Tratamentul pentru ruptura de ligament colateral medial
Majoritatea pacienților cu ligament colateral medial rupt se recuperează în urma unui tratament nechirurgical. Acest lucru se datorează faptului că ligamentul colateral medial are o bună alimentare cu sânge, ceea ce face ca ruptura să se vindece mai ușor.
Tratamentul nechirurgical al rupturii de ligament colateral medial include:
- repaus;
- aplicarea de gheață la nivelul genunchiului;
- purtarea unui bandaj elastic în jurul genunchiului;
- menținerea ridicată a genunchiului în timpul perioadei de repaus;
- medicamente pentru reducerea durerii și inflamației (ex. aspirină, ibuprofen);
- purtarea unei orteze care să împiedice genunchiul să se miște în lateral, astfel încât ligamentul colateral medial să se poată vindeca;
- utilizarea cârjelor în timpul mersului pentru a reduce greutatea asupra genunchiului afectat;
- kinetoterapie: odată ce durerea și inflamația au scăzut, medicul recomandă exerciții de kinetoterapie pentru refacerea forței musculare și pentru a crește amplitudinea de mișcare a genunchiului.
Tratamentul chirurgical al rupturii de ligament colateral medial poate fi necesar în cazul sportivilor profesioniști pentru a reduce riscul unei viitoare leziuni a ligamentului colateral medial, atunci când își reiau activitatea. Tratamentul chirurgical este recomandat și în cazul în care, pe lângă ruptura de ligament colateral medial, există și alte leziuni asociate ale genunchiului. Atunci când se decide intervenția chirurgicală, aceasta se face de obicei prin incizii mici la nivelul genunchiului.
În situația în care ligamentul colateral medial a fost rupt în locul în care se atașează de tibie sau femur, chirurgul va reatașa ligamentul la os cu ajutorul firelor de sutură, a unui șurub metalic sau a capselor metalice. În cazul în care ligamentul colateral medial a fost rupt în partea mijlocie a acestuia, se poate efectua o intervenție de reconstrucție a ligamentului sau se pot coase cele două capete rupte. Intervenția de reconstrucție se realizează folosind o grefă (ex. un tendon recoltat dintr-o altă parte a corpului sau de la un donator) sau folosind o bandă din material sintetic numită InternalBrace, care se fixează în locurile de inserție pe tibie și femur.
După intervenția chirurgicală, pacientul are nevoie de kinetoterapie pentru a întări genunchiul și pentru a mări amplitudinea de mișcare. Timpul de recuperare depinde de gradul rupturii, tipul de intervenție chirurgicală, vârstă și starea generală de sănătate.