Infecția cu Salmonella (salmoneloza)

Ce este infecția cu salmonella

Infecția cu Salmonella, cunoscută și sub numele de salmoneloză, este o infecție bacteriană frecventă, care afectează tractul intestinal. Programează o consultație la SANADOR de la primele manifestări care pot indica infecție cu Salmonella!

Bacteriile din genul Salmonella sunt bacterii Gram-negative din familia mai largă Enterobacteriaceae. Există două specii de Salmonella, dar acestea au subspecii și variante serologice diferite, dintre care mai multe pot cauza îmbolnăviri, unele foarte grave.

Salmonella trăiește în intestinul animalelor și oamenilor, fiind eliminată prin materiile fecale. La oameni, infecția survine deseori prin consumul de apă și alimente contaminate.

Infecția se manifestă prin diaree, febră și crampe abdominale. În general, semnele și simptomele dispar în câteva zile, fără tratament specific. Cu toate acestea, în unele situații, diareea persistentă poate duce la deshidratare severă, necesitând asistență medicală imediată. Există, de asemenea, riscul ca infecția să se răspândească dincolo de intestine, ceea ce poate da complicații grave, ce pun viața în pericol.

De aceea, este foarte important ca, de îndată ce apar manifestările clinice, pacientul să se prezinte la medicului de familie sau la un medic specialist (gastroenterolog, internist sau urgentist), în funcție de severitatea manifestărilor clinice, pentru stabilirea tratamentului potrivit.

Cauze și factori de risc pentru infecția cu Salmonella

Diversele tulpini de Salmonella pot fi prezente în intestinele oamenilor, animalelor și păsărilor, iar infecțiile cu Salmonella la oameni apar în principal prin consumul de alimente sau de apă contaminate cu fecale.

Sursele cele mai comune de contaminare includ carnea insuficient gătită a păsărilor și fructele de mare. Carnea poate fi contaminată în timpul procesului de sacrificiu, iar fructele de mare pot fi infectate dacă sunt recoltate din apă poluată. Ouăle crude sau insuficient gătite reprezintă, de asemenea, o sursă obișnuită de risc. Chiar dacă coaja oului poate oferi o anumită protecție împotriva contaminării, există situații în care ouăle produse de păsări infectate conțin Salmonella înaintea formării cojii. Prin urmare, ouăle crude folosite în preparate casnice, cum ar fi maioneza sau sosul olandez, pot contamina aceste preparate și pot duce la infecție.

De asemenea, consumul de lapte nefiert sau nepasteurizat poate provoca infecție, deoarece doar prin fierbere sau pasteurizare se distrug multe bacterii, inclusiv Salmonella. Consumul de fructe de mare și legume și fructe crude, în special cele importate, care au fost spălate cu apă contaminată cu Salmonella, poate, de asemenea, provoca salmoneloză.

Contaminarea apare adesea în bucătărie, dacă persoanele care prepară mâncarea nu se spală pe mâini după utilizarea toaletei, schimbarea unui scutec ori după ce au atins alimente crude.

  • Ouăle crude, carnea de pui și fructele de mare contaminate pot da infecție cu salmonella! Programează-te la SANADOR pentru un tratament prompt și adecvat!

De asemenea, animalele de companie contaminate, în special păsările și reptilele, pot purta Salmonella pe pene, piele și în fecale.

Carnea preparată insuficient poate provoca salmoneloză.

Există și factori care cresc riscul de infecție cu Salmonella, cum ar fi problemele de sănătate care scad imunitatea organismului și rezistența la infecții în general. Tipurile de Salmonella care cauzează febra tifoidă sunt mai frecvente în țările în curs de dezvoltare, unde igiena poate fi problematică.

Interacțiunea cu animalele, având în vedere că unele pot fi infectate cu această bacterie, și problemele care afectează sistemul imunitar, cum ar fi consumul de antiacide, care reduc aciditatea stomacului și favorizează supraviețuirea bacteriilor, pot crește, de asemenea, riscul de infecție cu Salmonella.

Printre alți factori care pot favoriza apariția acestei infecții se mai numără: utilizarea recentă a antibioticelor, care distrug bacteriile „bune” din intestine, bolile care afectează sistemul imunitar, hepatita, siclemia, anumite boli infecțioase (malaria) și anumite tratamente medicamentoase (cum sunt cele indicate în astmul bronșic sau diabetul zaharat).

Semnele și simptomele infecției cu Salmonella

Perioada de incubație, adică intervalul de timp care trece între expunere și declanșarea simptomelor, poate fi de la 6 ore până la 6 zile. Adesea, la persoanele care au infecție cu Salmonella, semnele și simptomele pot dura de la câteva zile la o săptămână și pot include:

Anumite tulpini de Salmonella produc febră tifoidă, o boală uneori mortală, însă care este mai întâlnită în țările în curs de dezvoltare.

  • În cazul unor simptome severe, cere ajutor medical de urgență! SANADOR este singurul spital privat din București care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe! 021.9699!

Cum este diagnosticată salmoneloza

Consultul pacientului începe printr-o examinare atentă și o anamneză corect efectuată. Apoi, medicul va recomanda efectuarea unor analize de laborator, pentru identificarea agentului infecțios al tractului intestinal. Astfel, pacientul va efectua un examen complet al materiilor fecale (coprocitogramă, coprocultură, coprocultură extinsă și examen coproparazitologic), precum și analize de sânge și urină.

Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine în cazul infecției cu Salmonella sunt necesare analize de laborator.

Complicațiile infecției cu Salmonella

De regulă, salmoneloza nu pune în pericol viața pacientului. Cu toate acestea, poate apărea o toxiinfecție alimentară provocată de Salmonella mai ales sugarii sau copiii mici, care pot dezvolta unele complicații, moment în care se impune un consult de gastroenterologie pediatrică.

La fel de sensibili la o astfel de infecție sunt și vârstnicii, dar și cei care au trecut printr-un transplant, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

  • Salmoneloza poate duce la complicații severe. Mergi la medic de la primele semne de alarmă!

Printre complicațiile care pot surveni se numără deshidratarea, cu toată pleiada de semnale de avertizare – urină închisă la culoare, uscăciunea limbii sau a gurii, ochi înfundați, oboseală, iritabilitate, confuzie. De asemenea, pot să apară infecții urinare, meningită, endocardită sau osteomielită, iar răspândirea bacteriei în organism poate afecta inclusiv pereții vaselor de sânge sau poate provoca artrită reactivă (sindrom Reiter).

Cum se tratează infecția cu Salmonella?

Majoritatea pacienților se recuperează în câteva zile, până la o săptămână, fără un tratament specific. Prevenirea deshidratării, prin aport adecvat de lichide, poate ajuta un pacient cu salmoneloză. Însă, dacă deshidratarea este severă, atunci poate fi necesară asistența medicală de urgență, pentru administrarea de fluide intravenos. 

Tratamentul medicamentos recomandat de specialist poate include antidiareice, care pot ajuta la ameliorarea crampelor abdominale, dar și antibiotice administrate țintit, în funcție de rezultatele furnizate de antibiogramă, pentru a elimina bacteriile care au generat infecția.

Însă antibioterapia nu este utilă în toate cazurile de infecție cu Salmonella, existând și situații în care pot prelungi boala sau predispune la recăderi. De aceea, singurul în măsură să decidă care este cel mai bun tratament este medicul specialist, pentru că automedicația poate agrava boala sau prelungi suferința.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR