Diagnosticarea sarcomului
Diagnosticarea sarcomului necesită mai multe etape. Prima este reprezentată de o anamneză detaliată, adică o discuție deschisă între medic și pacient, care trebuie să urmărească semnele și simptomele prezente, istoricul medical al pacientului, prezența unor factori de risc și inclusiv afecțiunile prezente la rudele de gradul I (părinți, frați, copii).
A doua etapă este examenul fizic, în care medicul analizează posibilele semne clinice, cum sunt nodulii palpabili, dar și starea generală de sănătate, de exemplu prin calcularea indicelui de masă corporală.
A treia etapă constă în examinarea imagistică, folosită atât pentru decelarea prezenței unui sarcom, cât și pentru localizarea posibilelor metastaze. Radiografia este una dintre primele metode folosite, în special pentru suspiciunea unei patologii osoase.
Tomografia computerizată (CT) este o scanare care utilizează același principiu ca radiografia, adică razele X, dar în cantitate mult mai mare, redând astfel o imagine de ansamblu mai detaliată și mai precisă. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) folosește unde magnetice, nu raze X, și este mai folositoare în cazul sarcoamelor de țesut moale. Mai există și alte tipuri de investigații imagistice avansate, cum sunt scintigrafia osoasă sau PET-CT, dar care sunt mai rar folosite în practica curentă.
Ultima etapă, și de altfel cea mai importantă în diagnosticul unui sarcom, este reprezentată de biopsie. Această metodă implică prelevarea unei mostre de țesut din masa tumorală suspectă, procedură care se efectuează diferit, în funcție de localizarea tumorii, de la o simplă puncție cu un ac fin, până la o intervenție chirurgicală. Bucata de țesut recoltată este apoi trimisă la un laborator special, la un medic anatomopatolog, care o prelucrează și o analizează la microscop, pentru a identifica cu exactitate tipul de sarcom.
-
Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent.
Vino la SANADOR!