Analize și investigații pentru screening cardiovascular
Screeningul cardiovascular presupune efectuarea mai multor teste și investigații pentru evaluarea sănătății inimii și a riscului cardiovascular.
În primul rând, medicul efectuează o anamneză și un examen clinic, pentru a stabili factorii de risc. Acesta poate adresa întrebări cu privire la stilul de viață al pacientului (alimentație, nivel de activitate fizică, fumat, consum de alcool) și la istoricul medical al acestuia.
Datele antropometrice (măsurarea înălțimii și greutății) sunt necesare pentru a calcula indicele de masă corporală (IMC), care reflectă statusul nutrițional (cum ar fi supraponderea și obezitatea). Alături de circumferința abdominală și de caracteristicile compoziției corporale, acestea permit evaluarea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
Printre analizele de screening pentru boli cardiovasculare se numără:
- Profilul lipidic – măsurarea nivelului grăsimilor din sânge (colesterol total, LDL sau „rău”, HDL sau „bun”, trigliceride, lipide totale, colesterol non-HDL);
- Glicemia – metabolismul glucidic alterat și diabetul zaharat netratat sau slab controlat se asociază cu o serie de complicații cardiovasculare serioase;
- Hemoglobina glicată – evaluează controlul glicemic pe termen lung, fiind recomandată pentru diagnosticul diabetului zaharat și monitorizarea răspunsului la tratament;
- Alte teste de sânge – medicul poate recomanda și alte analize, cum ar fi proteina C reactivă, creatinkinaza, fibrinogenul, homocisteina, apoliproteina B, apolipoproteina A1, troponina T. Spre exemplu, proteina C reactivă înalt sensibilă reprezintă un marker de inflamație și poate avea un nivel crescut în caz de ateroscleroză.
Principalele investigații de screening pentru boli cardiovasculare sunt monitorizarea tensiunii arteriale cu ajutorul tensiometrului și electrocardiograma (EKG sau ECG). Aceasta din urmă presupune măsurarea activității electrice a inimii cu ajutorul unor electrozi atașați de piele. Un EKG permite depistarea multor afecțiuni cardiace, de la aritmie până la cardiopatie ischemică și infarct miocardic în desfășurare sau în antecedente.
În cazul anumitor pacienți, cum ar fi cei cu diabet zaharat, medicul poate recomanda și alte investigații de rutină, cum ar fi ecografie cardiacă (ecocardiografie transtoracică). Aceasta furnizează informații cu privire la structura și la funcția inimii.
Alte teste de screening pentru bolile cardiovasculare pot include evaluarea riscului de a dezvolta o boală cardiacă pe baza factorilor de risc prezenți. Spre exemplu, un instrument utilizat frecvent este scorul Framingham, care estimează riscul cardiovascular pe următorii 10 ani. Acesta ia în considerare vârsta, valorile tensiunii arteriale, statusul de fumător, prezența diabetului zaharat, valorile profilului lipidic.
-
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!