Ce este ruptura de ligament încrucișat anterior?
Ruptura de ligament încrucișat anterior apare cel mai frecvent în timpul practicării unui sport, printr-o mișcare greșită care forțează articulația. Leziunea se manifestă printr-o pocnitură urmată de durere intensă de genunchi și tumefiere. În lipsa tratamentului de specialitate, pacientul are dificultăți la mers și nu se mai poate sprijini pe membrul afectat.
Articulația genunchiului este formată de trei oase (femur, tibie și rotulă), care sunt conectate printr-o serie de ligamente - benzi de țesut conjunctiv, cu rol de protecție, stabilizare și absorbție a șocurilor.
Genunchiul este stabilizat prin două tipuri de ligamente: ligamentele încrucișate anterior și posterior, respectiv ligamentele colaterale medial și lateral. Ligamentele colaterale conectează femurul de tibie (cel medial), respectiv femurul de fibulă (cel lateral) și previn mișcările excesive ale genunchiului în plan frontal, de varus, respectiv valgus.
Cele două ligamente încrucișate sunt dispuse la nivelul genunchiului sub forma literei X și au rolul de a conecta femurul de tibie, prevenind mișcările excesive ale genunchiului spre anterior sau posterior, în timpul flexiei și extensiei. Ligamentul încrucișat anterior previne alunecarea anterioară a tibiei față de femur și asigură stabilitate în timpul mișcării de rotație a genunchiului.
Dintre toate ligamentele de la nivelul articulației genunchiului, ligamentul încrucișat anterior (LIA) este cel mai frecvent afectat. Cele mai multe leziuni apar în timpul practicării sporturilor precum fotbal, baschet sau schi. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la apariția leziunilor ligamentului încrucișat anterior, din cauza estrogenilor, care cresc laxitatea ligamentară.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!