Ce este scorul Apgar?

Scorul Apgar sau nota primită la naștere este un indicator al stării de sănătate a nou-născutului imediat după naștere. Acesta se măsoară în primul minut și apoi după cinci minute. Prima notă indică modul în care nou-născutul a trecut prin procesul nașterii, iar cea de-a doua cât de bine se adaptează la viața extrauterină. La Maternitatea SANADOR, pacientele beneficiază de naștere în siguranță, iar nou-născuții care vin pe lume cu probleme de sănătate primesc asistență de specialitate pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală.

Watch on YouTube

Scorul Apgar este utilizat încă din anul 1952 și poartă numele medicului ce l-a descoperit, Virginia Apgar. Acesta evaluează culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și efortul respirator. Rolul notei primite la naștere este de a evalua rapid starea de sănătate a copilului și nevoia ulterioară de manevre de resuscitare la sala de nașteri.

Nota la naștere este adeseori solicitată în cadrul anamnezei făcute de medicul pediatru de-a lungul vieții copilului. De aceea, părinții trebuie să prezinte în mod ideal biletul de externare a copilului din maternitate sau să cunoască aceasta notă.

Cum se calculează nota la naștere?

Medicul neonatolog calculează scorul Apgar tinând cont de cinci parametrii: efortul respirator, frecvența cardiacă, tonusul muscular, reactivitate și culoarea pielii.

Fiecare dintre aceștia poate să primească zero, unul sau două puncte, nota maximă la naștere putând însuma zece puncte. Un parametru normal va fi încadrat în categoria celor două puncte, precum colorația roz a pielii, în timp ce un parametru anormal, precum absența respirației, va primi zero puncte.

Ce măsoară scorul Apgar?

Culoarea pielii este examinată în cadrul stabilirii un scor Apgar. O culoare roz semnifică o oxigenare bună a sângelui și va primi două puncte. Dacă doar extremitățile sunt albastre, iar trunchiul are culoare normală, oxigenarea în periferie se realizează mai greu și copilul va primi un punct. Pentru o culoare cianotică a pielii, albastră (cianoză neonatală), scorul va fi de zero puncte.

În funcție de valoarea frecvenței cardiace, medicul neonatolog poate acorda zero puncte (pentru absența bătăilor inimii), un punct (frecvență cardiacă mai mică de 100 de bătăi/minut) sau două puncte (frecvență cardiacă peste 100 bpm). Nou-născuții au frecvențe cardiace normale mai mari decât adulții, de aproximativ 120-140 bpm.

Dacă nou-născutul este hipoton (moale), atunci va primi o notă la naștere mică, deoarece va fi notat cu zero puncte pentru tonus muscular. Dacă copilul se mișcă viguros, va primi două puncte, iar un punct va fi acordat pentru un tonus muscular scăzut, dar totuși prezent.

Reactivitatea la stimuli este evaluată prin stimulare tactilă ușoară. Dacă aceasta nu produce niciun răspuns, atunci nou-născutul va fi evaluat cu zero puncte. O modificare a grimasei faciale produsă de stimularea tactilă a medicului neonatolog se va nota cu un punct, iar un plâns viguros, activ, va primi două puncte.

Efortul respirator al nou-născutului este evaluat în cadrul stabilirii notei la naștere. Zero puncte este valoarea minimă, dată pentru absența respirației. Dacă frecvența respiratorie este scăzută sau neregulată, se va acorda un punct. Pentru un nou-născut care respiră normal și plânge puternic se vor acorda două puncte.

Valori normale pentru scor Apgar

Deși nota 10 la naștere este cea mai mare pe care copilul complet sănătos o poate primi, un scor Apgar cu valoare de 7 sau mai mult este un indicator bun de prognostic. Mulți copii primesc nota 9 la naștere deoarece extremitățile (mâinile și picioarele) apar cianotice și se colorează mai greu în roz. O altă explicație a notei 9 era dată în trecut de nașterea prin cezariană, însă acum nu mai este un motiv pentru acordarea unui scor Apgar mai mic. Nou născutul colorat normal, ce are o frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi pe minut, ce respiră fără efort, cu tonus muscular bun și care este reactiv va primi nota maximă 10, indiferent de metode de naștere.  

Ce înseamnă o valoare scăzută a scorului Apgar?

Un nou-născut cu un scor mai mic sau egal cu 7 la cinci minute de la naștere va necesita metode suplimentare de resuscitare și ulterior de monitorizare. În general este de așteptat ca un nou-născut prematur să prezinte o notă mai mică la naștere decât un nou-născut la termen. De asemenea, dacă au existat probleme în timpul nașterii sau dacă nașterea s-a efectuat prin operație cezariană, scorul Apgar este de obicei mai mic decât în cazul unei nașteri naturale.

Un scor cuprins între 0 și 3 indică nevoie de asistare a respirației. Copilul este de obicei internat în secția de Terapie Intensivă Neonatală, pentru suport respirator. O notă cuprinsă între 4 și 6 puncte este considerată moderat anormală, iar nou-născutul necesită supraveghere ulterioară.

Dacă scorul Apgar la un minut este mic, căile respiratorii ale nou-născutului sunt întâi curățate prin aspirație, pentru a se asigura permeabilitatea lor. Ulterior, copilul va primi oxigen pe mască și va fi stimulat tactil. Dacă aceste metode non-invazive nu ameliorează starea nou-născutului, pot fi necesare intubarea acestuia sau administrarea de medicamente intravenos.

Limitările scorului Apgar

Scorul Apgar nu este de obicei măsurat după mai mult de 5 minute de la naștere. El nu poate fi utilizat ca un indicator al stării de sănătate viitoare a copilului. Chiar dacă un nou-născut primește o notă mică la naștere, aceasta nu se asociază cu probleme de sănătate în viața de sugar sau copil mai mare.

Nou-născut în incubator, consultat de un medic, la Spitalul Clinic SANADOR:
La Maternitatea SANADOR, nou-născuții primesc cele mai bune îngrijiri medicale.

Nota la naștere nu este influențată de vârsta gestațională (dacă copilul este prematur sau la termen), de greutatea la naștere sau de utilizarea anesteziei în timpul nașterii. De aceea, scorul Apgar este limitat, deoarece un prematur sau un copil cu greutate mică la naștere necesită o atenție suplimentară. Totuși, scorul Apgar rămâne un element de standardizare al stării de sănătate a nou-născutului imediat după naștere, datorită rapidității cu care acesta poate fi stabilit.

De asemenea, o altă limitare a calculării unui scor Apgar este dată de culoare pielii nou-născutului. Icterul neonatal, deși apare după primele 24 de ore de viață, în anumite situații patologice poate să fie prezent de la naștere. Nuanța galbenă, dată de icter, poate influența culoarea pielii observată la prima vedere de către medicul neonatolog.

Nașterea la Maternitatea SANADOR

Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, Spitalul Clinic SANADOR, deține dotări de ultimă generație și o echipă medicală experimentată, care poate asigura toate îngrijirile necesare pentru o naștere în deplină siguranță și confort.

Atunci când nou-născuții primesc un scor Apgar mai mic, ei beneficiază de asistență medicală avansată pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală de categoria I. Secția este dotată cu toată aparatură medicală esențială pentru resuscitarea și monitorizarea bebelușilor cu probleme de sănătate. Micuții primesc o evaluare completă a stării de sănătate, iar echipa medicală va oferi părinților toate informațiile și recomandările necesare pentru îngrijirea unui bebeluș care a primit o notă mai mică la naștere.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR