Scintigrafia miocardică (cu SPECT-CT)

Ce este scintigrafia miocardică?

Scintigrafia miocardică este o procedură imagistică de medicină nucleară neinvazivă și nedureroasă, care permite evaluarea gradului de perfuzie și a viabilității mușchiului inimii. Investigația se realizează prin injectarea unei substanțe marcate radioactiv (radiotrasor), care ajunge în țesutul miocardic, permițând identificarea zonelor mai slab vascularizate. La SANADOR, pacienții au acces la scintigrafie miocardică de ultimă generație, efectuată cu SPECT-CT, pentru rezultate rapide și de mare acuratețe.

Principalele indicații ale scintigrafiei miocardice sunt excluderea bolii coronariene ischemice, evidențierea ischemiei cardiace și a țesutului nefuncțional după infarctul miocardic. Procedura este recomandată și pentru evaluarea tratamentului, după bypassul aortocoronarian sau după angioplastia cu stent.

Această tehnică permite identificarea ischemiei cardiace, afecțiune care se manifestă prin reducerea aportului de sânge și de substanțe nutritive spre inimă. Atunci când cordul nu primește suficient sânge prin arterele coronare, inima nu își mai poate îndeplini corespunzător funcția de pompă și apar fenomenele de ischemie miocardică. Acestea pot determina semne și simptome precum durere în piept (angină pectorală), respirație dificilă (dispnee), senzație de greață, transpirații sau amețeli.

Cea mai frecventă cauză pentru ischemia miocardică este ateroscleroza, proces care duce la înfundarea progresivă a vaselor de sânge coronariene prin depunerea de grăsime (colesterol). Îngustarea progresivă a vaselor coronariene poate determina obstrucția completă, ceea ce va determina o complicație severă - infarctul miocardic. Astfel, lipsa totală a aportului vascular poate determina necroza (moartea) țesutului miocardic, cu formarea de cicatrici la acel nivel.

Tehnica de scintigrafie cardiacă implică injectarea unei substanțe radioactive, numite radiotrasor, care va fi transportată prin sistemul circulator către țesutul miocardic. După injectare, aria de interes va fi scanată cu ajutorul unei camere gamma, care va detecta din exteriorul corpului energia radioactivă emisă sub forma unor imagini. Ariile de țesut miocardic cu o perfuzie adecvată vor capta mai mult radiotrasor, pe când ariile ischemice sau cicatriciale vor prezenta o captare redusă sau absentă.

Watch on YouTube
  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de scintigrafie cardiacă

Procedura de scintigrafie miocardică de perfuzie poate fi utilizată pentru evaluarea fluxului de sânge către miocard prin arterele coronare, atât în perioadele de repaus, cât și în perioadele de efort. Astfel, există două variante pentru efectuarea procedurii de scintigrafie la inimă:

  • Scintigrafie miocardică de repaus – achiziția imaginilor se efectuează în repaus, fără a fi necesară administrarea unei medicații în prealabil;
  • Scintigrafie miocardică de efort (cunoscută și ca scintigrafie miocardică de stres) – în timpul efortului fizic, fluxul vascular prin arterele coronare trebuie să crească; în cazul pacienților cu boală coronariană ischemică, vasele înfundate de plăcile de aterom nu permit această creștere, ceea ce determină simptomatologia specifică; aceste perioade de stres ridicat pot fi induse farmacologic, prin administrarea unei medicații menite să crească frecvența ritmului cardiac sau prin efectuarea de exercițiu fizic, de exemplu prin pedalarea pe bicicletă sau prin alergarea pe bandă.

În cazul unui pacient sănătos, miocardul va prelua aceeași cantitate de radiotrasor atât în perioada de repaus, cât și după inducecerea stresului miocardic.

Când este indicată scintigrafia miocardică?

Scintigrafia miocardică este indicată atât pentru evaluarea fluxului de sânge către miocard, cât și pentru caracterizarea gradului de viabilitate (de funcționalitate) a acestuia. Astfel, procedura de scintigrafie miocardică poate fi recomandată pacienților care prezintă simptome precum durere în piept (angină) nou instalată sau senzație de constricție toracică manifestată în timpul perioadelor de efort, ceea ce poate indica o posibilă îngustare a vaselor coronariene.

De asemenea, procedura de scintigrafie miocardică poate fi utilă și în cazul pacienților cu boală coronariană diagnosticată, pentru evaluarea impactului hemodinamic pe care ariile de stenoză de la nivelul arterelor coronare îl au asupra pacientului și a riscului de infarct miocardic.

În cazul acestor pacienți, o scintigrafie cardiacă poate evalua extensia tulburărilor de circulație și poate detecta atât ariile de miocard cu o perfuzie scăzută coronariană, cât și pe cele cicatriciale, care au suferit deja un infarct. Astfel, scintigrafia miocardică poate fi deosebit de utilă pentru stabilirea conduitei terapeutice în cazul pacienților cu risc de infarct sau în cazul celor care au suferit deja un infarct miocardic.

Avantajele scintigrafiei miocardice cu SPECT-CT

Tomografia computerizată prin emisia de foton unic sau SPECT-CT (single photon emission computed tomography) este o investigație modernă, non-invazivă și complet nedureroasă, ce îmbină tehnicile funcționale, de medicină nucleară, cu metodele imagistice de tip CT.

Astfel, imaginile care oferă informații asupra modificărilor metabolice, evidențiate prin diferențele de captare a radiotrasorului către țesutul de examinat obținute cu ajutorul camerei gamma a aparatului de SPECT, se suprapun imaginilor structurale ale organului respectiv, obținute cu ajutorul CT-ului. Tehnica de scintigrafie miocardică cu SPECT-CT oferă informații referitoare atât la funcționalitatea organului respectiv, cât și asupra gradului de perfuzie a acestuia prin partea de scintigrafie, pe care le îmbină cu imaginile structurale furnizate de investigația de tip CT. Astfel, această investigație asigură o localizare precisă a leziunilor ischemice cardiace și permite totodată ameliorarea artefactelor imaginii.

Pregătirea pentru scintigrafia la inimă

Pentru efectuarea unui SPECT-CT cardiac este recomandată o minimă pregătire în prealabil, care poate să difere în funcție de pacient. În general, pacienții care urmează să efectueze SPECT-CT la inimă trebuie să evite consumul de cafeină și de substanțe stimulante sau energizante înainte cu cel puțin 12 ore înaintea procedurii. În dimineața efectuării scintigrafiei miocardice de repaus, pacientul poate consuma un mic dejun lejer.

Pacienții care urmează să efectueze scintigrafie miocardică de stres indusă farmacologic nu trebuie să consume alimente cu 12 ore înainte de efectuarea procedurii, în această perioadă fiind permise doar consumul de apă și a medicației de fond. De asemenea, este indicată oprirea administrării de medicamente beta-blocante, care încetinesc ritmul cardiac, cu cel puțin 24 de ore înaintea procedurii.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se realizează o scintigrafie miocardică?

Ambele tipuri de scintigrafie miocardică (de efort și de repaus) presupun injectarea intravenoasă a unui radiotrasor. Acesta va fi preluat de fluxul sanguin și va fi distribuit la nivelul țesutului miocardic în mod proporțional cu aportul vascular coronarian al acestuia. După un interval de timp de la injectare, diferit în funcție de tipul examinării, va începe achiziția imaginilor. Acestea vor fi obținute prin utilizarea unei camere gamma, care se va roti în jurul toracelui pacientului, și vor evidenția distribuția la nivelul țesutului miocardic a radiotrasorului, corespunzătoare fluxului regional de sânge al acestuia.

În cazul scintigrafiei miocardice de efort, stresul va fi simulat prin efectuarea unui exercițiu fizic sau prin injectarea intravenoasă a unei medicații cardiostimulante. Pacientul va efectua efort fizic până la un punct maxim, injecția radiotrasorului fiind administrată cu puțin timp înainte de atingerea acestuia. Ritmul cardiac și tensiunea arterială vor fi monitorizate pe toată durata efectuării de efort fizic, iar punctul maxim de efort va fi determinat pe baza frecvenței cardiace și a vârstei pacientului.

Radionuclidul se va acumula la nivelul celulelor miocardice ale pacientului și va rămâne la acel nivel pentru o perioadă scurtă de timp. Primul set de imagini va fi achiziționat la scurt timp după administrarea radiotrasorului, iar un al doilea set va fi obținut 3-4 ore mai târziu.

Regiunile de miocard care acumulează o cantitate mai mică de trasor radioactiv în perioada de stres comparativ cu perioada de repaus sunt încadrate ca arii de ischemie indusă de efort. În contrast, regiunile de miocard care acumulează mai puțin radiotrasor în ambele seturi de imagini sunt, probabil, arii de țesut cicatricial, cauzate de un infarc miocardic anterior.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Importanța scintigrafiei miocardice pentru diagnosticul afecțiunilor cardiovasculare

Tehnica de scintigrafie miocardică pentru viabilitatea miocardului poate fi utilizată atât pentru diagnosticul unor afecțiuni de tip ischemic, precum și pentru evaluarea gradului de severitate al acestora.

Determinarea viabilității miocardului se referă atât la cuantificarea gradului de cicatrizare al acestuia post-infarct, cât și la evaluarea potențialului de recuperare al acestuia în urma efectuării unor intervenții chirurgicale de revascularizare – bypass aorto-coronarian sau angioplastie coronariană.

În cazul pacienților care au suferit un infarct sever și care necesită un defibrilator implantabil, din cauza riscului crescut de declanșare a unor aritmii cardiace amenințătoare de viață, scintigrafia miocardică poate depista acele zone viabile (funcționale) ale miocardului, la nivelul cărora se pot ancora sondele aparatului, fiind evitate astfel zonele cicatriciale.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ce informații aduce în plus scintigrafia miocardică față de alte investigații indicate în boala coronariană ischemică?

Cea mai importantă indicație pentru efectuarea scintigrafiei miocardice este cuantificarea riscului de infarct miocardic. Acest lucru este deosebit de util în cazul pacienților ce urmează să suporte o operație la inimă și care au un risc crescut de complicații în timpul intervenției.

De asemenea, în urma comparării imaginilor obținute după repaus și după inducerea de stres miocardic, se pot obține informații și asupra localizării afecțiunii ischemice la nivelul arterelor coronare. Acest lucru este util mai ales în cazul pacienților pentru care efectuarea unei coronarografii ar prezenta riscuri multiple, aceasta din urmă fiind o procedură invazivă și mai iradiantă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Scintigrafie miocardică cu SPECT-CT la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la scintigrafie miocardică performantă, cu SPECT-CT, pentru diagnosticul avansat și monitorizarea afecțiunilor cardiovasculare. În funcție de indicația medicală existentă, pacienții beneficiază de scintigrafie cardiacă de repaus sau de efort, pentru viabilitatea miocardică, efectuată cu un echipament de ultimă generație - Siemens Symbia Intevo Bold, disponibil la Centrul Oncologic SANADOR.

Pacient pe masa de examinare, în timpul efectuării unei scintigrafii, la Centrul Oncologic SANADOR.
La SANADOR, scintigrafia miocardică cu SPECT-CT este efectuată cu echipamentul de ultimă generație Siemens Symbia Intevo Bold.

Acest aparat performant asigură imagini de rezoluție superioară, folosind o doză mică de radiții, astfel încât pacientul este supus unui nivel minim de iradiere. În plus, acest echipament este unul deschis, astfel încât investigația poate fi efectuată fără probleme chiar și de către persoanele care suferă de claustrofobie.

În funcție de indicația stabilită, la SANADOR pacienții au acces și la alte investigații imagistive avansate pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare, precum RMN de cord, angio-RM. Acestea pot fi completate și de coronarografie, procedură de cardiologie intervențională efectuată în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din țară dotat cu două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR