra capului. Dacă unul dintre membre este inert sau rămâne mai jos decât celălalt, poate însemna un AVC.

S - Roagă persoana în cauză să repete o propoziție simplă. Exemplu: „Mă duc până la piață.” Poți distinge cu claritate ce spune? Dacă vorbește ciudat, acest lucru ar putea indica un simptom AVC.

T - Oricare dintre simptomele de mai sus poate însemna apariția unui AVC. În acest caz, timpul este esențial! Sună DE URGENȚĂ la 112! Spune-i persoanei care preia apelul că suspectezi un accident vascular cerebral, comunicându-i și ora la care ai descoperit primele simptome AVC.

Simptome rare de AVC

Alături de cele de mai sus, pot apărea și alte simptome de AVC, în combinație sau separat. Așadar, sună la 112 dacă observi că persoana în cauză manifestă următoarele:

  • Amorțirea sau slăbiciunea feței sau a membrelor; de obicei acestea apar brusc și pe o singură parte a corpului (stânga/dreapta).
  • Stare de confuzie, dificultate de vorbire, dificultate în a înțelege ce se întâmplă, apărute brusc.
  • Simptome AVC motorii: Dificultate la deplasare, pierderea coordonării, tulburări de echilibru.
  • Migrena severă, apărută brusc.
Watch on YouTube

Există și cazuri în care pot apărea simptome de AVC, dar acestea se ameliorează în câteva minute. Dacă se întâmplă acest lucru, este vorba de un accident ischemic tranzitoriu (AIT), care poate indica o afecțiune serioasă, dacă nu este tratata la timp. AIT este un accident vascular de avertizare, cu simptome similare AVC. Aceste semne indică faptul ca persoana este expusă riscului unui accident vascular major.

Nu ignora simptomele AVC! Dacă recunoști aceste simptome, sună la serviciul de urgență!

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Evaluarea și tratarea pacienților cu semne și simptome de AVC la Spitalul Clinic SANADOR

În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România, pacienții cu semne de AVC sunt evaluați rapid, de medici urgentiști experimentați. Pentru stabilirea diagnosticului prompt, pacienții beneficiază de analize de laborator performante și de investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație, la orice oră din zi și din noapte. În plus, pacienții au acces și la consult realizat de un medic specialist, Spitalul Clinic SANADOR având permanent linie de gardă de neurologie.

După stabilirea diagnosticului, pacienții primesc tratamentul necesar. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România unde este efectuat tratament prin tromboliză intravenoasă, atunci când există indicație pentru această metodă.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR