Ce este scăderea anormală în greutate?

Scăderea inexplicabilă în greutate apare atunci când o persoană pierde involuntar mai mult de 5% din masa corporală pe parcursul a 6-12 luni – cum ar fi o pierdere de 3,6 kg dintr-o greutate inițială de 72 kg sau o slăbire de 4,5 kg dintr-o greutate inițială de 90 kg. Scăderea anormală în greutate este diferită de scăderea masei corporale intenționată, cu scopul îmbunătățirii sănătății, aspectului fizic sau îndeplinirii anumitor cerințe profesionale ori sportive. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

În general, slăbirea neintenționată are loc de la sine, nefiind cauzată de modificări asupra stilului de viață (cum ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare sau adoptarea unui stil de viață mai activ). Cu alte cuvinte, scăderea ponderală anormală poate apărea în condițiile în care persoana se alimentează la fel și are același nivel de activitate fizică. Totuși, unele cauze patologice ale scăderii nedorite în greutate se asociază cu un apetit redus, ceea ce produce implicit modificări în alimentație. Scăderea în greutate inexplicabilă este un semn posibil a bolii Churg-Strauss în stadii avansate.

O pierdere rapidă în greutate poate fi, de asemenea, un semn de malnutriție protein-calorică. O slăbire involuntară de 5%-10% din greutatea inițială, pe parcursul a 3-6 luni, reprezintă unul dintre criteriile de diagnostic ale malnutriției.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze care pot duce la o pierdere inexplicabilă în greutate

În mod normal, slăbirea are loc atunci când consumul de energie este mai mare decât aportul energetic prin alimentație (organismul consumă mai multe calorii decât primește).

În general, pierderea anormală în greutate în condițiile unei alimentații obișnuite este cauzată de patologii care cresc cheltuielile energetice de bază (metabolismul bazal) sau de cele care induc o stare catabolică (intensificarea proceselor de degradare a substanțelor energetice).

În alte cazuri, pierderea neintenționată în greutate este provocată de afecțiuni medicale asociate cu reducerea apetitului, hemipareză (paralizie pe o parte a corpului), disfagie (dificultăți de înghițire), dificultăți de masticație sau sindroame de malabsorbție intestinală.

Scăderea bruscă în greutate poate fi cauzată de:

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome care pot însoți o scădere anormală în greutate

Depistarea slăbiri neintenționate se face cu ușurință, fie prin cântărire regulată, fie observând că articolele de vestimentație se mai potrivesc. De asemenea, pot apărea modificări la nivelul formei feței.

Manifestările pot varia în funcție de cauza patologică asociată cu pierderea involuntară în greutate. Printre semnele și simptomele posibile se numără:

  • Oboseală și lipsă de energie;
  • Atrofia masei musculare și slăbiciune musculară;
  • Disconfort, dureri sau crampe abdminale;
  • Tulburări digestive și de tranzit intestinal (greață, diaree, constipație, sânge în materii fecale);
  • Amețeli;
  • Tremor, tulburări de ritm cardiac, gușă (umflătură la baza gâtului), iritabilitate, tulburări de dispoziție, tulburări de somn, oboseală – în caz de hipertiroidism;
  • Febră (în caz de infecții);
  • Lipsa apetitului;
  • Tulburări de creștere și dezvoltare, cum ar fi statură mică (în rândul copiilor și adolescenților);
  • Modificări la nivelul pielii (cum ar fi zone hiperpigmentate);
  • Manifestări psihoemoționale, cum ar fi lipsa speranței, tristețe, tulburări de dispoziție – în caz de depresie.

Analize și investigații recomandate în cazul slăbirii involuntare

Slăbirea inexplicabilă este decelată în cadrul consultației, prin anamneză și examen clinic. Medicul va adresa întrebări cu privire la alimentație, nivel de activitate fizică, fluctuații de greutate, antecedente medicale și simptomatologie. Greutatea și compoziția corporală sunt analizate cu ajutorul cântarului și analizorului corporal prin bioimpedanță.

Uneori, scăderea rapidă în greutate este depistată de către specialist la consultația de monitorizare sau pe durata spitalizării. Dacă aceasta nu este asociată cu o cauză evidentă, cum ar fi un traumatism acut sau patologii deja diagnosticate, sunt necesare investigații amănunțite.

În funcție de istoricul medical, simptome și semne clinice, medicul va recomanda o serie de analize și investigații suplimentare pentru a stabili cauzele pierderii inexplicabile în greutate. Acestea pot include:

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale unei pierderi neintenționate în greutate

Pe termen lung, pierderea neintenționată în greutate poate produce deficiențe nutriționale serioase (carență de vitamine și minerale), precum și malnutriție protein-calorică (subnutriție și topirea masei musculare). Acest lucru se asociază cu:

  • Declin funcțional și scăderea calității vieții;
  • Creșterea duratei de spitalizare;
  • Vindecare dificilă a rănilor și leziunilor chirurgicale;
  • Exacerbarea tulburărilor cognitive;
  • Scăderea sistemului imunitar, ceea ce favorizează infecțiile frecvente;
  • Escare de decubit – ulcerații cauzate de presiunea prelungită asupra pielii, cum ar fi în contextul imobilizării la pat.

Alte complicații posibile ale slăbirii bruște în greutate sunt: litiaza biliară („pietre la fiere”), deshidratare și dezechilibre hidroelectrolitice, menstruații neregulate și efecte produse de carențele nutriționale (cum ar fi căderea părului). De asemenea, pot apărea și alte complicații, specifice patologiilor care au cauzat slăbirea involuntară.

Tratamentul necesar pentru scăderea nedorită în greutate

Pierderea anormală în greutate necesită o abordare multidisciplinară. În primul rând, pentru a putea lua din nou în greutate, trebuie tratate afecțiunile care au cauzat slăbirea involuntară.

Unele patologii necesită tratament medicamentos, iar altele tratament chirurgical. În cazul depresiei, anxietății și altor tulburări de sănătate mintală, implicarea psihoterapeutului este esențială.

Medicul specialist  în diabet, nutriție și boli metabolice poate elabora un plan alimentar individualizat care vizează optimizarea aportului nutrițional și creșterea în greutate (în cazul denutriției). Medicul poate recomanda, de asemenea, suplimente alimentare cu vitamine și minerale pentru a reface rezervele unor nutrienți.

În anumite cazuri, atunci când alimentația orală nu este posibilă sau suficientă, singura soluție pentru tratamentul malnutriției rămâne nutriția enterală (pe sondă nazogastrică, gastrostomă sau jejunostomă, soluții enterale orale), parenterală (nutrienți administrați intravenos) sau o combinație între cele două. Aceste tratamente se realizează în spital, sub atenta monitorizare a specialiștilor. 

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații interdisciplinare și de o gamă variată de analize și investigații amănunțite. Astfel, afecțiunile care produc scăderea nedorită în greutate sunt diagnosticate cu precizie, iar specialiștii cu experiență vastă aleg cel mai potrivit tratament. Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziția pacienților investigații imagistice de ultimă generație, inclusiv RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, electromiografie, endoscopie digestivă și SPECT-CT.

Analizele sunt efectuate în Laboratorul SANADOR, care funcționează la cel mai înalt standard de exigență. Atunci când este necesară endoscopia digestivă, aceasta este realizată la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, care oferă servicii de endoscopie diagnostică și terapeutică la nivel internațional.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii experimentați ai SANADOR aleg abordarea terapeutică adecvată. Pacienții au acces la cele mai noi metode de tratament, efectuate de medici cu înaltă pregătire, în deplină siguranță. Cazurile oncologice sunt gestionate de către o comisie multidisciplinară (Tumor Board) în cel mai mare centru integrat de servicii medicale pentru tratamentul cancerului din sistemul privat, Centrul Oncologic SANADOR.

În cazul în care sunt necesare intervenții chirurgicale, acestea sunt efectuate într-un bloc operator ultramodern, conectat la Secția ATI de categoria I – nivelul maxim de competență.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR