Ce este sialolitiaza?

Sialolitiaza este o afecțiune în care se formează pietre la glandele salivare, care blochează fluxul de salivă. Există trei perechi de glande salivare majore (glandele parotide, sublinguale și submandibulare) și multe altele minore.

Sialolitiaza este cel mai frecvent motiv de apariție a sialadenitei (umflarea glandelor salivare), însă afecțiunea este în general destul de rară, acești calculi salivari apărând în medie la doar 1 din 30.000 de oameni.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Litiaza salivară poate afecta oricare dintre glandele salivare, însă peste 80% din cazuri se formează în glanda submandibulară, pentru că aceasta are cel mai lung canal de excreție al salivei. De asemenea, saliva produsă de glanda submandibulară este mai vâscoasă, spre deosebire de secrețiile mai apoase ale celorlalte glande, crescând astfel riscul de sialolitiază.

Deși cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, uneori pot să apară umflături sau dureri faciale. Simptomele pot apărea pe o singură parte (unilateral) sau pe ambele părți ale feței (bilateral).

Cauze și factori de risc pentru litiaza salivară

Sialolitiaza poate să apară la orice persoană în plină stare de sănătate, fără a fi identificată o cauză specifică. Cu toate acestea, orice afecțiune care provoacă îngroșarea salivei poate duce ulterior la sialolitiază, de exemplu:

  • deshidratarea - determină îngroșarea (scăderea conținutului de apă) salivei, iar sărurile de calciu din salivă pot forma în timp o piatră,
  • bolile autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic și sindromul Sjögren, în care sistemul imunitar poate ataca glandele salivare,
  • unele medicamente, cum ar fi diureticele, anticolinergicele și antidepresivele, care provoacă uscăciunea gurii,
  • fumatul,
  • traume la nivelul glandelor salivare,
  • guta, o afecțiune determinată de excesul de acid uric din organism,
  • radioterapia la nivelul cavității bucale.

Alți factori de risc frecvent asociați cu apariția de pietre la glandele salivare includ sexul masculin, vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani, boala parodontală și hiperparatiroidismul.

Semne și simptome în sialolitiază

Sialolitiaza este în cele mai multe cazuri asimptomatică, iar atunci când există simptome, acestea sunt de obicei unilaterale și sunt asociate cu mesele. Cele mai frecvente simptome includ:

  • Sialadenita = umflarea glandelor salivare,
  • Disfagie = dificultate la înghițire,
  • Dificultăți la deschiderea gurii,
  • Xerostomie = senzație de gură uscată,
  • Gust ciudat al salivei,
  • Nodul dureros sub limbă,
  • Durere sau umflare facială, de obicei sub maxilar sau în jurul urechii,
  • Infecție locală - cu durere și roșeață în jurul glandei afectate și febră.

Simptomele provocate de sialolitiază se agravează de obicei în timpul mesei și se ameliorează după 1-2 ore. În lipsa tratamentului potrivit, litiaza salivară poate duce la tumefacții cervico-faciale.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnosticul în litiaza salivară

Diagnosticul de litiază salivară este în general stabilit de un medic otorinolaringolog (ORL-ist). În unele situații, acesta poate diagnostica prezența de calculi salivari doar prin intermediul anamnezei și al unui examen fizic. Examenul clinic presupune palparea în jurul feței și a gâtului și examinarea atentă a cavității bucale, pentru a identifica prezența de noduli sau alte anomalii.

De asemenea, trebuie efectuată palparea canalelor salivare, moment în care pot fi observate pietre la nivelul acestor canale. În cazul prezenței unei infecții, glanda salivară poate fi, de asemenea, sensibilă și chiar dureroasă la palpare.

În unele cazuri, medicul ORL-ist poate solicita diverse investigații imagistice, pentru a confirma diagnosticul de sialolitiază sau pentru a localiza cu exactitate orice calculi salivari prezenți.

Aceste investigații pot include:

  • Ecografia de glande salivare - o metodă care utilizează ultrasunete pentru a analiza glandele salivare și structurile din jurul acestora,
  • Radiografia - poate ajuta la identificarea majorității calculilor de glande salivare,
  • Tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) de cap și regiune cervicală pot oferi detalii suplimentare despre structura glandelor și localizarea calculilor, detalii care pot fi omise de alte investigații,
  • Sialografia - investigație care poate identifica precis pietrele și stricturile canalelor salivare, iar pietrele mici pot fi chiar îndepărtate în timpul acestei proceduri; se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast prin ductul glandei salivare, urmată de efectuarea de radiografii seriate; este o metodă mai invazivă decât scanările RMN sau CT, care sunt preferate în prezent.

Tratamentul în sialolitiază

Tratamentul sialolitiazei depinde de dimensiunea și localizarea pietrei și poate include diverse măsuri care se pot realiza la domiciliu, tratament medicamentos, îndepărtarea efectuată de către medic într-un cabinet sau, în unele cazuri, chiar intervenție chirurgicală.

Tratamentul conservator, la domiciliu, poate ajuta de cele mai multe ori la eliminarea pietrelor la glandele salivare. Se recomandă hidratare adecvată, aplicarea de comprese calde sau reci și masajul local. De asemenea, se poate încerca eliminarea unui calcul al glandei salivare prin creșterea cantității de salivă formată, consumând diverse alimente acre, de exemplu lămâie.

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, pot fi recomandate medicamente antiinflamatoare sau analgezice, pentru ameliorarea simptomelor. Dacă s-a dezvoltat o infecție locală din cauza unui calcul al glandei salivare, poate fi recomandat și tratament cu antibiotic.

Dacă remediile conservatoare nu au succes, medicul poate încerca să îndepărteze piatra manual, cu ajutorul unor instrumente speciale, asemănătoare celor folosite în stomatologie.

Calculii mai mari pot necesita efectuarea unei sialoendoscopii, pentru a localiza și elimina pietrele. Această procedură folosește un tub subțire, flexibil, numit endoscop, care poate fi introdus prin ductele salivare pentru a vizualiza direct calculii și a-i extrage cu ajutorul unor coșulețe speciale.

Tratamentul chirurgical poate fi indicat pentru a elimina unele pietre mai dificil de abordat, din cauza dimensiunii sau a localizării acestora. În cazuri foarte rare, poate fi necesară chiar îndepărtarea chirurgicală a întregii glande salivare afectate. Acest tratament se folosește doar pentru persoanele cu simptome severe, recurente sau dacă piatra se află într-o locație care nu poate fi îndepărtată prin mijloace conservatoare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnosticul rapid și corect al afecțiunilor ORL - tumori ale glandelor parotide, sialolitiază sau alte probleme - pacienții au acces la SANADOR la consultații de specialitate, realizate de medici empatici și experimentați. Tratamentul este stabilit întotdeauna personalizat, în funcție de severitatea simptomelor și de starea generală de sănătate a pacientului.

Pentru cazurile în care este indicat tratament chirurgical, intervențiile sunt efectuate în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară și de o secție de Anestezie și Terapie Intensivă performantă, unde sunt acordate cele mai bune îngrijiri postoperatorii.

Măsuri pentru reducerea riscului de litiază salivară

Litiaza salivară nu poate fi prevenită complet, dar există diverse măsuri prin care poate fi redus riscul de apariție a calculilor salivari.

Aceste măsuri sunt simple și ușor de respectate și includ:

  • hidratare adecvată,
  • evitarea fumatului,
  • menținerea unei bune igiene orale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR