Ce este rujeola?

Rujeola, numită popular și pojar, este o boală virală foarte contagioasă, frecventă la copii, care provoacă febră și erupție cutanată. Vino la SANADOR pentru diagnosticarea și tratarea bolilor infecțioase!

Rujeola se răspândește prin aer atunci când o persoană bolnavă vorbește, tușește sau strănută. Simptomele specifice apar după perioada de incubație în rujeolă, care variază între 8 și 14 zile. Deși, de obicei, o persoană cu pojar se recuperează în totalitate, există situații, de exemplu în cazurile de rujeolă la adulți, când pot apărea complicații grave. O infecție cu rujeolă la bebeluși poate fi chiar fatală. La momentul actual, nu există un tratament specific pentru rujeolă. Cea mai bună modalitate de a preveni infectarea cu rujeolă și răspândirea acesteia este un vaccin pentru rujeolă. De la introducerea acestui vaccin, numărul de cazuri de pojar s-a diminuat dramatic, dar, în ultimii ani, din cauza scăderii ratelor de imunizare, au apărut focare de rujeolă.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru rujeolă

Rujeola este cauzată de un virus extrem de contagios numit Morbillivirus, găsit la nivelul nasului și gâtului unei persoane infectate. Este o boală transmisă prin aer, ceea ce înseamnă că se răspândește prin particulele foarte mici de salivă eliminate atunci când o persoană infectată respiră, tușește, strănută sau vorbește. O persoană infectată este contagioasă cu aproximativ patru zile înainte de a dezvolta o erupție în rujeolă și până la aproximativ patru zile după începerea erupției cutanate. Aceste picături de salivă pot rămâne într-o cameră timp de două ore chiar și după ce persoana cu rujeolă a plecat. De asemenea, picăturile infectate pot ateriza pe suprafețe, unde rezistă câteva ore, și se pot răspândi în cazul atingerii cu mâna, urmată de contactul cu gura, ochii sau nasul.

Rujeola se transmite prin:

  • împărțirea alimentelor sau băuturilor cu o persoană cu rujeolă;
  • sărutul unei persoane cu rujeolă;
  • strângerea mâinii, ținerea de mână sau îmbrățișarea unei persoane cu rujeolă;
  • atingerea unei suprafețe care conține virusul și apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor;
  • cale materno-fetală – de la mama gravidă la copil, fie în timpul sarcinii, al nașterii sau în timpul alăptării.

Factorii de risc pentru pojar includ:

  • lipsa vaccinării – dacă o persoană nu a făcut vaccin pentru rujeolă, are un risc mai mare de a face boala;
  • călătoriile internaționale – există un risc mai mare de a lua boala vizitând țări în care rujeola este mai frecventă;
  • deficitul de vitamina A – o cantitate insuficientă de vitamina A în dietă crește riscul de simptome și complicații severe ale rujeolei;
  • lucrul în instituțiile de îngrijire a sănătății sau de îngrijire a copiilor – personalul medical este mai expus riscului, deoarece are mai multe șanse să interacționeze cu oameni bolnavi.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă rujeola sau pojarul?

Simptomele de pojar apar specific după perioada de incubație, care poate varia, de obicei, de la aproximativ 8 până la 14 zile din momentul infecției. Primele manifestări clinice ale rujeolei sunt simptome nespecifice, care cuprind:

  • febră mare;
  • fatigabilitate (oboseală);
  • tuse seacă;
  • conjunctivită (ochi roșii sau injectați);
  • rinoree (nas care curge);
  • odinofagie (durere în gât);
  • mialgii (dureri musculare);
  • fotosensibilitate (sensibilitate la lumină).

La 2-3 zile după apariția acestor simptome, se dezvoltă erupția specifică în rujeolă, cu pete roșii care apar de obicei mai întâi pe față și în spatele urechilor, apoi, în următoarele zile, se răspândesc în jos spre piept și spate și, în cele din urmă, către picioare. În același timp cu apariția acestor bubițe în rujeolă, febra crește brusc, adesea până la 40 - 41 grade C. Semnul clinic specific de pojar este reprezentat de niște pete albe mici cu centrul alb-albăstrui pe un fond roșu în interiorul gurii, pe mucoasa obrazului, numite pete Koplik. Erupția în sine durează aproximativ 7 până la 10 zile și dispare treptat, întâi de pe față și în ultimul rând de pe coapse și picioare.

  • La SANADOR, medicii au expeirență în tratamentul rujeolei și al celorlalte boli virale eruptive. Programează-te!

Diagnosticul de rujeolă

Un medic specialist poate, de obicei, să diagnosticheze rujeola doar cu ajutorul unui istoric medical amănunțit și cu un examen fizic. În ceea ce privește istoricul, medicul va încerca să afle informații despre statusul de vaccinare al persoanei bolnave, dacă a călătorit recent în țări cu un număr ridicat de cazuri de pojar și dacă a avut contact cu persoane cu bubițe rujeolă specifice sau febră. La examenul fizic, medicul va analiza erupția cutanată precum și prezența de pete Koplik. În cazuri speciale se pot efectua de asemenea și anumite analize de laborator speciale pentru a identifica prezența virusului în probe de sânge, în secreții nazale sau faringiene sau chiar în urină.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de rujeolă

Există multe complicații asociate cu rujeola, unele putând fi chiar foarte grave. Rujeola la copii mici, pojarul la adulți sau la persoanele imunocompromise sau rujeola în sarcină sunt mai susceptibile de la dezvolta complicații. Acestea includ:

  • diaree și vărsături – pot duce la deshidratare;
  • infecție bacteriană a urechii – una dintre cele mai frecvente complicații;
  • bronșită / laringită – din cauza inflamației căilor respiratorii sau/și a corzilor vocale;
  • pneumonie – apare în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit o infecție pulmonară severă care poate fi fatală;
  • encefalită – inflamația creierului, care poate provoca leziuni permanente cerebrale și poate apărea imediat după rujeolă sau chiar după câteva luni;
  • afectarea sarcinii – rujeolă în sarcină poate provoca naștere prematură, greutate mică la naștere și chiar moarte fetală.

Tratamentul pentru pojar

La momentul actual nu există un tratament specific pentru infecția cu rujeolă. Odată ce se instalează, aceasta își urmează evoluția naturală, timp de 10 până la 14 zile. Indicațiile terapeutice includ măsuri pentru ameliorarea simptomelor și tratarea sau prevenirea complicațiilor. De exemplu, se recomandă:

  • izolare la domiciliu – persoanele infectate nu trebuie să meargă la școală/serviciu pentru a preveni răspândirea rujeolei;
  • odihnă;
  • umezirea aerului – cu un umidificator pentru a calma tusea și durerea în gât;
  • folosirea de spray-uri nazale saline – pot ameliora iritația menținând umedă mucoasa nazală;
  • hidratare intensă – consumul de multe băuturi (apă, suc de fructe și ceai de plante) pentru a înlocui lichidele pierdute prin febră și transpirație;
  • evitarea luminii puternice ­– folosirea de ochelari de soare și evitarea cititului sau privitului la televizor/telefon dacă lumina este deranjantă;
  • administrarea de antialgice și antiinflamatoare – pentru durere sau febră;
  • nu se administrează niciodată aspirină (acid acetilsalicilic) copiilor sau adolescenților, decât la indicație exactă a medicului specialist, din cauza riscului de apariție a sindromului Reye, o afecțiune rară, dar care poate pune viața în pericol;
  • antibioterapie – recomandată dacă se dezvoltă o infecție bacteriană, cum ar fi pneumonia sau o infecție a urechii;
  • suplimentare de vitamina A ­– poate reduce severitatea infecției.

Cum poate fi prevenită rujeola?

Cea mai bună modalitate de a preveni rujeola este vaccinarea copiilor, care scade foarte mult riscul de a face boala și, în cazul apariției de pojar, scade riscul de complicații. Vaccinul împotriva rujeolei este de obicei administrat ca un vaccin combinat rujeolă-oreion-rubeolă (ROR), în copilărie, ca parte a programului național de imunizare. Cu toate acestea, în cazul în care nu s-a administrat în copilărie, vaccinul pentru rujeolă se poate efectua la orice vârstă.

Există totuși situații în care nu se recomandă administrarea acestui vaccin, de exemplu, în timpul sarcinii, la persoanele cu o boală a sistemului imunitar sau o reacție alergică la un vaccin anterior. În situația în care o persoană nevaccinată intră în contact cu o alta infectată se poate recomanda vaccinarea post-expunere în termen de 72 de ore de la contact, pentru a oferi protecție. De asemenea, la femeile însărcinate, sugari și persoanele imunocompromise care sunt expuse la virus, se recomandă administrarea de imunoglobulină serică imună în termen de șase zile de la expunere pentru a preveni rujeola sau a ameliora simptomele.

  • La SANADOR sunt disponibile vaccinuri pentru rujeolă și alte boli virale. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu manifestări virale eruptive au acces la consultații amănunțite și la toate investigațiile necesare pentru o diagnosticare corectă. Laboratorul SANADOR asigură efectuarea de analize precise, iar medici experimentați aleg cea mai bună variantă de tratament, pentru fiecare pacient în parte. În cazul în care rujeola afectează copiii, părinții se pot adresa medicilor pediatri. Spitalul Clinic SANADOR  are linie de gardă destinată urgențelor pediatrice, disponibilă nonstop. Părinții pot veni la SANADOR și pentru vaccinare. Medicii experimentați consultă cu atenție copiii și administrează vaccinul ROR, care are eficiență ridicată.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR