Ce este salpingita cronică?

Salpingita cronică este o afecțiune ginecologică manifestată prin inflamația trompelor uterine, în urma unui puseu provocat de o infecție. Spre deosebire de forma acută, salpingita cronică durează mai mult și provoacă mai puține semne și simptome, dar nu trebuie neglijată, pentru că poate duce la complicații severe. Afecțiunea este întâlnită mai frecvent la femeile între 16-25 de ani și apare de cele mai multe ori în urma infecțiilor cu transmitere sexuală, netratate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnostic. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Inflamația trompelor uterine apare secundar unei infecții cu patogeni precum Chlamydia trachomatis (clamidioză) și Neisseria gonorrhea. Alte microorganisme implicate mai rar sunt Mycoplasma genitalium, anumiți streptococi și stafilococi prezenți în mod normal în flora vaginală, dar care provoacă infecții din cauza unui sistem imun suprimat sau a unui dezechilibru hormonal. Acești patogeni trec de cervix și endometru și ajung în trompele uterine, unde determină infecția.

Factorii de risc sunt pentru salpingita cronică sunt:

  • Parteneri sexuali multipli,
  • Contactul sexual fără prezervativ,
  • Începerea timpurie a vieții sexuale,
  • Alte infecții cu transmitere sexuală,
  • Dispozitivele intrauterine, precum steriletul,
  • Modificările hormonale datorate ciclului menstrual,
  • Menstruația retrogradă,
  • Nașteri sau avorturi (chiuretajele uterine),
  • Histeroscopii sau biopsii endometriale.

Cum se manifestă salpingita cronică?

Multe cazuri de salpingită cronică sunt asimptomatice. Atunci când apar simptomele, ele pot să includă:

  • Durere pelvină în timpul ovulației și menstruației,
  • Durere abdominală,
  • Durere lombară,
  • Sângerări anormale între menstruații  (metroragie),
  • Schimbarea culorii și mirosului secrețiilor vaginale,
  • Greață și vărsături,
  • Febră,
  • Dispareunie (durere resimțită în timpul actului sexual),
  • Urinări frecvente.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Analize și investigații pentru diagnostic

Diagnosticul poate fi stabilit de medicul ginecolog. Consultația începe cu o anamneză, în cursul căreia medicul dorește să cunoască simptomele care au adus pacienta la el, metoda/metodele de contracepție folosite și antecedentele ginecologice.

Urmează apoi examenul clinic, în cadrul căruia, în timpul palpării, se poate decela durere pelvină sau la nivelul abdomenul inferior. Urmează examinarea cu valve, unde medicul observă secrețiile vaginale specifice, din care recoltează probe, care sunt trimise la laborator, unde se va identifica agentul patogen. Medicul poate recomanda și efectuarea unor analize de sânge și de urină, pentru a identifica alți germeni sau infecții asociate, precum infecțiile urinare.

Metoda imagistică recomandată pentru diagnostic este ecografia transvaginală, care constă în introducerea în vagin a unei sonde subțiri speciale, prin care medicul poate să examineze organele reproductive interne.

Există și situații severe, mai rare, când este nevoie să se efectueze o laparoscopie exploratorie. Aceasta este o intervenție chirurgicală minoră, realizată prin intermediul a două incizii mici, prin care medicul introduce o cameră video, pentru a examina mai îndeaproape organele afectate și pentru a preleva probe. Este o metodă utilizată în situațiile în care diagnosticul nu este clar și se suspectează și alte patologii care pun viața în pericol (ex. apendicită).

Complicațiile salpingitei cronice

Netratată, salpingita cronică poate duce la apariția multor complicații, care pot afecta calitatea vieții pacientei și pot duce chiar la infertilitate:

  • Durere pelvină cronică și durere abdominală cronică, simptome care pot duce la alte probleme de sănătate, precum depresie sau insomnie. De obicei, managementul durerii se realizează cu medicație antalgică.
  • Infecții ale organelor învecinate (ovare, uter sau organe pelvine).
  • Abces tubo-ovarian - o colecție de puroi la nivelul trompei uterine sau a ovarului, care se manifestă prin durere de intensitate foarte mare, febră, scurgeri vaginale purulente și septicemie. Abcesul se detectează la palpare sau ecografic. În funcție de dimensiune, poate răspunde la tratamentul antibiotic, însă, dacă este mare și tratamentul medicamentos nu mai este eficient, se poate drena în timpul unei puncții ghidate ecografic sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală (laparoscopică sau clasică), în care să se îndepărteze ovarul sau trompa afectată.
  • Risc crescut de sarcină extrauterină.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Salpingita cronică și infertilitatea

Din cauza infecției și inflamației de la nivelul trompelor uterine, apar țesut cicatrizat și zone în care pereții trompelor uterine sunt lipiți între ei. Ca urmare, permeabilitatea trompelor scade și întâlnirea ovulului cu spermatozoizii devine foarte dificilă sau imposibilă, provocând infertilitate. În aceste situații, se poate încerca un tratament chirurgical. Dacă acesta nu reușește, o altă opțiune este FIV (fertilizarea in vitro), care presupune recoltarea ovulului din ovarul mamei, fertilizarea în laborator cu spermatozoizi de la tată și implantarea embrionului format în uterul mamei.

Tratamentul recomandat

Tratamentul salpingitei cronice variază în funcție de severitatea infecției. În cazurile ușoare, tratamentul recomandat este antibioterapia orală timp de 14 zile. Administrarea intravenoasă a antibioticelor este rezervată cazurilor severe. Tratamentul cu antibiotice este eficient în aproximativ 85% din cazuri. Este deosebit de important să fie tratat și partenerul sexual al pacientei, pe durata tratamentului să fie practicată abstinența sexuală.

Dacă infecția a determinat deja complicații, atunci cel mai probabil sunt necesare și diferite proceduri, precum drenajul cu ac fin sub control ecografic sau chiar operații de reconstrucție a zonelor cicatriceale, pentru a evita infertilitatea.

Cum poate fi prevenită salpingita cronică?

Prevenția salpingitei cronice poate fi realizată evitând situațiile care fac posibilă infectarea cu germenii incriminați. Astfel, sunt recomandate folosirea prezervativului în timpul contactelor sexuale cu parteneri noi, controale ginecologice regulate, tratarea la timp a infecțiilor genitale și modificări ale stilului de viață, care să întărească sistemul imunitar și să crească rezistența organismului la infecții.

Diagnosticul și tratamentul salpingitei cronice la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la consultații ginecologice realizate de medici bine pregătiți profesional, care vor recomanda toate analizele și investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticul afecțiunilor cu transmitere sexuală. Tratamentul va fi întotdeauna personalizat, ținându-se cont de severitatea simptomelor și de starea generală de sănătate a fiecărei paciente.

Dacă este necesară o intervenție chirurgicală pentru complicațiile provocate de salpingita cronică, aceasta se poate realiza în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR. Ori de câte ori este posibil, tratamentul chirurgical se va realiza prin proceduri minim invazive, cum sunt laparoscopia sau chirurgia robotică ginecologică. În acest fel, pacienta se va recupera mai repede, cicatricile vor fi de mici dimensiuni, iar riscul de complicații redus.

În cazurile în care salpingita cronică a provocat infertilitate, iar tratamentele urmate nu au efectul dorit, pacientele pot beneficia de diferite proceduri de fertilizare in vitro la Centrul FIV SANADOR, în urma unei consultații asigurate de un medic supraspecializat în reproducere umană asistată medical și a unui set complet de analize și investigații pentru FIV, la indicația specialistului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR