Ce este rubeola

Rubeola este o boală contagioasă denumită și pojărel, pojar mic sau pojar german, care se manifestă prin febră, erupție tegumentară și ganglioni limfatici laterocervicali măriți. SANADOR oferă acces la consultații efectuate de medici cu experiență în boli infecțioase, la analize de laborator și la tratament performant.

Boala poate cauza simptome ușoare sau poate fi asimptomatică în majoritatea cazurilor, însă la femeile gravide poate afecta sever fătul. Rubeola este o boală rar întâlnită în țările dezvoltate, datorită adoptării în schema națională a unui vaccin pentru rubeolă. Prognosticul în rubeolă este unul bun, boala fiind autolimitată și necesitând doar tratament simptomatic. Complicațiile rubeolei apar rar, dar o categorie aparte o constituie femeile gravide și fătul în infecția cu rubeolă.

Una dintre primele manifestări clinice ale rubeolei este apariția febrei.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diferența între rubeolă și rujeolă

Atât în rubeolă cât și în rujeolă copilul poate prezinta febră și erupție cutanată (rash). Amândouă sunt boli virale eruptive, contagioase, ce pot fi prevenit prin vaccinare copiilor. Diferența între rubeolă și rujeolă este că aceste două boli sunt determinate de virusuri diferite.

În rujeolă semnul caracteristic este prezența semnului Koplik- puncte albe pe mucoasa jugală (partea internă a obrazului), ce apar clasic înainte de erupție.  De asemenea în rujeolă copilul prezintă facies plâns cu hiperemie conjunctivală mai frecvent decât în rubeolă. Rujeola poate prezenta complicații severe, precum pneumonii bacteriene prin supra-infectare, în timp ce rubeola determină rar complicații în afara sarcinii. Rubeola este suspectată în cazul în care febra și exantemul sunt însoțite de adenopatii importante la nivelul gâtului - laterocervical sau occipital.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cauze și factori de risc pentru pojărel

Rubeola este cauzată de virusulrubeolic, un virus ARN din genul Rubivirus din familia Togaviridae. Principalul factor de risc pentru a dezvolta pojărel este statusul vaccinal incomplet. Alți factori de risc sunt călătoria în zone endemice pentru rubeolă, contactul cu persoane bolnave sau scăderea imunității.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă pojarul german

Semnele clinice de rubeolă pot dura în medie 1-5 zile. Rubeola are următoarele manifestări clinice:

Semnele ce orientează diagnosticul în rubeolă sunt inflamația ganglionilor laterocervicali, retro auriculari și occipitali, precum și apariția unei erupții eritematoase (de culoare roșie) inițial la nivelul feței, apoi pe trunchi și membre. Erupția durează aproximativ trei zile și nu este însoțită de prurit (mâncarime).

Rubeola la adulți se manifestă prin febră, durere în gât și rash (erupție) la nivelul pielii. În cadrul rubeolei pot aparea și artralgii (dureri articulare), în special la femei.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Transmiterea și perioada de incubație a rubeolei

Virusul rubeolic se transmite în general prin secreții contaminate. Cazurile de rubeola în sarcină sunt transmise de la mamă la făt prin sânge. Contagiozitatea rubeolei durează în medie două-trei săptămâni și începe cu 7 zile înainte de apariția erupției și durează până la 7 zile după. Perioada de incubație în rubeolă este de 2-3 săptămâni de la expunerea la virus.

Posibile complicații ale rubeolei

Una dintre complicațiile ce pot să apară la femei în special este dezvoltarea artritei, afectând până la 70% dintre femeile ce dezvoltă rubeolă. În cazuri foarte rare rubeola se poate complica cu infecții ale sistemului nervos central.

Rubeola în sarcină

În caz de infecție cu virusul rubeolic în sarcină pot apărea complicații severe ale fătului. Rubeola congenitală se caracterizează prin probleme oculare (cataractă), surditate, malformații congenitale cardiace sau probleme de creștere și dezvoltare. Riscul de deces in uter, de avort spontan sau de dezvoltare a rubeolei congenitale este maxim la începutul sarcinii, în primul trimestru. Rubeola la bebeluși nou-născuți ce provin din mame infectate în sarcină este cea mai severă formă a bolii.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnosticul de rubeolă

Diagnosticul de rubeolă poate fi suspectat în primul rând clinic. Deoarece febra și erupția pot fi întâlnite în multiple boli eruptive infecțioase, este necesar un diagnostic diferențial detaliat, în special cu rujeola.

Pentru diagnosticul de certitudine medicul va recolta o probă de sânge pentru a doza anticorpii anti-virus rubeolic sau poate cuantifica prezența virusului prin identificarea ARN-ului viral. Anticorpii de tip IgG anti-rubeolă apar la patru-cinci zile de la dezvoltarea erupției și pot persista toată viața. Anticorpii de tip IgM se testează în maxim cinci zile de la apariția febrei sau rash-ului.

Tratamentul pentru pojărel

Rubeola se tratează strict simptomatic. Pentru a controla febra, medicul recomandă utilizarea antitermicelor. Aceste medicamente au acțiune anti-inflamatorie asupra ganglionilor limfatici măriți. Rubeola nu necesită tratament cu antibiotice.

Trebuie evitată administrarea de aspirină în tratament pentru rubeolă la copii deoarece poate determina sindrom Reye, o boală severă ce poate pune viața în pericol. Cazurile de rubeolă la copii trebuie izolate datorită contagiozității, în special de femeile gravide. Cât durează rubeola, este necesar ca femeile însărcinate să fie ferite de orice suspiciune de rubeolă. Pacientul cu rubeolă este izolat în medie 5 zile de la apariția erupției (exantemului).

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Măsuri de prevenție pentru infecție cu virusul rubeolic

Pentru a preveni infecția cu virusul rubeolic este indicat vaccinul ROR. În cadrul vaccinului ROR este inclus vaccin pentru rujeolă, oreion și vaccin anti rubeolă. Acesta este inclus în schema națională de vaccinare din România și este efectuat la 1 an, iar rapelul la vârsta de 5 ani.

Vaccinul anti-rubeolă asigură imunitate pentru toată viața, motiv pentru care rubeola la copii vaccinați nu se dezvoltă. Vaccinul nu se administrează în sarcină. Până la vârsta de 9 luni - 1 an sugarul este protejat de anticorpii transmiși de la mamă.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de o gamă completă de servicii medicale pentru prevenirea, diagnosticul și tratarea rubeolei și a altor boli infecțioase. Consultațiile de specialitate sunt urmate de analize de laborator, în funcție de indicația stabilită de medic, pentru diagnostic rapid și corect.

În cazul unor semne și simptome de rubeolă, pacienții au acces la consultații de boli infecțioase sau de pediatrie, după caz. Medicii cu experiență asigură evaluări clinice amănunțite și recomandări personalizate pentru fiecare pacient în parte.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR