Ruptura de ligament încrucișat anterior

Ce este ruptura de ligament încrucișat anterior?

Ruptura de ligament încrucișat anterior apare cel mai frecvent în timpul practicării unui sport, printr-o mișcare greșită care forțează articulația. Leziunea se manifestă printr-o pocnitură urmată de durere intensă de genunchi și tumefiere. În lipsa tratamentului de specialitate, pacientul are dificultăți la mers și nu se mai poate sprijini pe membrul afectat.

Articulația genunchiului este formată de trei oase (femur, tibie și rotulă), care sunt conectate printr-o serie de ligamente - benzi de țesut conjunctiv, cu rol de protecție, stabilizare și absorbție a șocurilor.

Watch on YouTube

Genunchiul este stabilizat prin două tipuri de ligamente: ligamentele încrucișate anterior și posterior, respectiv ligamentele colaterale medial și lateral. Ligamentele colaterale conectează femurul de tibie (cel medial), respectiv femurul de fibulă (cel lateral) și previn mișcările excesive ale genunchiului în plan frontal, de varus, respectiv valgus.

Cele două ligamente încrucișate sunt dispuse la nivelul genunchiului sub forma literei X și au rolul de a conecta femurul de tibie, prevenind mișcările excesive ale genunchiului spre anterior sau posterior, în timpul flexiei și extensiei. Ligamentul încrucișat anterior previne alunecarea anterioară a tibiei față de femur și asigură stabilitate în timpul mișcării de rotație a genunchiului.

Dintre toate ligamentele de la nivelul articulației genunchiului, ligamentul încrucișat anterior (LIA) este cel mai frecvent afectat. Cele mai multe leziuni apar în timpul practicării sporturilor precum fotbal, baschet sau schi. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția leziunilor ligamentului încrucișat anterior, din cauza estrogenilor, care cresc laxitatea ligamentară.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc

O ruptură de ligament încrucișat anterior apare cel mai frecvent în timpul practicării sporturilor care implica o pivotare bruscă, cum sunt fotbalul, tenisul, baschetul și schiul. Astfel, în timpul unei schimbări rapide de direcție, rotația bruscă a genunchiului cu talpa piciorului fixată pe sol poate determina leziuni parțiale sau complete - întinderea ligamentului încrucișat anterior sau ruptura ligamentului. Alte situații care pot determina afectarea ligamentului sunt:

  • Loviturile directe la nivelul genunchiului din timpul sporturilor de contact sau din accidentele rutiere;
  • Hiperextensia forțată a genunchiului;
  • Oprirea bruscă în timpul alergării;
  • Aterizarea necorespunzătoare după sărituri.

Pot reprezenta factori de risc pentru leziunile LIA:

  • Sexul feminin;
  • Practicarea sporturilor precum fotbal, baschet, schi;
  • Condiția fizică precară;
  • Purtarea de încălțăminte și a echipamentelor necorespunzătoare tipului de sport practicat;
  • Mișcările de rotație internă a genunchiului din timpul efectuării unor exerciții de tipul genuflexiunilor.

Semne și simptome în ruptura de ligament încrucișat anterior

Următoarele semne și simptome pot apărea în cazul unui ligament încrucișat anterior rupt:

  • Durere de genunchi;
  • Un zgomot asemănător unei pocnituri care apare în timpul lezării ligamentului;
  • Șchiopătare și imposibilitatea sprijinului la nivelul membrului afectat;
  • Tumefiere și mărire în volum a genunchiului respectiv; aceasta poate traduce dezvoltarea unei colecții lichidiene la nivelul articulației;
  • Echimoză (vânătaie) la nivelul genunchiului;
  • Scăderea amplitudinii mișcării la mobilizarea genunchiului;
  • Dificultate în timpul mersului.

Diagnosticul de ligament încrucișat anterior rupt

Medicul ortoped stabilește diagnosticul de leziune de ligament încrucișat anterior în urma anamnezei pacientului și a examenului clinic al articulației genunchiului. Pentru a pune în evidență instabilitatea genunchiului determinată de lezarea LIA, medicul va efectua o manevră numită „testul sertarului anterior”.

În timpul acestui test, pacientul se află în poziție culcată, cu coapsa în flexie la 45 de grade, genunchiul afectat flectat la 90 de grade și cu talpa poziționată pe patul de examinare. Din această poziție, medicul va trage cu ambele mâini tibia către anterior, ca pe un sertar. Dacă manevra permite tracționarea excesivă a tibiei către medicul examinator, adică spre anterior, atunci testul este pozitiv și poate indica o leziune a ligamentului încrucișat anterior.       

Deși leziunile LIA pot fi detectate la examenul clinic, pentru a confirma diagnosticul, medicul ortoped poate recomanda investigații imagistice, precum imagistica prin rezonanța magnetică (RMN de genunchi) sau artrografia RMN. Un examen RMN permite vizualizarea cu o mare acuratețe a leziunilor ligamentare și poate cuantifica gradul de deteriorare. De asemenea, examenul RMN al genunchiului poate evidenția leziuni asociate ale meniscului și ale cartilajelor articulare.

Radiografiile genunchiului nu vor evidenția leziuni ale părților moi, cum sunt leziunile ligamentare, însă pot fi utile pentru a indica fracturi osoase asociate. 

Tratament pentru ruptura de ligament încrucișat anterior

Odată lezat, ligamentul încrucișat anterior nu se vindecă de la sine. Cu toate acestea, în cazul pacienților sedentari este suficientă terapia non-chirurgicală, de tip conservator, care implică repaus, aplicarea de gheață local, purtarea unor orteze de genunchi și terapie fizică (kinetoterapie).

În cazul persoanelor tinere, active fizic și mai ales în cazul sportivilor, este necesar tratamentul de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior, prin ligamentoplastie. În majoritatea cazurilor, intervenția de înlocuire a ligamentului se efectuează într-o manieră minim invazivă, artroscopic, prin artroscopie de genunchi.

Watch on YouTube

În timpul ligamentoplastiei, medicul ortoped elimină ligamentul rupt din interiorul articulației și îl înlocuiește cu unul nou, creat din țesutul ligamentar propriu al pacientului – autogrefă. De exemplu, se poate crea un nou ligament încrucișat din tendonul rotulian sau din tendoanele mușchilor ischiogambieri (mușchii gracilis sau semitendinos). Tehnica preferată este cea de reconstrucție a LIA folosind drept grefă tendonul rotulian. Ca substituent al autogrefei se pot folosi și ligamente care provin de la un donator sau de la cadavru, numite alogrefe. Tehnica InternalBrace este utilizată, de asemenea, pentru tratamentul ligamentului rupt.

Perioada de recuperare pentru un ligament încrucișat rupt depinde de fiecare pacient. Perioada medie necesară până la reluarea activităților sportive este de 6-12 luni după intervenția de reconstrucție a tendonului, în funcție de programul de recuperare medicală urmat de pacient și de tipul de activitate fizică practicată.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Măsuri de prevenție 

Pentru a preveni leziunile de la nivelul ligamentului încrucișat anterior sunt necesare câteva măsuri simple:

  • Purtarea de încălțăminte specială și de echipamente corespunzătoare practicării activităților sportive;
  • Încălzirea articulațiilor înainte de fiecare antrenament și efectuarea întinderilor musculare (stretching) la finalul acestora;
  • Efectuarea unor antrenamente cu scopul îmbunătățirii tehniciilor de pivotare în cazul persoanelor care practică sporturi precum tenis, fotbal, baschet;
  • Antrenarea musculaturii coapsei, pentru a oferi o mai bună stabilitate articulației genunchiului.

Diagnostic și tratament pentru ruptura de ligament încrucișat anterior la SANADOR

La SANADOR, diagnosticul leziunilor de ligament încrucișat anterior este stabilit de medici ortopezi experimentați, foarte bine pregătiți profesional, în urma unei consultații complete, urmată de investigații imagistice performante, cum este examenul RMN 3 Tesla.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul prin ligamentoplastie necesar pentru ruptura de ligament încrucișat anterior este realizat prin proceduri minim invazive, artroscopice, cu recuperare rapidă.

Atunci când este necesar tratamentul chirurgical prin ligamentoplastie, chirurgii ortopezi de la Spitalul Clinic SANADOR realizează intervenția prin proceduri minim invazive, atroscopice, astfel încât recuperarea pacientului este rapidă, cu rezultate funcționale foarte bune.

Pentru ca pacientul să-și reia cât mai repede activitățile zilnice, acesta beneficiază la SANADOR de un program personalizat de recuperare medicală, la recomandarea unui specialist.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR