Cum afectează osteoporoza sănătatea orală?

Osteoporoza este o afecțiune frecventă la persoanele în vârstă, în special la femeile care au trecut de menopauză. Această boală duce la demineralizarea țesutului osos și la fragilitatea oaselor, crescând riscul de fracturi. Puține persoane știu însă că această problemă afectează și sănătatea orală, iar unele medicamente administrate ca tratament sunt contraindicate în cazul unor proceduri stomatologice. Singura soluție pentru a gestiona corect situația este o evaluare integrată a stării de sănătate, prin consult medical multidisciplinar.

Astfel, persoanele cu risc de osteoporoză sau care au fost deja diagnosticate cu această afecțiune trebuie să se adreseze unui centru medical care asigură servicii integrate. Într-un astfel de centru, consultația de endocrinologie sau de reumatologie poate fi urmată de un consult de stomatologie, fără să fie necesară deplasarea la o altă clinică.

Efectele osteoporozei asupra danturii

Osteoporoza și forma incipientă – osteopenia – se manifestă prin pierderea densității osoase, iar acest fenomen poate să apară inclusiv la oasele maxilare, care devin mai fragile. În timp, sunt afectate rădăcinile dentare, dinții devin mobili și crește riscul de edentație, prin căderea dinților.

O situație aparte o constituie tratamentul cu bifosfonați, care este recomandat deseori în cazul osteoporozei. Bifosfonații întăresc oasele și previn fracturile, dar cresc riscul apariției unei complicații severe, deși rar întâlnită – osteonecroza de mandibulă, adică moartea țesutului osos. Această problemă poate să apară la persoanele care urmează tratament cu bifosfonați și care au trecut prin proceduri stomatologice, de exemplu o extracție dentară, un implant dentar sau o altă intervenție de chirurgie dento-alveolară.

Pentru a preveni acest risc, este esențial ca, înainte de începerea tratamentului pentru osteoporoză, pacienții să-și rezolve toate problemele stomatologice. De aceea, este foarte importantă comunicarea dintre medicul stomatolog și reumatologul care stabilește diagnosticul prin osteodensitometrie DEXA și recomandă tratamentul necesar.

Îngrijirea orală la persoanele cu osteoporoză

Persoanele diagnosticate cu această afecțiune ar trebui să acorde mai multă atenție sănătății orale. Pe lângă respectarea cu strictețe a regulilor de igienă orală, sunt indicate consulturi stomatologice periodice, în funcție de recomandarea medicului dentist, urmate de proceduri de profilaxie dentară – detartraj și periaj profesional.

În acest fel, scade semnificativ riscul apariției unor probleme dentare, precum carii, gingivită sau chiar parodontoză, care necesită proceduri stomatologice mai complexe. Respectarea unei diete echilibrate, cu renunțarea la dulciuri și la sucuri acidulate și eliminarea fumatului, sunt alte măsuri ușor de aplicat, cu efect benefic asupra sănătății orale.

Îngrijirea orală nu trebuie limitată la periajul dentar de două ori pe zi. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este indicată folosirea aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură, în funcție de recomandarea medicului dentist.

Proceduri stomatologice la persoanele cu osteoporoză

Este foarte important ca persoanele care suferă de osteoporoză să discute cu medicul dentist despre tratamentul urmat pentru această afecțiune. Comunicarea este esențială, pentru că pot exista riscuri sau chiar contraindicații în efectuarea unor proceduri stomatologice.

De exemplu, în cazul unei osteoporoze severe, osul maxilarului poate fi prea fragil pentru a susține un implant dentar. În plus, vindecarea după o extracție dentară poate fi mult mai dificilă în cazul persoanelor cu demineralizare osoasă. Astfel, medicul stomatolog stabilește planul terapeutic potrivit pentru fiecare pacient în parte, în funcție de afecțiunile asociate.

„Acesta boala influențează inclusiv oasele maxilare și implicit procesul de vindecare în urma unei intervenții. Cu toate acestea, putem găsi soluții de înlocuire a dinților lipsa cu implanturi dentare inclusiv pentru pacienții cu osteoporoza. Sunt necesare investigații amănunțite, cum ar fi osteodensitometria, precum și alegerea unor implanturi cu spire speciale, care să ne asigure o bună stabilitate și integrare în os. Sunt și cazuri în care inserarea implanturilor dentare trebuie amânată”, explică dr. Răzvan Bărbulescu, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială.

Dacă pacientului i s-a administrat medicație din gama bifosfonaților, este recomandat să așteptăm chiar până la un an de la încetarea tratamentului, pentru evitarea complicațiilor și obținerea unui rezultat predictibil. Pentru o planificare corectă a fiecărui caz, este necesară o bună comunicare cu medicul specialist curant, pentru a rezolva problemele dentare înainte de administrarea unui tratament cu bifosfonați. Amânarea tratamentului pentru osteoporoză nu va afecta pacientul, deoarece indiferent de probleme dentare avute, putem reda sănătatea orală cât mai rapid. dr. Răzvan Bărbulescu, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială.

Dr. Răzvan Bărbulescu, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială, este absolvent al Facultății de Medicină Dentară și al Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila" București, cu specializare în Chirurgie orală și maxilo-facială. Medic dedicat și foarte comunicativ, Dr. Răzvan Bărbulescu le asigură pacienților tratamente stomatologice avansate, minim invazive ori de câte ori acest lucru este posibil, fiind unul dintre primii chirurgi din România care a folosit laserul în practica stomatologică.

Dr. Răzvan Bărbulescu, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială la Clinica de Stomatologie SANADOR.
Dr. Răzvan Bărbulescu, medic specialist chirurgie orală și maxilo-facială la Clinica de Stomatologie SANADOR.

Sunt și situații în care dentistul este cel care descoperă semnele ce pot indica osteoporoza, în timpul consultației. Acesta poate observa o retracție gingivală care nu este provocată de gingivită sau mobilitatea unor dinți aparent sănătoși. O radiografie dentară oferă informații suplimentare în aceste sens, pentru că arată starea oaselor maxilare și eventuale demineralizări.

Prin urmare, nu doar medicul endocrinolog sau reumatolog poate trimite pacientul cu osteoporoză la stomatolog, ci există și situații inverse, în care dentistul poate recomanda un consult de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului, prin analiză DXA. De aceea, alegerea unui centru medical care poate oferi toate aceste servicii într-un singur loc este cea mai bună soluție.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Medicină integrată la SANADOR

SANADOR oferă acces pacienților la servicii medicale performante, printr-o abordare multidisciplinară, care permite o evaluare completă a stării de sănătate, într-un singur centru medical. La Clinica SANADOR Victoriei, corp A, pacienții beneficiază de consultații de reumatologie și de endocrinologie pentru diagnosticul și monitorizarea osteoporozei, asigurate de medici dedicați și foarte experimentați.

Aici este disponibil și echipamentul de ultimă generație Lunar iDXA, care măsoară densitatea osoasă printr-o metodă nouă, mult mai precisă, folosind un detector digital direct și fascicul de raze X tip „evantai întors”. În acest fel, pacienții sunt evaluați mai rapid, iar doza de radiații la care sunt expuși este redusă. În funcție de indicația medicală stabilită individualizat, pacienții au acces și la alte investigații imagistice și la analize de laborator, în oricare dintre clinicile SANADOR sau la Spitalul Clinic SANADOR.

La etajul 5 al Clinicii SANADOR Victoriei, corp A, funcționează Clinica de Stomatologie SANADOR, care oferă servicii complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor dentare și gingivale. Pacienții beneficiază de consultații de specialitate realizate de medici comunicativi și foarte bine pregătiți, de radiografii dentare și de toate procedurile stomatologice necesare, de la profilaxie și estetică dentară, până la implanturi dentare și ortodonție.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR