Scintigrafia whole body după administrare de radioiod

Ce este scintigrafia totală după tratament cu radioiod?

Scintigrafia whole body după administrare de radioiod este o procedură imagistică de medicină nucleară utilizată pentru a examina întregul corp, după ce pacientul a primit tratament cu iod radioactiv. Investigația este realizată după câteva zile de la iodoterapie, pentru a identifica posibile fragmente de țesut tiroidian restante în urma tiroidectomiei. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la scintigrafie totală după tratament cu radioiod efectuată cu echipament SPECT-CT de ultimă generație - Siemens Symbia Intevo Bold.

Iodul radioactiv poate fi folosit pentru a trata hipertiroidismul și unele tipuri de cancer tiroidian. Glanda tiroidă controlează metabolismul și alte procese ale organismului prin hormonii pe care îi produce. Pentru a sintetiza acești hormoni, tiroida are nevoie de iod, pe care îl absoarbe eficient. Astfel, prin scintigrafie totală în urma tratamentului cu iod, medicul poate să identifice rapid și precis urme de țesut tiroidian.

Indicațiile scintigrafiei whole body după iod radioactiv

Scintigrafia totală după iodoterapie poate fi folosită atunci când medicul vrea să afle dacă există resturi de țesut tiroidian rămas în urma operației de îndepărtare a glandei tiroide sau dacă s-a extins cancerul tiroidian în alte zone ale corpului, formând metastaze. Prin urmare, scintigrafia totală după tratament cu radioiod este indicată pentru monitorizarea pacienților cu cancer tiroidian diferențiat (papilar, folicular și cancerul cu celule Hurthle), după administrarea tratamentului.

Examinarea poate fi realizată după o zi sau după o aproximativ săptămână de la tratamentul cu iod, în funcție de indicația medicală stabilită. În timpul investigației pot fi observate la nivelul gâtului resturi de țesut tiroidian, pentru că este foarte dificil ca în timpul intervenției de chirurgie endocrină să fie îndepărtate toate celulele glandei.

Însă, dacă fragmente de țesut care captează iodul radioactiv sunt observate și în alte regiuni ale corpului, atunci poate fi dovada extinderii cancerului tiroidian. Acest tip de scintigrafie arată și dacă există celule tumorale care s-au extins de la nivelul tiroidei la glandele salivare sau în tractul digestiv.

Pregătirea pentru scanare whole body după tratament cu iod radioactiv

Pregătirea pentru scanarea whole body după tratament cu iod radioactiv implică mai multe aspecte. Este esențial ca pacientul să menționeze recentele investigații imagistice, cum ar fi radiografiile sau tomografiile computerizate (CT), intervențiile chirurgicale sau terapiile care au inclus utilizarea de substanțe de contrast iodat în ultimele două luni.

Pacientul trebuie să anunțe dacă urmează tratament cu medicamente sau cu alte produse care conțin iod, dacă folosește suplimentele de vitamine sau medicamente pentru inimă. De asemenea, medicul trebuie să fie informat despre eventualele alergii la iod, la medicamente sau la substanțe anestezice. Femeile trebuie să comunice medicului care efectuează examinarea dacă sunt însărcinate sau dacă alăptează.

Cum se realizează scintigrafia totală cu administrare de radioiod?

Pentru efectuarea scintigrafiei whole body după iodoterapie, pacientul este plasat pe o masă specială de examinare. Aparatul SPECT înregistrează imagini ale întregului corp, mișcându-se în jurul pacientului. Cadrele sunt procesate de un computer, care va oferi apoi reprezentări tridimensionale ale structurilor interne. Durata investigației este cuprinsă între 30 de minute și o oră, procedura este neinvazivă și nedureroasă.

Pacient pe masa de examinare, efectuează o scintigrafie la Centrul Oncologic SANADOR.
La Centrul Oncologic SANADOR, scintigrafia este realizată cu un echipament SPECT-CT de ultimă generație.

Scintigrafia whole body cu SPECT-CT după administrare de radioiod care este o metodă imagistică care combină două tehnici: SPECT și CT. SPECT-ul detectează distribuția și concentrarea iodului radioactiv captat de țesutul tiroidian răspândit în diverse zone ale corpului, în timp ce CT-ul furnizează imagini precise ale structurilor anatomice, precum organele interne și țesuturile adiacente.

Scintigrafia totală după administrare de radioiod la SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la scintigrafie totală după administrare de iod radioactiv efectuată cu un echipament ultraperformant cu SPECT-CT - Siemens Symbia Intevo Bold. Datorită tehnologiei de ultimă generație cu care este dotat acest aparat, doza de radiații la care este expus pacientul este minimă, iar rezultatele sunt obținute rapid și cu mare precizie. Imaginile oferite de acest echipament sunt la o rezoluție superioară, comparativ cu înregistrările furnizate de un aparatele de scintigrafie care nu folosesc SPECT-CT.

Tratamentul cu radioiod I-131, necesar înainte de efectuarea investigației, este administrat în deplină siguranță la Centrul Oncologic SANADOR, pe Secția de Terapie Izotopică, care dispune de saloane dedicate pentru cazarea pacienților care urmează această terapie. Camerele sunt special amenajate, având pereții, ușile și tavanul cu conținut de plumb, astfel încât asigură pentru protecție împotriva radiațiilor. SANADOR asigură managementul integrat, multimodal, al cancerul de tiroidă, printr-o strânsă colaborare între medici cu diferite specializări – endocrinologie, chirurgie endocrină, medicină nucleară, oncologie.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR