Analize și investigații pentru diagnostic
Diagnosticul poate fi stabilit de medicul ginecolog. Consultația începe cu o anamneză, în cursul căreia medicul dorește să cunoască simptomele care au adus pacienta la el, metoda/metodele de contracepție folosite și antecedentele ginecologice.
Urmează apoi examenul clinic, în cadrul căruia, în timpul palpării, se poate decela durere pelvină sau la nivelul abdomenul inferior. Urmează examinarea cu valve, unde medicul observă secrețiile vaginale specifice, din care recoltează probe, care sunt trimise la laborator, unde se va identifica agentul patogen. Medicul poate recomanda și efectuarea unor analize de sânge și de urină, pentru a identifica alți germeni sau infecții asociate, precum infecțiile urinare.
Metoda imagistică recomandată pentru diagnostic este ecografia transvaginală, care constă în introducerea în vagin a unei sonde subțiri speciale, prin care medicul poate să examineze organele reproductive interne.
Există și situații severe, mai rare, când este nevoie să se efectueze o laparoscopie exploratorie. Aceasta este o intervenție chirurgicală minoră, realizată prin intermediul a două incizii mici, prin care medicul introduce o cameră video, pentru a examina mai îndeaproape organele afectate și pentru a preleva probe. Este o metodă utilizată în situațiile în care diagnosticul nu este clar și se suspectează și alte patologii care pun viața în pericol (ex. apendicită).