Demarată în luna decembrie 2022, campania națională Avem același sânge! este inițiată de televiziunea Digi24, in parteneriat cu Centrele de Transfuzii Județene și cu autoritățile județene și locale din întreaga țară, și este susținută de SANADOR. Obiectivul campaniei este să atragă atenția asupra numărului scăzut de donatori din România și să sublinieze necesitatea urgentă de a ieși din criza de sânge în care ne aflăm. Prin urmare, campania își propune să mărească numărul de donatori și, implicit, să salveze vieți omenești.
Asocierea SANADOR cu acest proiect și susținerea demersului Digi24 și a Autorităților de Transfuzii reprezintă un pas firesc, având în vedere că salvarea de vieți omenești este pentru noi o misiune asumată încă din prima zi de activitate. În plus, intervențiile chirurgicale complexe care au loc frecvent în cadrul Spitalului Clinic SANADOR necesită transfuzii de sânge și, nu de puține ori, ne-am confruntat și noi cu această criză a lipsei de sânge.
Un număr extrem de mic de români se prezintă la Centrele de Transfuzii de Sânge pentru a dona, procentul de donatori de aproximativ 2% din populația țării fiind insuficient pentru a acoperi nevoia de sânge din România. Sângele donat reprezintă, de multe ori, diferența între viață și moarte pentru pacientul ajuns la CPU (Compartimentul de Primiri Urgențe), de regulă, acesta având nevoie pe loc de efectuarea transfuziei pentru a-i fi salvată viața. Sunt frecvente cazurile în care intervenții chirurgicale sunt amânate și pacienții obligați să aștepte apariția unui donator, motivele fiind lipsa de pungi cu sânge din spitale și din Centrele de Transfuzii județene și locale.
Cazurile urgente, care pun viața pacientului în pericol și care nu mai suportă amânare, sunt operate apelând la pungi de sânge „împrumutate”, solicitate din alte județe (lăsând acele Centre de Transfuzii descoperite din acest punct de vedere) sau apelând la rudele, prietenii și colegii pacientului pentru donare urgentă de sânge. Deși în mod normal donarea de sânge trebuie făcută pentru aceeași grupă de sânge cu cea a pacientului, situația este atât de disperată în România, încât Centrele de Transfuzii acceptă donatori cu orice grupă de sânge pentru operarea pacienților în stare critică, pentru acoperirea ulterioară a deficitului general, de la toate grupele de sânge.
În cadrul unei statistici recente, România apare pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge din Europa, foarte mulți români refuzând să doneze sânge din cauza fricii de ace, a presupusei dureri resimțite sau a informațiilor limitate pe care le au despre acest proces. Donarea de sânge poate să însemne salvarea unei vieți, ceea ce face din fiecare dintre noi un salvator, alături de alte beneficii precum o zi liberă plătită de la locul de muncă, gratuitate pentru o lună pentru transportul în comun și obținerea unui voucher de cumpărături.
Lipsa sângelui din Centrele de Transfuzii este resimțită zilnic de medici, iar aceasta se acutizează pe perioada verii, în special în perioada concediilor când numărul donatorilor scade dramatic. Iar stațiunile cele mai vizitate, de la mare și de la munte, sunt pline de turisti, și inevitabil se înregistrează cazuri în care aceștia au nevoie de intervenție medicală, inclusiv de sânge donat.
Ca parte a acestui proiect, atragem și noi, SANADOR, atenția asupra importanței donării de sânge de către români. Susținem acțiunile ce au ca scop conștientizarea importanței donării repetate de sânge, creșterea numărului de donatori și implicit salvarea de vieți omenești.
La SANADOR, fiecare pacient este cel mai important și pentru fiecare caz pe care îl avem ne implicăm cu același devotament, profesionalism și pasiune care ne caracterizează activitatea zilnică. Și pentru că frecvent în cadrul SANADOR ajung cazuri medicale complexe, care necesită implicare multidisciplinară și echipe medicale cu vastă experiență în activitatea desfășurată, ne-am diversificat constant portofoliul de servicii medicale oferite, dispunând în acest moment de cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, serviciu propriu de ambulanțe, Centrul Oncologic SANADOR și clinici aflate în punctele-cheie din București.