Ce este sarcina molară?
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!
Sarcina molară sau mola hidatiformă este o proliferare de tip benign a celulelor care intră în alcătuirea placentei. Afecțiunea este încadrată în categoria de boli gestaționale trofoblastice, care se dezvoltă din țesutul placentar și care au potențial de metastazare. Deși mola hidatiformă este considerată o proliferare benignă, în rare situații această malformație placentară poate dobândi caractere de malignitate și poate deveni invazivă, fiind mai degrabă considerată o afecțiune premalignă.
Într-o sarcină normală, produsul de concepție format prin fertilizarea ovocitului matern de către spermatozoid se divide în două părți – trofoblast, care va forma placenta și embrioblast, care va forma embrionul. Placenta este un organ temporar bogat vascularizat, atașat de peretele uterin, ce are rolul de a furniza copilului oxigen și substanțe nutritive pe perioada gestației, prin intermediul cordonului ombilical.
Într-o sarcină molară, fuziunea dintre spermatocit și ovocit nu se petrece în mod corespunzător, ceea ce determină formarea unei tumori, în locul unui produs de concepție sănătos. Astfel, în locul dezvoltării placentei, se formează o structură chistică, formată din multiple vezicule asemănătoare boabelor de strugure, structură ce nu permite dezvoltarea și supraviețuirea viitorului embrion. Din fericire, sarcinile molare sunt rare, având o frecvență de sub 1% din totalitatea sarcinilor.