Semnele de iritație meningiană

Ce sunt semnele de iritație meningiană?

Semnele de iritaţie meningiană sunt esenţiale pentru a diagnostica meningita, una dintre cele mai periculoase infecţii la nivelul sistemului nervos central. Printre acestea putem regăsi redoarea cefei (rigiditate nucală), semnul Kernig și semnul Brudzinski. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Aceste semne au fost descoperite încă din prima jumătate a secolului 20 şi rămân utile şi astăzi în practica clinică, în special în domeniul pediatriei. Semnele de iritație meningeală se bazează pe principiul că exercitarea de presiune asupra unor foițe meningeale inflamate produce un răsunet clinic evident al acestei inflamații. Semnele iritației meningelui pot fi de asemenea, utile pentru a tria pacienții în vederea efectuării de puncție lombară pentru diagnosticul de certitudine.

Meningita, o inflamație în jurul creierului și a coloanei vertebrale, în general datorată infecției, este o urgență medicală. Aceasta poate fi provocată atât de virusuri și bacterii, cât și de patogeni mai rar întâlniți, precum fungi și paraziți ce sunt transmiși cel mai adesea prin contact direct cu o persoană infectată. Factori precum plăgile, cancerul și anumite medicamente pot favoriza apariția acestora.  

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Cum recunoaștem semnele de iritație a meningelui?

Semnele de iritație meningiană sunt ușor de evidențiat prin anumite manevre clinice. Pentru a testa redoarea de ceafă, gâtul pacientului este flexat pasiv pe corp, utilizând doar mâinile examinatorului, fără ca pacientul să participe voluntar la mișcare. Testul este considerat pozitiv când examinatorul întâmpină rezistență la această mișcare.

Semnul Kernig implică poziționarea pacientului la orizontală, cu șoldurile flexate la 90 de grade, și observarea apariției durerii la extensia pasivă a genunchilor. În mod similar, semnul Brudzinski se pune în evidență tot cu pacientul întins pe pat, unde flexia pasivă a gâtului produce flexarea involuntară, reflexă, a șoldului și genunchiului.  

Aceste teste sunt utilizate în practica clinică pentru a diagnostica meningita, patologie caracterizată de mai multe posibile semne și simptome precum: febră, confuzie, cefalee și greață. Manifestări mai rare includ crizele epileptice, coma și deficitele motorii brusc instalate.

Simptomele inițiale pot varia depinzând de cauză, cursul bolii și implicarea creierului, cu necesitatea unor abordări terapeutice diferite. Meningita bacteriană asociază în general și alte simptome precum dureri articulare, respirație rapidă și o erupție caracteristică ce poate progresa rapid la sepsis dacă nu este tratată.

Sugarii pot avea o simptomatologie diferită, ce cuprinde letargie, iritabilitate, refuzul alimentației și rigiditate ori flaciditate la nivelul corpului.

  • 021 9699 Dacă ai semne și simptome de iritație meningială, sună la SANADOR!

Posibile cauze ale semnelor de iritație meningeală

Iritația meningeală poate fi cauzată de o gamă variată de microorganisme. Meningita bacteriană acută este cel mai frecvent provocată de infecția cu meningococ (Neisseria meningitidis). Pneumococul (Streptococcus pneumoniae), Haemophillus influenzae și Streptococcus agalactiae sunt, împreună, responsabile de o mare parte din decesele datorate meningitei și alte complicații severe precum sepsis și pneumonie.

Meningita mai poate fi provocată de:

  • bacterii: Mycobacterium tuberculosis, Salmonella spp., Listeria spp.;
  • virusuri: Virusul urlian, enterovirusuri;
  • fungi și paraziți: Criptococus neoformans, respectiv Entamoeba hystolitica.

Gama mare de patogeni ce poate fi implicată susține importanța diagnosticului precoce și a tratamentului de specialitate pentru a împiedica consecințele potențial grave ale inflamației meningeale.

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru investigații complete!

Meningismul sau pseudomeningita acută

Meningismul sau pseudomeningita acută reprezintă o entitate clinică manifestată prin rigiditate cervicală, fotosensibilitate și alte semne asociate de iritație meningeală ce apar în absența inflamației meningelui (meningită).

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru un diagnostic precis!

Diferența între meningită, meningism și semne de iritație meningiană

Meningita reprezintă inflamația meningelor; acestea sunt foițele ce căptușesc structurile sistemului nervos central (creierul și măduva spinării). Aceasta se traduce clinic prin semnele de iritație meningiană.

Semnele de iritație meningiană și meningismul au, parțial, simptome comune, dar reprezintă sindroame diferite, asociate afectării meningiene. Meningismul mimează anumite semne de iritație meningiană, dar nu apare neapărat în urma unei infecții sau inflamații la nivelul meningelor. Simptomele pot include dureri de cap, dureri cervicale, fotosensibilitate și, uneori, chiar și febră. Meningismul poate fi produs de diverși factori infecțioși (frecvent infecții virale) sau non-infecțioși precum migrenele sau anumite medicamente.

Semnele de iritație meningiană adevărate cuprind în general semne clinice care indică o afectare inflamatorie sau iritativă a meningelor. Acestea sunt rigiditatea nucală (redoarea de ceafă), semnul Kernig și semnul Brudzinski. Aceste semne sunt provocate prin întinderea meningelui inflamat în timpul efectuării manevrelor de mobilizare a capului sau picioarelor și sunt, în mod tipic, prezente doar în cazurile reale de meningită.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Analize și investigații indicate pentru sindromul de iritație meningiană

Testele diagnostice utilizate în sindromul de iritație meningeală sunt direcționate către identificarea etiologiei acestei afecțiuni. Testele cuprind o examinare fizică completă cu efectuarea manevrelor de verificare a semnelor de iritație meningiană împreună cu analize de sânge pentru a facilita identificarea unui posibil patogen.

O procedură de diagnostic esențială este reprezentată de puncția lombară, ce presupune prelevarea de lichid cefalorahidian de la nivelul coloanei lombare. De asemenea, un examen de tomografie computerizată cerebrală (CT cerebral) poate caracteriza gradul de inflamație meningiană și de edem cerebral.

Dată fiind severitatea meningitei bacteriene, tratamentul antibiotic empiric este în general inițiat înaintea descoperirii unui diagnostic cert. Ulterior, dacă se demonstrează că etiologia meningitei este virală, antibioterapia este oprită.

Diagnosticul de certitudine poate fi confirmat prin diverse analize de laborator, inclusiv examinarea microscopică a lichidului cefalorahidian, însămânțarea pe medii de cultură, teste rapide de diagnostic sau metode moleculare precum analiza PCR.

Identificarea serogrupurilor bacteriene specifice și susceptibilitatea acestora la antibiotice este un pas important în stabilirea conduitei terapeutice.

Din punct de vedere epidemiologic, pot fi făcute și teste mai speciale de genotipare moleculară și secvențiere genomică pentru a putea obține mai multe informații despre tulpina circulantă în populație și a adapta măsurile de prevenție și control.

  • 021 9699 La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Sună acum!

Posibile complicații ale iritației meningeale

În lipsa tratamentului, atunci când semnele de iritație meningiană sunt ignorate, pot apărea o serie de complicații serioase, uneori chiar amenințătoare de viață. Majoritatea pacienților se recuperează complet după un episod de meningită, însă o mică parte din aceștia prezintă deficite pe termen lung. Aproximativ 1 din 3 persoane ce supraviețuiesc unui episod de meningită bacteriană are complicații permanente.

Cele mai frecvente complicații cuprind:

  • Pierderea auzului;
  • Crize epileptice recurente;
  • Probleme de memorie și concentrare;
  • Pierderea văzului;
  • Deficite motorii;
  • Afectarea capacității de învățare;
  • Tulburări de comportament.

De asemenea, meningita bacteriană se poate complica prin sepsis, care reprezintă un răspuns inflamator sever la infecție, ce duce la injuria diseminată a organelor și țesuturilor din organism. Sepsisul poate duce la necroza țesuturilor cu afectarea extremităților, care poate evolua până la necesitatea de amputare în cazurile grave.

  • 021 9699 Nu aștepta apariția complicațiilor.Sună acum!

Tratamentul pentru semnele de iritație meningiană

Spitalizarea este esențială în cazurile de meningită bacteriană pentru prevenirea complicațiilor grave și monitorizarea atentă. Meningita virală severă poate necesita, de asemenea, spitalizare. În spital, tratamentul poate include antibiotice administrate intravenos, lichide pentru hidratare și oxigenoterapie, în caz că există dificultăți în respirație. Uneori, se pot prescrie și corticosteroizi pentru scăderea edemului cerebral. Durata spitalizării poate varia, iar sprijinul continuu poate fi necesar și după externare. Complicațiile, cum ar fi pierderea auzului, pot necesita asistență pe termen lung.

Tratamentul la domiciliu este potrivit pentru meningita virală ușoară și implică odihnă și tratament simptomatic.

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Persoanele cu semne și simptome de iritație meningiană trebuie să ajungă cât mai repede la un spital, pentru că pot avea meningită, o urgență medicală. Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat, este pregătit să diagnosticheze și trateze cazurile care indică afectări ale meningelui. Dotat cu dispecerat propriu și o flotă de ambulanțe complet echipate, CPU SANADOR asigură servicii medicale de urgență la orice oră, 7 zile din 7.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii experimentați efectuează investigații complete pentru diagnosticul persoanelor cu semne de iritație meningiană, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație, precum computerele tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri, care furnizează imagini detaliate, de mare claritate. Laboratorul SANADOR asigură realizarea tuturor analizelor necesare, cu rezultate precise, datorită dotărilor performante și echipei medicale foarte bine pregătite.

Medicii SANADOR au experiență în gestionarea afecțiunilor meningelui, iar profilul multidisciplinar al spitalului facilitează accesul la medici de diferite specializări, pentru un tratament cât mai adaptat la situația medicală a pacientului. Atunci când medicii decid că este necesară spitalizarea, pacienții primesc îngrijiri avansate, în cele mai bune condiții de confort și siguranță. De asemenea, pacienții sunt monitorizați constant și după externare, pentru a gestiona cât mai bine recuperarea și posibilele complicații.

  • 021 9699 Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR