Ce este secreția vaginală

Secreția vaginală este un lichid care este eliminat, în mod normal, de la nivelul vaginului, și care are rolul de a lubrifia și de a proteja vulva și vaginul de infecții. SANADOR oferă acces pacientelor la consultații de ginecologie și la analize de laborator avansate, inclusiv la analize de secreție vaginală.

Această secreție, care poate fi eliberată zilnic sau ocazional, constă dintr-un amestec de celule descuamate de la nivelul mucoasei vaginale, mucus și bacterii comensale ale vaginului.

La SANADOR, pacientele au acces la consultații de ginecologie realizate de medici experimentați.

Scurgerile vaginale sunt influențate de nivelul de estrogeni din organism. Cantitatea acestora poate fi modificată în funcție de fazele ciclului menstrual, în timpul sarcinii, în urma excitării sexuale sau în cazul consumului de medicație contraceptivă. Modificările de consistență, cantitate, culoare sau miros ale secreției vaginale pot reprezenta indicatori ai unei infecții vaginale sau ai unei alte afecțiuni de la nivelul tractului genital.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Secreție vaginală normală

O secreție vaginală normală, numită și leucoree fiziologică, este albă sau transparentă, iar consistența sa poate fi diferită, în funcție de fazele ciclului menstrual. Astfel, aceasta va căpăta o consistență mai groasă, lipicioasă înainte și la finalul ciclului menstrual și poate deveni mai apoasă în timpul ovulației. O scurgere vaginală normală nu ar trebui să aibă un miros iritant sau neplăcut.

Anumite variații de culoare ale secreției vaginale pot fi, în anumite cazuri, normale. De exemplu, anumite secreții înainte de menstruație pot avea o culoare ușor maronie, chiar înainte de debutul sângerării. Această modificare poate apărea la femeile cu flux menstrual mai lent, la care sângele menstrual coboară mai greu de la nivelul uterului către colul cervical.

În acest caz, modificarea de culoare este datorată sângelui vechi, care este eliberat lent de la nivelul uterului. De asemenea, tot în categoria scurgerilor normale poate fi inclusă și secreția albă cu tentă ușor gălbuie, modificare dată de contactul secreției vaginale cu aerul.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Secreție vaginală în sarcină

Pe perioada sarcinii este normal ca secrețiile vaginale să fie mai abundente. Creșterea cantitativă a acestor scurgeri în sarcină este benefică, întrucât ea protejează împotriva ascensionării infecțiilor de la nivelul vaginului către uter. Această creștere cantitativă a secrețiilor vaginale din perioada sarcinii este datorită creșterii nivelurilor de hormon progesteron, care are rolul de a stimula creșterea în grosime a învelișului (a peretelui) uterin, ceea ce permite o implantare mai bună a embrionului la nivelul uterului.

Către finalul sarcinii, aceste secreții vaginale cresc și mai mult din punct de vedere cantitativ, iar culoarea lor poate devini mai roz-roșie. Această modificare de culoare este datorită eliberării dopului de mucus cervical, acumulat pe parcursul sarcinii, de la nivelul colului uterin și anunță debutul contracțiilor și pregătirea pentru nașterea fătului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Scurgere vaginală anormală

O scurgere vaginală anormală poate avea următoarele manifestări:

  • Secreția devine mai abundentă;
  • Scurgeri urât mirositoare – un miros neplăcut al secrețiilor, de exemplu cu miros ca de pește, poate reprezenta un indicator al unei vaginite bacteriene;
  • Modificări de culoare: O secreție spumoasă de culoare galben-verzuie poate fi semn al unei infecții cu parazitul Trichomonas vaginalis; Secrețiile roșii-maronii pot fi datorate unor menstruații neregulate (spotting menstrual), sau în caz de sarcină, fiind datorate sângerării determinate de implantarea embrionului; astfel de secreții roșii-maronii, care apar în altă perioadă față de cea a ciclului menstrual, necesită investigații ginecologice suplimentare;
  • Este însoțită de dureri la nivelul abdomenului inferior și sângerări vaginale (pot fi semn al unei infecții cu Chlamydia sau gonoree), sau de apariția unor vezicule cu lichid sau ulcere la nivelul mucoasei vulvare (semn al unei posibile infecții herpetice);
  • Modificări ale consistenței secreției – o secreție albă abundentă, de consistență brânzoasă (aspect ca de brânză cottage) poate apărea în caz de infecție cu Candida albicans (candidoza vaginală); aceasta mai poate fi însoțită de prurit (mâncărime) și senzație de arsură la nivelul vulvei.

Cauze și factori de risc pentru secreții vaginale anormale

Există numeroase cauze pentru apariția de secreții vaginale anormale:

  • Infecțiile genitale – în mod normal, ph-ul vaginal ușor acid (de aproximativ 3.8-4.5) este esențial în prevenirea dezvoltării unor infecții la nivelul vaginului; acest pH se datorează prezenței la nivelul vaginului a unor bacterii „bune”, cum sunt lactobacilii, cu rol în producerea de acid lactic;  mediul acid de la nivelul vaginului inhibă, astfel, multiplicarea bacteriilor patogene și a unor fungi comensali și duce la dezvoltarea unor infecții; cele mai frecvente infecții care determină scurgeri anormale din vagin includ vaginoza bacteriană cu Gardnerella vaginalis, infecția cu Candida albicans (asociată cu o secreție brânzoasă), Chlamydia trachomatis sau gonoreea;
  • Menținerea unui tampon intravaginal pentru o perioadă îndelungată de timp;
  • Anumite practici de igienă necorespunzătoare, de exemplu: dușurile intravaginale, utilizarea de săpunuri, detergenți sau loțiuni pe bază de parfum, anumiți lubrifianți sau materiale din componența prezervativelor; toate acestea pot avea efect iritativ asupra mucoasei vaginului și pot determina reacții alergice locale;
  • Boala inflamatorie pelvină – afecțiune datorată ascensionării unor infecții cervico-vaginale către nivelul uterului și trompelor uterine; poate determina scurgeri la femei cu miros neplăcut, dureri abdominale joase și dispareunie (durere în timpul contactului sexual);
  • Tumorile de col uterin sau de vagin pot fi asociate, la rândul lor, cu scurgeri vaginale anormale.

De asemenea, anumiți factori pot determina un risc crescut de apariție a unor scurgeri vaginale anormale:

  • Anumite afecțiuni asociate cu scăderea imunității, precum diabetul zaharat sau infecția cu HIV;
  • Contactele sexuale neprotejate sau cu parteneri multipli;
  • Utilizarea antibioticoterapiei, ce poate deregla microflora locală intravaginală;
  • Medicația contraceptivă orală pe bază de estrogeni;
  • Utilizarea dispozitivelor locale intrauterine (sterilet).

Complicații asociate scurgerilor vaginale anormale

Scurgerile vaginale anormale pot crea complicații prin apariția unor manifestări locale, de tipul:

  • prurit (mâncărimi) la nivelul vaginului și al vulvei;
  • apariția de fisuri la nivelul vulvei, asociate cu usturimi;
  • tumefacție și eritem (înroșire) a zonei vulvare;
  • dispareunie (durere în timpul contactului sexual);
  • durere și disconfort la micțiune (la urinare).

Analize recomandate pentru secreția vaginală

Apariția unor secreții anormale din vagin poate face necesară o vizită la medicul ginecolog. După examenul pelvin, inspecția locală a vaginului și a interiorului acestuia cu ajutorul unui specul, medicul poate recomanda prelevarea secrețiilor de la nivelul vaginului cu ajutorul unui tampon intravaginal. Aceste secreții vor fi trimise mai departe către laborator, pentru a fi analizate din punct de vedere al pH-ului (un pH mai bazic poate fi un indicator al vaginozei bacteriene) și pentru testarea prezenței unor microorganisme asociate infecțiilor cu transmitere sexuală.

De asemenea, examenul microscopic pe lamă al secreției astfel prelevate, numit frotiu, poate evidenția următoarele modificări:

  • prezența în număr crescut a unor celule inflamatorii, caracteristică infecțiilor vaginale;
  • apariția unor celule de tip „clue cells”, care reprezintă indicatori ai vaginozei bacteriene;
  • vizualizarea directă a unor microorganisme, precum parazitul Trichomonas vaginalis sau a ciupercii Candida.

Tratamentul pentru scurgeri vaginale anormale

Tratamentul pentru scurgerile vaginale anormale poate fi diferit, în funcție de cauza acestora. Cel mai adesea, infecțiile vaginale reprezintă sursa acestor secreții anormale, astfel că tratamentul recomandat va fi cel pe bază de antibiotic și va fi țintit asupra agentului cauzator al infecției, în funcție de rezultatele analizei secreției:

  • candidoza vaginală este tratată cu terapie antifungică, ce poate fi de uz local, sub formă de ovule sau cremă, sau de uz oral, sub formă de comprimate;
  • pentru infecția cu Trichomonas sau pentru vaginoza bacteriană medicul va recomanda terapie pe bază de antibiotice și antiprotozoare.

În plus față de tratamentele antibiotice, medicul ginecolog poate prescrie și medicație de tip antihistaminic sau pe bază de corticosteroizi, pentru a diminua durerea, roșeața și mâncărimile ce însoțesc, adesea, secrețiile vaginale anormale.

Măsuri de prevenție pentru secrețiile vaginale anormale

Pentru a evita iritarea zonei vulvo-vaginale și apariția unor secreții vaginale anormale, specialistul recomandă:

  • evitarea practicării dușurilor intravaginale;
  • evitarea utilizării unor produse de igienă de tipul loțiunilor intime, deodorantelor sau tampoanelor ce conțin parfum;
  • evitarea purtării unor haine prea strânse;
  • utilizarea unor măsuri de protecție în timpul contactului sexual, pentru a minimiza riscul de transmitere a unor infecții cu transmitere sexuală;
  • curățarea zonei genitale după toaletă din față în spate, pentru a evita contaminarea vaginului cu bacterii din flora intestinală.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru analiza secrețiilor vaginale, SANADOR asigură acces la analize de laborator performante și la consultații de ginecologie realizate de medici experimentați. În cazul unor secreții vaginale anormale, medicul recomandă investigații suplimentare, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului necesar.

Pentru diagnosticarea precisă a eventualelor infecții sau afecțiuni, laboratoarele SANADOR pun la dispoziția pacientelor analize de laborator avansate, inclusiv examenul microbiologic complex al secreției de col uterin. De asemenea, pacientele beneficiază de testarea Papanicolau esențială pentru depistarea modificărilor celulare anormale la nivelul colului uterin.

Prin aceste servicii integrate, SANADOR asigură un diagnostic complet și un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacientă.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR