Factorii de risc pentru sepsis
Sepsisul poate afecta orice persoană, însă este mai frecventă la vârste extreme. Nou-născuții sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta septicemie rapid, fără simptome clinice care să orienteze spre sursa infecției. De aceea, este important ca orice febră să fie tratată la această vârstă ca o posibilă manifestare a septicemiei. Vârstnicii peste 65 de ani pot, de asemenea, să dezvolte mai frecvent sepsis, datorită capacității scăzute de apărare a organismului.
Arsurile reprezintă o poartă de intrare pentru bacterii, iar pacientul ars prezintă un risc important de a dezvolta infecții severe și sepsis. De asemenea, unele infecții cutanatate, precum carbunculul, o escară infectat sau fasciita necrozantă pot duce la complicații severe, printre care se numără și septicemia.
Pacienții purtători de cateter venos, în special central, pot dezvolta septicemie prin infectarea dispozitivului la poarta de intrare și ulterior trecerea microorganismelor în torentul sangvin.
Diabetul zaharat, chimioterapicele și dializa reduc capacitatea imună a organismului, fiind factori de risc importanți pentru dezvoltarea septicemiei.
Imunosupresia (de exemplu, infecția cu HIV), sarcina, spitalizările prelungite, ventilația mecanică, statusul post-operator și tratamentul îndelungat cu corticosteroizi sunt alți factori ce presupun un risc crescut de septicemie.