Ce este sarcina ovariană?

Sarcina ovariană constă în implantarea produsului de concepție la nivelul ovarului. Pentru că nu există spațiu să crească la acest nivel, sarcina nu este una viabilă. În mod normal, ovulul se desprinde de la nivelul ovarului, în timpul procesului denumit ovulație. Acesta călătorește prin trompa uterină, unde este fertilizat de către un spermatozoid. Mișcările din trompă împing ovulul astfel fertilizat către locul normal de implantare, uterul. Vino la SANADOR pentru consultații complete și tratament eficace!

Sarcina ectopică constă în atașarea ovulului fertilizat în alte zone din cavitatea abdominală, în afara uterului, și apare într-un procent de 2% din sarcini. Cel mai frecvent tip de sarcină ectopică este cea tubară (90%), la nivelul trompelor uterine, însă și cea ovariană poate pune importante probleme de diagnostic și tratament. Frecvența sarcinii ovariene este estimată la 1 din 25.000-40.000 de sarcini.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Cauze și factori de risc

Infecțiile cu transmitere sexuală, precum clamidioza, sunt o cauză de infertilitate, dar și un factor de risc pentru a dezvolta sarcini ectopice, precum cele ovariene. Tratamentele de fertilizare in vitro cresc exponențial șansele de a obține o sarcină viabilă, dar și una ectopică. Endometrioza este o afecțiune mult subdiagnosticată la femeile de vârstă fertilă, însă constituie un risc suplimentar de a dezvolta sarcini ovariene. Dacă femeia gravidă a mai prezentat o sarcină ectopică, probabilitatea de a dezvolta din nou acest tip de sarcină este mai mare decât la o femeie fără acest istoric.

Fumatul în sarcină este cunoscut de mult timp ca un factor dăunător asupra fătului, din multe puncte de vedere. De asemenea, fumatul înaintea concepției este un factor de risc pentru a dezvolta o sarcină ovariană. Dispozitivele intrauterine implantate transvaginal au ca scop evitarea unei sarcini nedorite, însă eficiența lor nu este 100%. Atunci când nu reușesc să prevină fertilizarea ovulului de către spermatozoid, șansele de a obține o sarcină ovariană sunt mai mari decât cele ale unei femei fără dispozitiv intrauterin.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă o sarcină ovariană?

Simptomele pot fi ca ale unei sarcinii normale la început – absența menstruației, sensibilitate la nivelul sânilor, greață. Aceste manifestări se datorează secreției de hormon beta-HCG, ceea ce explică și semnul pozitiv al unui test de sarcină efectuat în această situație.

Semnalele de alarmă apar atunci când produsul de concepție începe să crească. Cel mai frecvent, acestea constau în durere abdominală sau pelvină și sângerare vaginală. Acestea se pot însoți de greață și vărsături. Cu cât prezentarea la medic este mai rapidă odată ce aceste simptome apar, cu atât cresc șansele ca ovarul să fie salvat. Dacă sarcina se rupe, sângerarea intraabdominală poate determina scăderea tensiunii arteriale și senzația de amețeală. Această situație reprezintă o urgență medico-chirurgicală.  

Stabilirea diagnosticului

Primul test realizat pentru a diagnostica o sarcină este dozarea beta-HCG-ului din urină (testele cumpărate din farmacie) sau din sânge. Nivelul acestui hormon într-o sarcină cu dezvoltare normală crește exponențial odată ce săptămânile trec. În cadrul sarcinii ovariene, nivelul beta-HCG nu are aceeași evoluție și poate fi unul din semnele paraclinice de alarmă.

Prima ecografie transvaginală va obiectiva lipsa zigotului (a produsului de concepție) de la nivelul uterului. Se vor vizualiza cu atenție ambele trompe și ambele ovare. Diagnosticul sarcinii ovariene este pus pe imaginea ultrasonografică a sarcinii implantate la nivelul unuia dintre ovare.

Odată diagnosticată imagistic sarcina ovariană, se vor căuta semne de sângerare intraabdominale atât imagistic, cât și prin analize de sânge. Operația laparoscopică este utilizată pentru diagnostic în cazurile în care imagistica nu este edificatorie, iar avantajul său constă în realizarea tratamentului în timpul aceleiași operații.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile unei sarcini ovariene

Sarcina ovariană nu este una viabilă. Aceasta va involua spontan sau curativ, prin tratament medical sau chirurgical. Complicația majoră a sarcinii ovariene este reprezentată de ruptura acesteia și sângerare în interiorul abdomenului. Netratată, această acumulare de sânge se poate suprainfecta bacterian. Dacă hemoragia este masivă, poate provoca hipotensiune și pierderea stării de conștiență. Sarcina ovariană poate duce chiar la deces dacă nu este supravegheată și tratată la timp de către medicul ginecolog.

O altă complicație care apare ca urmare a unei sarcini ovariene este infertilitatea. Dacă ovarul este scos de urgență prin operația denumită ooforectomie, șansele de a obține o nouă sarcină viabilă scad.

Opțiunile de tratament

Tratamentul medicamentos este administrat injectabil de către medicul ginecolog. Acesta oprește dezvoltarea sarcinii și eficacitatea sa va fi evaluată prin dozarea hormonală a hormonului sarcinii (beta-HCG). Alegerea acestei metode de tratament necesită colaborare din partea pacientei, deoarece necesită controale suplimentare ulterioare la medicul ginecolog. Deoarece majoritatea sarcinilor ovariene sunt depistate în momentul ruperii, tratamentul cu medicament care oprește dezvoltarea sarcinii nu mai poate fi indicat, deoarece situația constituie o urgență chirurgicală.

Dacă sarcina ovariană este ruptă sau prezintă un risc crescut de rupere, varianta chirurgicală este cea optimă. Operația de urgență poate salva viața pacientei în aceste cazuri. Procedura se realizează laparoscopic și poate presupune rezecția unei părți din ovar sau a întregului ovar.  

Una dintre cele mai importante îngrijorări ale pacientelor ce au suferit o sarcină ovariană este obținerea unei sarcini cu evoluție fiziologică. Acest lucru este posibil, sub supravegherea doctorului ginecolog și prin combaterea factorilor de risc ce pot fi modificați. Astfel, pacientelor li se recomandă măsuri ca renunțarea la fumat sau tratarea infecțiilor cu transmitere sexuală. O perioadă de așteptare de aproximativ trei luni se recomandă între sarcina ectopică ovariană și următoarea sarcină.

Tratamentul sarcinii ovariene la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la consultații și investigații complete, realizate cu echipamente moderne, de către medici ginecologi experimentați. Pacientele care sunt tratate medicamentos beneficiază de terapii moderne și controale regulate, pentru o evoluție corespunzătoare pe termen lung.

Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR asigură intervenție rapidă pentru cazurile de rupere a sarcinii ovariene. Dotat cu 26 linii de gardă, dispecerat propriu și o flotă de ambulanțe echipate complet, CPU SANADOR este la dispoziția pacientelor 24/24, 7 zile din 7. Echipa medicală foarte pregătită și organizarea impecabilă contribuie la asigurarea serviciilor medicale de urgență în cel mai scurt timp. Pacientele cu sarcină ovariană ruptă sunt tratate de chirurgi cu pregătire înaltă, care operează, atunci când este posibil, prin metode minim invazive, astfel încât riscul de complicații să fie minim și pacientele să se recupereze rapid.

Pentru pacientele care se confruntă cu infertilitate în urma unei sarcini ovariene, Centrul FIV SANADOR asigură servicii avansate de reproducere umană asistată, la standarde occidentale. Pacientele beneficiază de investigații complete și proceduri moderne, realizate de specialiști cu experiență dovedită de cariera îndelungată și rezultatele foarte bune.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR