Tratamentul pentru splină ruptă
Tratamentul pentru o ruptură de splină variază în funcție de gravitatea leziunii și de starea generală a pacientului.
În trecut, abordarea standard implica îndepărtarea imediată a întregii spline, cunoscută sub numele de splenectomie. Cu toate acestea, practicile medicale moderne recunosc faptul că unele leziuni ale splinei, în special cele de grad mai mic, se pot vindeca spontan, fără intervenție chirurgicală.
În cazurile mai puțin severe, medicul poate recomanda monitorizarea stării pacientului și tratamentul non-chirurgical. Monitorizarea atentă, în spital, permite evaluarea continuă și intervenția în funcție de necesități, inclusiv prin transfuzii de sânge. Testele imagistice periodice, cum ar fi tomografia computerizată, ajută la urmărirea procesului de vindecare și la determinarea necesității unei intervenții ulterioare.
Embolizarea arterială poate fi luată în considerare ca o procedură minim invazivă, pentru a opri sângerarea și a proteja splina, cu condiția să poată fi efectuată prompt. În cazurile în care este indicată intervenția chirurgicală, pot fi folosite diferite abordări, de la repararea splinei, până la splenectomia parțială sau completă.
Splenorafia, care implică repararea chirurgicală a splinei, poate fi încercată alături de embolizarea arterială, pentru a gestiona leziunile moderate până la severe. Cu toate acestea, dacă sângerarea severă persistă și splina nu poate fi conservată, splenectomia devine necesară pentru a evita complicațiile amenințătoare de viață.
-
SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient.
Programează-te!