Ce sunt semnele din naștere?

Semnele din naștere sunt zone de piele care diferă în aspect față de tegumentul din jur. Petele din naștere pot varia ca formă, dimensiune și culoare, unele dispărând odată cu îmbătrânirea, în timp ce altele persistă pe parcursul întregii vieți. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de dermatologie realizate de medici experimentați, la investigații performante și la tratament cu rezultate bune.

Semnele din naștere se împart în două categorii principale: vasculare și pigmentare. Semnele vasculare din naștere sunt produse de grupuri de mici vase de sânge sub piele și pot avea nuanțe de roz, albastru sau roșu strălucitor, fiind adesea localizate pe extremități, cap sau gât.

Petele pigmentare din naștere apar atunci când există un exces de celule pigmentare într-o anumită zonă a pielii și pot varia de la maro deschis la maro închis sau negru, având suprafața fie plană, fie ridicată. Cauza exactă a apariției petelor din naștere rămâne necunoscută, deși în unele cazuri sunt implicați factori genetici. Cu toate că majoritatea acestor pete sunt benigne și nu necesită tratament, unele pot semnala o afecțiune subiacentă și necesită monitorizare sau tratament.

Tipuri de semne din naștere

Cele mai frecvente tipuri de semne vasculare din naștere includ:

  • pete maculare, numite și pete somon, caracterizate prin marcaje roz până la roșu, care pot apărea oriunde pe corp, cele mai întâlnite fiind „sărutul îngerilor”, localizate pe frunte, nas, buza superioară și pleoape, și „mușcăturile berzei”, ce apar pe ceafă, ambele dispărând odată cu îmbătrânirea;
  • hemangiomul (tip căpșună și cavernos), un semn vascular frecvent, vizibil în primele săptămâni ori luni de viață, care continuă să crească rapid 6-9 luni, apoi începe să își piardă culoarea roșie și să se micșoreze; 50% dintre hemangioame dispar până la 5 ani și 90% până la 9 ani, fără tratament;
  • pata de vin porto (nevus flammeus) este un semn plat, roz, roșu sau violet care apare la naștere, de obicei pe față, brațe și picioare, și crește odată cu copilul; pata de vin porto nu dispare și adesea necesită tratament dacă este localizată pe pleoapă sau pe frunte, deoarece poate cauza probleme oculare și poate fi asociată cu alte tulburări de dezvoltare.

Cele mai frecvente tipuri de semne pigmentate grupează:

  • nevii pigmentari (alunițele), excrescențe care pot fi de culoarea pielii, maro sau negre, plate sau ridicate, pot varia în dimensiune și pot să apară oriunde pe corp;
  • nevii congenitali sau alunițele prezente la naștere sunt considerate semne din naștere, iar nevii similari care apar în primii doi ani de viață se comportă la fel ca nevii congenitali. Acești nevi se pot maligniza ulterior în viață, cu un risc mai mare pentru nevii de dimensiuni mari (peste 20 cm);
  • petele cafe-au-lait sunt pete de formă ovală, cafeniu deschis sau maro deschis. De obicei, se estompează cu vârsta și nu prezintă probleme. Totuși, multe pete grupate pot semnala alte probleme de sănătate și ar trebui examinate de un specialist;
  • melanocitoza dermică sau petele mongoloide – aceste pete albăstrui sau gri-albăstrui apar pe partea inferioară a spatelui sau pe fese, fiind cel mai des întâlnite la bebelușii cu pielea mai închisă la culoare, cum ar fi bebelușii afro-americani sau asiatici. Aceste pete pot fi confundate cu vânătăile și de obicei se estompează odată cu vârsta.

De ce apar semnele din naștere?

Cauza exactă a apariției semnelor din naștere rămâne necunoscută. Totuși, în anumite cazuri, acestea se formează din următoarele motive:

  • vasele de sânge nu se dezvoltă conform așteptărilor în timpul dezvoltării fetale, rezultând semnele vasculare;
  • melanocitele (celulele care conferă culoare pielii) cresc în grupuri, dând naștere semnelor pigmentate;
  • un anumit tip de semn din naștere se transmite în istoricul familial biologic - predispoziție genetică;
  • o afecțiune subiacentă determină apariția semnelor din naștere - sindromul nevului sebaceu, cancer de piele, precum melanomul, sau neurofibromatoza.

Manifestări clinice care pot însoți semnele din naștere

Dacă semnele din naștere prezintă oricare dintre următoarele modificări, este recomandat un consult de specialitate:

  • schimbări de culoare (mai deschise sau mai închise);
  • devin ridicate sau umflate;
  • creștere anormală a pielii;
  • creștere în dimensiune;
  • sângerare, mâncărime, descuamare sau ulcerări.

De obicei, semnele din naștere sunt inofensive. Totuși, hemangioamele și petele de vin porto pot cauza complicații, inclusiv răni deschise, sângerări, disfuncții ale organelor înconjurătoare, precum ochii sau gura,  sau creșterea anormală, care necesită atenție imediată.

În unele cazuri, alunițele pot deveni canceroase. De aceea, în cazul apariției unor astfel de modificări la petele din naștere, este esențial ca pacientul să se prezinte cât mai repede la un consult dermatologic, pentru un diagnostic adecvat și un tratament precoce.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Analize și investigații indicate în cazul semnelor din naștere

Un medic dermatolog poate diagnostica un semn din naștere după un examen fizic, prin care inspectează acea pată de pe pielea unui pacient. Dacă semnul din naștere este situat adânc în piele, specialistul mai poate recomanda anumite teste imagistice, precum examenul prin rezonanță magnetică, ecografie sau un examen de tomografie computerizată.

Dermatologul mai poate recomanda și dermatoscopia, o procedură utilă pentru observarea modificărilor incipiente ale alunițelor și poate cere și efectuarea unei biopsii a pielii, în cazul în care semnul din naștere își schimbă dimensiunea sau forma, deoarece acest lucru ar putea indica prezența unui cancer de piele.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Este necesar tratament pentru semnele din naștere?

Majoritatea semnelor din naștere sunt inofensive și nu necesită îndepărtare. Totuși, este posibil ca pacientul să vrea să elimine un semn din naștere dacă îi displace aspectul acestuia. Deși aspectul unui semn din naștere poate fi deseori neplăcut, este foarte important ca pacientul să nu încerce îndepărtarea acestuia acasă, ci să consulte un specialist.

Un dermatolog poate recomanda îndepărtarea anumitor semne din naștere dacă există un risc crescut de cancer de piele. Unele tipuri de semne din naștere, cum ar fi hemangioamele, în funcție de localizare, sau alunițele, pot crește riscul de apariție a unor afecțiuni severe, precum cancerul de piele. De aceea, astfel de semne ar trebui monitorizate de către un medic dermatolog și ar putea necesita îndepărtare.

Cum pot fi eliminate petele din naștere?

Metodele de tratament pentru semnele din naștere includ crioterapia, îndepărtarea cu laser, intervenția chirurgicală, expansiunea țesutului și injecțiile cu cortizon.

Terapia cu laser poate elimina sau reduce vizibilitatea petelor de vin porto, fiind mai eficientă dacă este începută în copilărie, dar poate fi utilizată și la copii mai mari și adulți. De obicei, sunt necesare mai multe ședințe.

Corticosteroizii, administrați oral sau injectați direct în semnele din naștere, reduc inflamația și diminuează semnele, prin acțiunea asupra vaselor de sânge. Crioterapia utilizează frigul extrem pentru a îngheța și îndepărta țesutul anormal, fiind eficientă pentru petele pigmentare, precum petele cafe-au-lait și petele mongoloide.

Îndepărtarea chirurgicală este indicată pentru hemangioamele profunde sau alunițele mari. Aceasta se efectuează de obicei ambulatoriu, sub anestezie locală, și poate necesita mai multe ședințe pentru semnele mari. Expansiunea țesutului implică inserarea unui balon sub pielea sănătoasă lângă semnul din naștere, stimulând creșterea unui nou strat de piele, care va acoperi zona afectată. Balonul este ulterior îndepărtat.

Evaluarea și recomandarea tratamentului adecvat trebuie realizate de un medic, semnele din naștere ale copiilor fiind, în general, tratate după vârsta de șase ani, cu excepția cazurilor în care afectează vederea sau respirația.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu semne din naștere au acces la consultații efectuate de medici dermatologi experimentați și la toate analizele și investigațiile indicate. Tratamentul este recomandat de fiecare dată personalizat, în funcție de tipul leziunii, astfel încât este prevenit riscul unor posibile complicații.

Micuții care vin pe lume la Maternitatea SANADOR sunt evaluați complet de un personal medical experimentat. Dacă sunt prezente semne din naștere, bebelușii sunt consultați și de dermatologi, pentru stabilirea celei mai potrivite conduite terapeutice.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR