Ce este ruptura prematură de membrane

Ruptura prematură de membrane înseamnă ruperea membranelor amniotice mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină. Aceasta este o complicație majoră în sarcină, asociată cu un risc ridicat de naștere prematură, infecție și mortalitate, fiind mai frecventă în cazul sarcinilor gemelare. La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar – Spitalul Clinic SANADOR – echipa medicală are experiență în gestionarea cu succes a complicațiilor care pot să apară în sarcină.

Cu cât membranele se rup mai devreme înainte de termen, cu atât riscurile pentru mamă și copil sunt mai mari. Deși cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, există o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta această complicație. Îngrijirea medicală și modalitatea de naștere sunt personalizate în funcție de vârsta gestațională, de severitatea complicației și de alți factori.

Lichidul amniotic care înconjoară fătul este protejat de straturi de țesut sau membrane, care poartă denumirea de sac amniotic. Când aceste membrane se rup, lichidul amniotic este expulzat pe cale vaginală, proces cunoscut sub expresia de „ruperea apei”. În mod normal, acest lucru se întâmplă după debutul travaliului (contracțiile de naștere).

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru ruperea membranelor înainte de termen

Ruperea apei este rezultatul slăbirii progresive a membranelor amniotice, care are loc sub acțiunea mai multor factori, cum ar fi presiunea ridicată din uter și contracțiile. Nu se cunosc însă, cu exactitate, cauzele rupturii sacului amniotic înainte de termen. Aceasta poate fi favorizată de următorii factori:

Semne și simptome care indică ruperea apei înainte de termen

Ruperea membranelor înainte de termen se manifestă, în prinicipal, printr-o scurgere vaginală incoloră. Aceasta poate apărea în cantități mici, scurgându-se în mod continuu, sau se poate declanșa spontan și din abundență.

Lichidul amniotic poate fi confundat cu scurgerea vaginală obișnuită sau cu pierderile de urină, dar, spre deosebire de acestea, lichidul amniotic este clar și inodor. Pacienta trebuie să contacteze imediat medicul obstetrician, dacă suspectează ruperea prematură a apei!

Îngrijirea gravidei cu ruptură prematură de membrane

În spital, medicul va consulta pacienta, pentru a stabili dacă suferă de o ruptură prematură a membranelor. În cadrul anamnezei, specialistul va adresa întrebări cu privire la simptome, la caracteristicile scurgerii vaginale, la istoricul medical și mișcările fetale. Ulterior, va efectua un examen clinic genital, cu ajutorul unui speculum vaginal. Astfel, va putea examina colul uterin și va putea observa dacă există o scurgere de lichid amniotic.

În cadrul consultației, medicul poate preleva o probă de lichid, pe care o va trimite la un laborator, pentru examinare microscopică. De asemenea, acesta poate utiliza o hârtie specială indicatoare de pH. Lichidul amniotic are un pH alcalin, iar hârtia indicatoare devine albastră la contactul cu acesta.

Ecografia de sarcină este, de asemenea, recomandată, pentru a vizualiza poziția fătului și cantitatea de lichid amniotic din uter.

Dacă, în urma tuturor investigațiilor, diagnosticul de ruptură prematură de membrane este confirmat, pacienta va rămâne internată în spital, sub monitorizare, până la declanșarea travaliului și naștere.

În funcție de severitatea complicației și de vârsta gestațională, medicul va decide care este cea mai potrivită conduită terapeutică. În cazul în care optează pentru managementul expectativ, pacienta rămâne în repaus la pat, iar echipa medicală va monitoriza periodic ritmul cardiac și alte semne vitale ale fătului. Măsurarea repetată a temperaturii mamei este indicată, pentru că există risc de infecție. De asemenea, pot fi administrate medicamente, pentru reducerea acestui risc.

Posibile complicații ale rupturii premature de membrane

Ruptura prematură a membranelor poate produce numeroase complicații, unele dintre acestea fiind legate de nașterea prematură:

  • Infecția cavității amniotice (corioamniotita);
  • Hemoragie severă, cu necesitatea de tratament prin chiuretaj;
  • Compresia cordonului ombilical și distres fetal;
  • Hemoragie intraventriculară (în interiorul creierului) la nou-născut;
  • Sindromul de detresă respiratorie a nou-născutului;
  • Hipoplazie pulmonară a copilului;
  • Mortalitate perinatală (decesul bebelușului);
  • Endometrita (infecția și inflamația mucoasei uterine);
  • Dezlipirea de placentă;
  • Enterocolita necrozantă a nou-născutului;
  • Consecințe pe termen lung asupra sănătății copilului: boli pulmonare cronice, întârziere în dezvoltarea motorie, dizabilități intelectuale, paralizie cerebrală, tulburări de auz sau vedere;
  • Sepsis maternal și decesul mamei;
  • Sepsis neonatal;
  • Risc ridicat de naștere prin cezariană.

Nașterea după ruperea prematură a membranelor

Modalitatea de naștere este aleasă în funcție de mai multe caracteristici, cum ar fi severitatea rupturii, riscul de infecție, vârsta gestațională, starea generală de sănătate a fătului.

Dacă ruptura membranelor amniotice are loc între săptămânile 34 și 37 de sarcină, iar riscul de infecție este ridicat, medicul poate recomanda inducerea travaliului.

Dacă ruperea apei apare înainte de săptămâna 34 de sarcină, specialistul poate administra corticosteroizi, pentru a stimula dezvoltarea plămânilor fătului înainte de naștere. În același timp, va recomanda repaus la pat, sub monitorizare, pentru a prelungi sarcina și a amâna declanșarea travaliului. Această abordare scade riscul unor complicații legate de nașterea prematură, cum ar fi sindromul de detresă respiratorie. De asemenea, specialistul poate recomanda și alte medicamente, cum ar fi antibioticele, pentru reducerea riscului de infecții. Ideal, atunci când nu sunt prezente alte complicații, pacientele nasc în săptămâna 34 de sarcină.

Atunci când ruperea apei apare înainte de săptămâna 24 de sarcină, pacientele nasc, de regulă, în decurs de o săptămână. Din păcate, la această vârstă gestațională, copiii născuți prematur dezvoltă numeroase complicații pe termen lung, cum ar fi tulburări de dezvoltare fizică și neurologică, paralizie cerebrală sau hidrocefalie. Bebelușul născut prematur are nevoie de îngrijiri speciale, pe Secției de Terapie Intensivă Neonatală.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Monitorizare și naștere la Maternitatea SANADOR

În cazul unei urgențe medicale, precum ruptura prematură de membrane, pacientele se pot adresa Compartimentului Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară.

La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, femeile însărcinate beneficiază de servicii medicale performante, esențiale pentru rezolvarea cu succes a complicațiilor care pot să apară în sarcină.

În cazul unei rupturi premature de membrane, echipa medicală va efectua toate analizele și investigațiile necesare și va monitoriza constant pacienta. În urma evaluării medicale complete, medicul va recomanda cea mai potrivită soluție privind nașterea în siguranță. Spitalul Clinic SANADOR dispune de un bloc operator modern, dotat cu echipamente de ultimă generație, pentru naștere prin cezariană, atunci când există această indicație.

Micuții care vin pe lume înainte de termen la Maternitatea SANADOR primesc cele mai bune îngrijiri medicale avansate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Neonatală, care dispune de toate echipamentele necesare și de o echipă medicală experimentată.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR