Ce este sănătatea sexuală

Sănătatea sexuală și reproductivă este o componentă esențială a stilului de viață echilibrat și preventiv, fiind asociată atât cu bunăstarea fizică, cât și cu cea psihică. În mod popular, discuțiile despre sexualitate produc adesea sentimente de jenă, ceea ce face ca educația sexuală să fie neglijată. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete de consiliere și îngrijire privind sănătatea sexuală, oferite de medici ginecologi empatici și experimentați.

Sănătatea sexuală are o importanță deosebită pentru starea generală de sănătate a individului și pentru prevenirea unor afecțiuni serioase și nu este limitată numai la vârsta reproductivă. Aceasta nu presupune numai absența unor afecțiuni (cum ar fi bolile cu transmitere sexuală) sau disfuncții, ci și abilitatea de a înțelege responsabilitățile și riscurile legate de practicile sexuale.

La SANADOR, pacienții primesc consiliere pentru probleme de sexualitate și fertilitate de la medici empatici și cu experiență.

Mai mult decât atât, noțiunea de sănătate sexuală face referire la posibilitatea de a avea experiențe sexuale plăcute și în siguranță, fără discriminare, violență sau abuz.

Sănătatea sexuală poate fi influențată de numeroși factori, cum ar fi:

  • Religia, spiritualitatea și cultura;
  • Credințele sau valorile personale;
  • Educația primită în familie;
  • Anturajul și valorile societății;
  • Experiențele personale;
  • Drepturile legale.

Capacitatea de învățare a unor principii corecte de sănătate sexuală și reproductivă este limitată însă de accesul la informații corecte și de mediul social.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Importanța sănătății sexuale pentru starea generală de sănătate

Sănătatea sexuală și reproductivă are un impact puternic asupra calității vieții, influențând atât starea fizică, cât și pe cea psihoemoțională.

În lipsa tratamentului, bolile cu transmitere sexuală pot avea consecințe grave asupra sănătății. Acestea pot favoriza infertilitatea, complicațiile obstetricale (cum ar fi avortul spontan, sarcina ectopică, nașterea unui făt mort), imunodeficiențe severe (în cazul HIV/SIDA), boli neurologice și cardiovasculare. De asemenea, aceste boli pot fi transmise de la mamă la făt în timpul sarcinii, al nașterii și prin alăptare.

În lipsa educației pentru sănătate sexuală și reproductivă, practicile sexuale nepotrivite pot duce, de asemenea, la sarcini nedorite la vârste fragede, cum ar fi în adolescență. În același timp, acestea cresc prevalența avorturilor la cerere și abandonului nou-născutului. 

Comportamentul sexual nepotrivit, violent, are un impact puternic asupra sănătății mintale, cauzând traume emoționale severe. În schimb, practicile sexuale corecte și educația privind reproducerea au ca rezultat bunăstarea fizică și psihoemoțională, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală și a complicațiilor acestora.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Aspecte esențiale pentru sănătate sexuală și reproductivă

Sănătatea sexuală și reproductivă implică următoarele principii:

  • Adoptarea unor măsuri corecte de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală;
  • Alegerea măsurilor potrivite pentru evitarea sarcinilor nedorite;
  • Accesul la informație de calitate, educație și îngrijire medicală privind sănătatea sexuală;
  • Abilitatea de a experimenta plăcere în viața intimă;
  • Abilitatea de a comunica cu partenerului și cu personalului medical despre aspecte privind sănătatea sexuală;
  • Înțelegerea și respectarea drepturilor privind sexualitatea și reproducerea;
  • Înțelegerea sexualității în ansamblul său, dincolo de actul sexual propriu-zis;
  • Gestionarea problemelor de fertilitate și planificarea familială.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Sănătatea sexuală și contracepția

Metodele de contracepție sunt o componentă esențială a sănătății sexuale și cuprind totalitatea măsurilor temporare sau permanente de prevenire a unei sarcini nedorite, cum ar fi:

Alegerea unei metode de contracepție conferă mai multă încredere de sine și siguranță, ceea ce induce o stare de relaxare și îmbunătățește relațiile intime.

Sănătatea sexuală și prevenția bolilor cu transmitere sexuală

Numeroase afecțiuni virale, bacteriene și parazitare pot fi transmise prin contact sexual vaginal, anal și oral, indiferent de orientarea sexuală. Printre acestea se numără:

Utilizarea prezervativului reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, sunt disponibile vaccinuri împotriva unora dintre aceste afecțiuni, cum ar fi împotriva infecției cu HPV (virusul papiloma uman, cauză pentru cancer de col uterin), hepatitelor B și A. Gardasil-9, vaccinul împotriva virusului papiloma uman, este recomandat a fi administrat încă de la vârsta de 9 ani, atât fetelor, cât și băieților. O altă măsură indicată pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cu transmitere sexuală este limitarea partenerilor sexuali.

Bolile cu transmitere sexuală pot fi depistate prin analize de laborator. În cazul persoanelor active sexual, medicul ginecolog recomandă efectuarea periodică a unui pachet de analize pentru depistarea acestor afecțiuni, sub formă de screening. Ele sunt indicate și în alte cazuri, cum ar fi cuplurilor care planifică o sarcină.

Recomandări pentru sănătatea sexuală a femeilor

Pentru menținerea sănătății aparatului genital feminin, sunt recomandate:

  • Vaccinarea împotriva HPV, pentru a reduce riscul de infecție cu HPV și a preveni cancerul de col uterin;
  • Consultație anuală de ginecologie și investigații suplimentare de screening, cum ar fi testul Babeș-Papanicolau și examenul de secreție vaginală. Testul Babeș-Papanicolau este esențial pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase, fiind indicat începând cu vârsta de 21 de ani;
  • Investigarea simptomelor neplăcute, cum ar fi secreții vaginale anormale, menstruații dureroase sau abundente, dispareunie (durere în timpul contactului sexual), durere pelvină, lipsa libiodului, uscăciunea vaginală;
  • Utilizarea metodelor de contracepție adecvate;
  • Respectarea măsurilor de prevenție a bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi utilizarea prezervativului (inclusiv în cazul contactului sexual oral sau anal);
  • Evitarea dușurilor vaginale – vaginul trebuie curățat doar la exterior. Spălarea în interior poate afecta echilibrul florei vaginale și poate favoriza dezvoltarea unor infecții, precum vulvovaginita;
  • Spălarea zonei intime și urinarea după contactul sexual – pentru a preveni infecțiile de tract urinar;
  • Evitarea săpunurilor agresive și parfumurilor în zona intimă – acestea dezechilibrează flora vaginală;
  • Curățarea jucăriilor sexuale după folosire și evitarea utilizării la comun cu alte persoane.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Sfaturi pentru sănătatea sexuală a bărbaților

Pentru sănătatea sexuală și reproductivă a bărbaților, medicul recomandă adoptarea măsurilor de prevenire și tratament pentru disfuncție erectilă, principala problemă de sănătate sexuală masculină.

Acestea includ renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți optime, limitarea consumului excesiv de alcool, gestionarea stresului, creșterea nivelului de activitate fizică, odihna, gestionarea afecțiunilor cardiovasculare și neurologice, tratamentul nivelului redus de testosteron prin terapie de substituție hormonală, tratament medicamentos pentru disfuncția erectilă.

Importanța educației pentru sănătate sexuală

Educația pentru sănătate sexuală este esențială încă din copilărie, atât pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, cât și pentru evitarea sarcinilor nedorite, cum ar fi cele la vârsta adolescenței.

De asemenea, educația sexuală ajută la dezvoltarea unei percepții pozitive cu privire la viața intimă, precum și a capacității de a comunica eficient cu partenerul. În plus, poate ajuta la prevenirea comportamentelor sexuale violente sau abuzive.

La SANADOR, informațiile despre sănătatea sexuală sunt oferite de medici dedicați și comunicativi.

Nu în ultimul rând, aceasta permite înțelegerea funcției de reproducere și a procesului de concepție, ceea ce contribuie la planificarea corectă a sarcinii.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Boli care afectează sănătatea sexuală

Sănătatea sexuală poate fi afectată de numeroase afecțiuni, după cum urmează:

  • Boli cardiovasculare – fluxul de sânge deficitar la nivelul organelor genitale se asociază cu disfuncție erectilă;
  • Depresia, anxietatea și tulburarea de stres posttraumatic – disfuncția erectilă, libidoul redus și lipsa plăcerii sexuale pot fi cauzate de tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia;
  • Dureri cronice (cum ar fi cele cauzate de artroză) – durerea persistentă poate împiedica relaxarea în timpul actului sexual;
  • Diabetul zaharat – acesta poate fi asociat cu o serie de complicații neurologice și cardiovasculare, care pot cauza disfuncție erectilă, ejaculare precoce, scăderea libidoului, uscăciune vaginală, dispareunie (durere în timpul sexului);
  • Tulburări hormonale – dezechilibrele unor hormoni, cum ar fi nivelul scăzut de testosteron, se asociază cu scăderea apetitului sexual;
  • Afecțiuni neurologice (cum ar fi scleroza multiplă, boala Parkinson) – dorința sexuală, plăcerea și orgasmul sunt modulate de către sistemul nervos. De aceea, tulburările neurologice pot cauza tulburări sexuale, cum ar fi disfuncție erectilă;
  • Cancerul – atât afecțiunea în sine, cât și tratamentele specifice pot afecta libidoul, imaginea de sine și plăcerea sexuală;
  • Tulburarea consumului de alcool și alte substanțe – substanțele stimulente afectează funcția nervoasă;
  • Incontinența urinară – în cazul femeilor, presiunea asupra vezicii urinare din timpul sexului poate determina pierderi involuntare de urină. Din cauza sentimentului de jenă, acestea pot evita contactul sexual;
  • Bolile inflamatorii intestinale – acestea cauzează dureri.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Îngrijire și consiliere la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete dedicate educației și îngrijirii sănătății sexuale și reproductive, prin consultații de specialitate în ginecologie, urologie și planificare familială.

Pacienții beneficiază de o îngrijire medicală completă, prin consiliere și sfaturi pentru contracepție, investigații medicale esențiale, cum ar fi Babeș-Papanicolau și genotipare HPV. De asemenea, cuplurile care nu pot obține o sarcină pe cale naturală se pot adresa Centrului FIV SANADOR, pentru consiliere de specialitate și acces la diferite proceduri de fertilizare in vitro.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR