Ce este examenul RMN de umăr?

Examenul RMN de umăr este o metodă avansată de diagnostic imagistic, utilizată în prezent pentru evaluarea leziunilor musculoscheletale, cu o acuratețe superioară față de celelalte metode de diagnostic imagistic disponibile, precum ecografia articulară, radiografia sau tomografia computerizată. Alege SANADOR pentru investigații imagistice de ultimă generație!

Imagistica prin rezonanță magnetică este considerată standardul de aur pentru detectarea leziunilor țesuturilor moi, întrucât permite vizualizarea și caracterizarea unor structuri precum mușchi, cartilaje, ligamente, tendoane și chiar și nervi și vase de sânge.

Astfel, un RMN la umăr poate furniza imagini detaliate, de o rezoluție înaltă, ale unor secțiuni foarte fine de țesut, fiind utilizat adesea pentru diagnosticul diverselor afecțiuni care provoacă durere de umăr, precum bursită, ruptură de coafă rotatorie, fractură de umăr sau afecțiuni de tip degenerativ.

Tipuri de examinare RMN la articulația umărului

Un examen RMN la articulația umărului se poate realiza sub două forme:

  • RMN de umăr nativ – este investigația standard, care se efectuează sub forma unor secvențe seriate sau ponderații, de exemplu de tipul T1 sau T2, fără a fi necesară administrarea de medicație suplimentară pacientului; examenul IRM de umăr nativ poate fi indicat în cazul pacienților cu alergii severe și pentru cei cu funcție renală alterată; 
  • RMN de umăr cu substanță de contrast – această variantă permite un diagnostic mai precis al afecțiunilor articulației umărului, prin administrarea pe cale intravenoasă a unei substanțe de contrast, cel mai adesea fiind utilizat gadoliniul; acesta, odată administrat, este preluat de vasele de sânge și se acumulează în diverse regiuni, determinând un contrast mai bun între diversele structuri de la nivelul regiunii examinate și crescând astfel acuratețea diagnosticului; examenul IRM de umăr cu substanță de contrast permite, totodată, o evidențiere mai bună a unor leziuni de tip inflamator, a vaselor de sânge care alimentează umărul, precum și a unor formațiuni tumorale dezvoltate în această regiune, care prezintă, în general, o vascularizație crescută.

Avantajele unui RMN de umăr 3 Tesla

Aparatele de rezonanță magnetică diferă în funcție de puterea câmpului magnetic utilizat, măsurată în Tesla (T). În prezent, cele mai utilizate aparate sunt cele de 1,5 și cele de 3 Tesla. Aparatul RMN de 3 Tesla este superior celui de 1,5 T, datorită puterii duble a magnetului utilizat, ceea ce permite achiziția unor imagini de o calitate superioară, într-un timp mai scurt de examinare.

Astfel, efectuarea unui RMN de umăr 3 Tesla permite o descriere mai detaliată a leziunilor de țesut moale de la nivelul acestei articulații, oferind beneficii certe în ceea ce privește acuratețea diagnostică. De asemenea, scurtarea duratei de examinare este avantajoasă, mai ales în cazul pacienților claustrofobi și anxioși, pentru care șederea îndelungată în spațiul închis din aparatul de RMN poate crea un disconfort semnificativ.

Indicațiile investigației prin rezonanță magnetică la umăr

Medicul poate indica efectuarea de rezonanță magnetică la umăr pentru diagnosticul unor afecțiuni care evoluează cu durere sau instabilitate la nivelul articulației, precum:

  • Rupturi ale musculaturii coafei rotatorii;
  • Bursite – inflamații ale burselor (acei săculeți cu lichid sinovial care permit lubrifierea articulației și reduc forțele de fricțiune dintre oase și tendoane); 
  • Anumite fracturi din regiunea scapulo-humerală;
  • Rupturi ale labrumului, acea structură fibro-cartilaginoasă, care oferă stabilitate capului humeral și oferă protecție împotriva șocurilor; acesta poate fi lezat în cazul traumatismelor acute, de tipul luxațiilor sau în cazul microtraumelor, mai ales repetitive;
  • Artroza umărului (afectarea de tip degenerativ a articulației umărului, ce apare odată cu înaintarea în vârstă sau în cazul suprasolicitării articulației);
  • Tendinite (inflamații ale tendoanelor);
  • Instabilitatea articulației umărului, determinată de diverse luxații de umăr sau de subluxații;
  • Artrită;
  • Scăderea importantă a mobilității articulare în caz de umăr înghețat;
  • Afecțiuni tumorale.

Pregătirea pentru IRM de umăr

Pentru a putea efectua examenul de rezonanță magnetică la umăr, pacientul trebuie să îndepărteze orice obiect metalic pe care îl deține, de tipul aparatelor auditive, proteze sau aparate dentare, bijuterii, agrafe de păr, ceas, curea etc. Aceste obiecte metalice, deși nu sunt neapărat atrase de magnetul utilizat de aparatul de RMN, pot crea interferențe cu acesta și, în consecință, pot denatura calitatea imaginii obținute.

Înainte de efectuarea unui RMN de umăr, pacienții pot consuma alimente lichide și solide în mod obișnuit și își pot administra medicația de fond în siguranță. Tubul aparatului de RMN are o formă cilindrică și este înconjurat de un magnet de formă circulară închisă. Șederea în interiorul acestuia poate crea un disconfort semnificativ pentru pacienții cu claustrofobie. Poate fi necesară administrarea unei medicații cu efect sedativ (anxiolitică), pentru a putea efectua investigația, caz în care devine necesară evitarea consumului de alimente solide și lichide cu 4-6 ore înainte de efectuarea procedurii.

În cazul indicației de administrare de substanță de contrast, medicul trebuie să se asigure că pacientul nu prezintă alergii severe. Cea mai utilizată substanță de contrast la investigația RMN este gadoliniumul, o substanță de contrast pe bază de iod, care prezintă un risc redus de declanșare a unor reacții alergice. Majoritatea reacțiilor alergice determinate de această substanță sunt, în orice caz, ușoare, de tip urticarie, și pot fi ameliorate rapid cu medicație antiinflamatorie.

Administrarea gadoliniumului este totuși contraindicată în cazul pacienților cu funcție renală scăzută sau care sunt în program de dializă. De aceea, pentru a putea efectua examenul RMN de umăr cu substanță de contrast în condiții de siguranță, pacienții prezintă înainte de efectuarea scanării un set de analize care indică valori normale ale funcției renale.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se realizează un IRM la umăr?

Pacientul intră în sala de examinare, în care rămâne singur pe toată durata investigației. Este așezat, de obicei, culcat pe o masă, care se deplasează înăuntrul și în afara magnetului cu care este prevăzut aparatul RMN. Un dispozitiv special, numit antenă, este poziționat la nivelul regiunii care este examinată, în acest caz la nivelul articulației umărului. Asistentul tehnician RMN poate urmări pacientul dintr-o cameră alăturată, prin intermediul unei ferestre, iar comunicarea cu acesta este asigurată cu ajutorul unui microfon.

Aparat RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vita în Clinica SANADOR Floreasca.
Echipament RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vita, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca.

În timpul investigației, pacientul primește un set de căști antifonice sau dopuri de urechi, pentru atenuarea zgomotelor produse de aparat în timpul scanării. Pe toată durata examinării, care poate varia între 30 și 60 de minute, pacientul trebuie să stea nemișcat și, pentru anumite perioade scurte de timp, poate fi necesar să își țină respirația. Orice mișcare în timpul achiziției imaginilor poate afecta calitatea acestora și poate împiedica interpretarea corectă a acestora de către medicul radiolog.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Rolul unui RMN de umăr pentru diagnostic

În prezent, examenul RMN de umăr este considerată cea mai bună modalitate de diagnostic imagistic pentru afecțiunile articulației umărului, fiind o investigație non-invazivă, ce permite obținerea unor imagini de o rezoluție înaltă, fără a fi necesară utilizarea radiațiilor ionizante.

Examenul IRM la umăr și-a dovedit utilitatea în caracterizarea precisă a leziunilor de țesuturi moi, în special în sindromul de impingement, acuză frecventă în rândul pacienților de peste 40 de ani, dar și în cazul leziunilor de labrum superior, al rupturilor de labrum glenoidal sau a musculaturii coafei rotatorii. De asemenea, furnizează chirurgului ortoped informații importante referitoare la statusul structurilor moi periarticulare, precum tendoane, cartilaj, nervi, dar și asupra oaselor și spațiului articular, informații necesare pentru planificarea și selectarea unui plan terapeutic adecvat. 

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

RMN de umăr la SANADOR

Pacienții care au indicație pentru efectuarea unui RMN la umăr beneficiază la SANADOR de investigații performante, realizate cu echipamente imagistice de ultimă generație, cu putere 3 Tesla: Siemens Magnetom Vida 3T, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca, și Siemens Magnetom Skyra 3T, la Spitalul Clinic SANADOR.

Aceste aparate RMN performante oferă imagini de rezoluție superioară, sunt precise și rapide, iar medicul poate stabili diagnosticul corect și poate monitoriza eficacitatea tratamentului, pentru cele mai bune rezultate pe termen lung.

După finalizarea investigației, medicul radiolog analizează fiecare imagine achiziționată și elaborează raportul medical, pe care medicul curant îl integrează apoi în context clinic, în vederea recomandării tratamentului de specialitate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR