Ce este șalazionul

Șalazionul sau chalazionul este o leziune inflamatorie, benignă, la nivelul pleoapei, de forma unei umflături roșii, sensibilă la atingere și nedureroasă, apărute din cauza obstrucției glandelor sebacee răspunzătoare de lubrifierea ochilor. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de oftalmologie complete, de investigații avansate și de tratament individualizat.

Această leziune mai este denumită chist de pleoapă sau chist meibomian. Din cauza manifestărilor similare, afecțiunea poate fi confundată cu alte tipuri de afecțiuni oculare, cum ar fi ulciorul la ochi. Ele sunt însă distincte și au metode de tratament diferite.

Chalazionul nu este o afecțiune îngrijorătoare, însă necesită un tratament potrivit, pentru a facilita vindecarea rapidă și a preveni complicațiile. Șalazionul pe pleoapa inferioară este mai rar întâlnit, apărând mai frecvent sub forma unui chist pe pleoapa superioară.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

De ce apare șalazionul

Șalazionul apare atunci când glandele sebacee care lubrifiază ochiul (glandele meibomiene) blochează și încep acumularea de secreție în exces, ceea ce produce inflamație. Scurgerile de fluid colectate în țesuturile vecine duc la dezvoltarea unei formațiuni. 

Chistul la ochi apare mai frecvent la adulți, în special la persoanele cu vârstă între 30-50 de ani, și afectează în mod egal femeile și bărbații. Șalazionul la copii este, în schimb, rar întâlnit.

Printre factorii de risc pentru șalazion sunt:

  • Istoricul medical personal de șalazion – afecțiunea poate fi recurentă;
  • Blefarită cronică (inflamația pleoapei);
  • Dermatita seboreică, acnee rozacee sau alte afecțiuni dermatologice.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă un chalazion

Șalazionul are aspectul unei umflături roșii la nivelul pleoapei, sensibile la atingere, care crește progresiv în volum. În general, este localizat pe pleoapa superioară. Rar, afecțiunea poate cauza inflamația întregii pleoape.

Chistul la ochi poate produce o iritație ușoară a ochiului, cauzând lăcrimare excesivă. De asemenea, dacă acesta crește mult în volum, pune presiune pe globul ocular, cauzând disconfort și vedere încețoșată.

Șalazionul nu este dureros. Cu toate acestea, poate provoca temporar durere în stadiul incipient, atunci când începe să se dezvolte. Durerea dispare, însă, de la sine, destul de rapid.

Diferența dintre șalazion și ulcior la ochi

Poate fi dificilă diferențierea unui șalazion de un ulcior la ochi, deoarece aceste afecțiuni au manifestări similare. Astfel, ele pot fi ușor de confundat. Deși ambele apar sub forma unor umflături la nivelul pleoapei, cele două afecțiuni sunt diferite.

Un ulcior sau orjelet este mic, dureros și crește pe marginea pleoapei (fie la baza genelor, fie pe partea internă a pleoapei). Acesta este adesea asociat cu o infecție bacteriană la nivelul foliculului pilos sau glandei sebacee. De aceea, poate prezenta o colecție de lichid purulent în mijloc, în mod similar cu leziunile acneice.

În schimb, șalazionul nu este dureros, nu este o boală infecțioasă și nu prezintă o colecție purulentă. Acesta apare, pur și simplu, din cauza obstrucției și inflamației glandei sebacee. Spre deosebire de ulcior, de obicei chalazionul nu apare la marginea pleoapei sau la baza genelor, ci mai departe de acestea. Totuși, o infecție poate cauza obstrucție și inflamație, ceea ce duce implicit la instalarea șalazionului.

Diagnosticul de șalazion

Diagnosticul de șalazion este stabilit, de regulă, prin examinarea clinică a ochiului, fără a fi necesare investigații suplimentare.

Rar, atunci când este suspectată o altă afecțiune și în caz de șalazion recurent, medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii a leziunii. Aceasta presupune prelevarea unei probe de țesut și analizată în laborator.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Complicații provocate de un șalazion

De obicei, pacienții cu șalazion au o evoluție favorabilă sub tratamentul conservator. Cu toate acestea, atunci când afecțiunea nu este tratată corespunzător, este posibil să cauzeze celulită preseptală, infecția pleoapei și a pielii din jurul ochiului.

Șalazionul pe pleoapa superioară poate exacerba astigmatismul, prin creșterea deformităților corneei, în special ale corneei periferice. Riscul este mai ridicat dacă dimensiunea acestuia este mai mare de 5 mm.

De asemenea, un șalazion voluminos localizat central diminuează vederea și cauzează disconfort.

Tratamentul pentru șalazion

Tratamentul pentru șalazion este conservator. Acesta implică:

  • Comprese calde – presupune aplicarea unei cârpe curate sau unei comprese sterile, umezite cu apă caldă, pe pleoapa afectată. Compresa trebuie menținută timp de 10-15 minute și aplicată de cel puțin 3 ori pe zi, pentru a debloca glanda sebacee și a facilita drenajul;
  • Igienă – menținerea ochiului curat prin spălare regulată cu o soluție de curățare pentru ochi sau cu șamponul pentru bebeluși;
  • Masaj blând – masajul ușor al pleoapei cu degetele, după igienizarea mâinilor, ajută la drenarea lichidului acumulat în șalazion.

Alte tipuri de tratamente care pot fi luate în considerare pentru șalazionul de dimensiuni mari sau persistent:

  • Operație pentru șalazion – atunci când chistul la ochi nu poate fi vindecat de la sine, medicul poate recomanda drenajul (eliminarea conținutului șalazionului printr-o mică incizie) sau excizia chirurgicală, sub anestezie locală;
  • Injecții cu corticosteroizi – dacă nu sunt semne de infecție, un șalazion de dimensiuni mari poate fi tratat prin injecții intralezionale cu corticosteroizi, medicamente care reduc inflamația. 

Fiind o afecțiune inflamatorie, tratamentul cu antibiotice nu este necesar decât în cazurile rare, când etiologia este infecțioasă.

Atunci când pacientul prezintă șalazion, medicul recomandă evitarea purtării lentilelor de contact, aplicarea machiajului în zona ochilor, atingerea și frecarea ochilor. De asemenea, este necesară evitarea strânsului sau storsul leziunii.

Tratat în mod corespunzător, chalazionul poate fi vindecat în aproximativ o săptămână. În lipsa tratamentului, acesta poate remite lent, aproximativ în 4-6 săptămâni sau chiar mai multe luni.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Cum poate fi prevenit șalazionul

Scăderea riscului de a dezvolta șalazion poate fi prin următoarele măsuri:

  • Igiena tenului și a zonei ochilor: Curățarea tenului zilnic folosind produse speciale pentru față și ochi. Asigurarea că sunt îndepărtate eficient impuritățile și machiajul înainte de culcare. Medicul poate recomanda un produs potrivit de curățare a zonei ochilor, dacă pacienții sunt predispuși la dezvoltarea șalazionului;
  • Igiena lentilelor de contact: Curățarea lentilelor de contact folosind produsele recomandate de specialist. Evitarea folosirii acestora după data de expirare. Spălarea mâinilor înainte de a le insera sau de a le scoate;
  • Igiena mâinilor: Spălarea pe mâini regulat cu apă și săpun. Evitarea atingerii ochilor cu mâinile neigienizate. În spații publice, este recomandat folosirea unui dezinfectant pentru mâini;
  • Utilizarea corectă a produselor de machiaj: Înlocuirea produselor de make-up pentru ochi (cum ar fi mascara și fardurile) la fiecare 2-3 luni cu unele noi, pentru a preveni multiplicarea bacteriană. Evitarea utilizării produselor de machiaj la comun cu alte persoane. Renunțarea la produsele cosmetice vechi sau expirate.

Dacă pacienții prezintă o umflătură în jurul ochilor, este esențial adresarea la medic, pentru un diagnostic diferențial și un tratament corect.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații oferite de medici oftalmologi cu experiență și de opțiuni terapeutice personalizate, în funcție de specificul fiecărui caz în parte. Pentru un diagnostic corect, medicii utilizează tehnologii avansate, care permit diferențierea șalazionului de alte afecțiuni similare ale pleoapei.

De asemenea, pacienții au acces la consultații periodice, pentru monitorizarea rezultatelor tratamentului și pentru prevenirea altor afecțiuni oculare.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR